香港龜友論壇

標題: 盾臂龜係唔係鐘意食d有水份既食物? [打印本頁]

作者: 朗尼10    時間: 2011-10-8 19:08
標題: 盾臂龜係唔係鐘意食d有水份既食物?
而家我個度間街市無車前草買 得番9妃
但d龜又唔like食...食小左好多野所以而家
我將d 9妃浸小小水比d龜食佢就食 點解會咁??(未浸個陣佢以經5食)
thx 仲有咩岩盾臂龜(一般街市有)

作者: Johannchan    時間: 2011-10-8 19:17
我之前都係浸9己菜才肯食...

盾要乾燥環境, 又唔肯飲水, 所以中意食多小小汁既菜, 試下生菜溝草粉, 油墨菜溝草粉, 介藍都好中意食, 介藍菜葉夠籤維,又有好多維他命A - 仲多過紅蘿蔔!! 龜要好多維他命A
作者: Johannchan    時間: 2011-10-8 19:20
盾龜仲好中意食 通心菜(連管心), 我睇台灣網站話 其實通心菜屬於草類!!!  好有益, 但唔好成日食, 間唔中食係OK既.  長期食唔好.
作者: Nicolemorgan    時間: 2011-10-8 19:46
C兄不如小弟講下我喂食的東西.
我係多喂生菜,菜芯,白菜,耶菜.,水菓量.草粒,其他干量每日都未必一樣.
有時會喂香焦,木瓜,萍果,車前.番薯苗,SONG葉,
如有不對,希望各C兄指點,,,謝
作者: 朗尼10    時間: 2011-10-8 20:48
Johannchan 發表於 2011-10-8 19:17
我之前都係浸9己菜才肯食...

盾要乾燥環境, 又唔肯飲水, 所以中意食多小小汁既菜, 試下生菜溝草粉, 油墨菜 ...

我都係喂介難+9妃+草
d 9妃要浸水佢先食 但佢而家d大便有d濕 有無問題
而家呢個時間係5係無車前草賣?
作者: 小小明    時間: 2011-10-8 21:16
回復 Johannchan 的帖子

ching 屬草類係好,,不過
空心菜, 通心菜, 78/37 2:1 (草酸691)

你要小心 尤其係 盾.....

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2