香港龜友論壇

標題: 濾水器一問 [打印本頁]

作者: qzp199771    時間: 2014-11-24 07:21
標題: 濾水器一問

想問suisaku corner fit可唔可以自己加生物環養菌?
定直接養菌落舊綿?

作者: 東方不敗    時間: 2014-11-24 11:28
有冇相睇下個濾水器, 佢原裝盒有結構圖你睇有冇位放到
作者: qzp199771    時間: 2014-11-24 13:24
http://www.google.com.hk/url?q=h ... _TKYaqrKun80uS79hXA
唔識up相
作者: cys487980    時間: 2014-11-24 23:29
qzp199771 發表於 2014-11-24 07:21
想問suisaku corner fit可唔可以自己加生物環養菌?
定直接養菌落舊綿?
...

恕我直言,呢款濾水器連基本過濾工能都做不好,又怎能用來養菌呢?

容量太細了!作用不大!
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-24 23:41

放都冇用,個十粒至二十粒 ,龜屎咁勁,一桶環都未必夠 ,用返佢原裝棉 ,dirty左就清洗
佢呢個同一般潛水濾冇分別, 只不過做靚d扮勁姐 ,買個幾十元的日生都係咁上下

作者: qzp199771    時間: 2014-11-25 00:45

回復 東方不敗 的帖子

有無d平既生物濾水器(濾桶?)?
Suggest形號?http://www.fishmanshop.com/cdb/product-show.asp?refno=247
對靜音有要求(擺房)

作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 00:48
回復 qzp199771 的帖子

而家d人都幾like eden511 ,三百幾元
作者: qzp199771    時間: 2014-11-25 00:50
回復 東方不敗 的帖子

感激
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 00:52

佢d跟機原裝環冇乜用, 想好d ,用ma環 ,魚街生龍好似有得賣 ,呢隻桶就裝到2 lite環

你可以一邊用返佢d生化棉隔屎 ,一邊裝環 , 裝一邊的環就約1 lite左右 ,1盒1lite 約90元 ,買佢個隻中性,水草用的環 ,唔好買酸性的
作者: iris007    時間: 2014-11-25 10:42
qzp199771 發表於 2014-11-24 07:21
定直接養菌落舊綿?
...

cy-20我用緊,養龟苖還可以,有空間放環用棉.

除左初set桶有聲,之後桶就靜,但做水流就最好把雨林管離水, 就有水聲
作者: iris007    時間: 2014-11-25 11:27
放房間外置濾桶沾地方,換棉又不及頂濾方便, 開蓋一定有水出.
作者: Healthy    時間: 2014-11-25 12:32
回復 iris007 的帖子

ching, any good 頂濾 to recommend?
作者: iris007    時間: 2014-11-25 13:37
回復 Healthy 的帖子

自己都試緊,其實我個人覺得好睇個泵馬力,因為原理簡單,DIY效果應易控制,只外觀就差D。
作者: qzp199771    時間: 2014-11-25 15:44

頂濾唔係大多較嘈?
作者: iris007    時間: 2014-11-25 16:20

應該出水位接條管落水就好得多.

如果說錯,唔該其他師兄補充.
作者: iris007    時間: 2014-11-25 18:29

龜幾大,有多少隻? 要睇龜大得幾快. 我也是新手,聽話養菌開始要加硝化菌液.
作者: qzp199771    時間: 2014-11-25 20:03

支持一缸一隻(怕有傷)
草龜得8cm,暫時用緊30x30x40膠箱
作者: iris007    時間: 2014-11-25 20:17

我2隻斑龟每隻7cm,用緊17吋膠箱加cheapCy-2o,暫時可接受,遲D轉玻璃缸。
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 20:20

係會冇聲 ,但係沖落缸底的水流集中左,沖力大左,唔知d龜中唔中意
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 20:22

其實係有屎就會吽到硝化菌, 其它食物殘渣都得, 加硝化細菌係因為你當時個缸未有或未夠菌,加d外來頂住檔先 ,即係好似人做手術要輸血
作者: iris007    時間: 2014-11-25 20:40

回復 東方不敗 的帖子

甘每次換水要否落硝化菌,因為用膠缸,水清晰度好難看,要用玻璃杯裝水才見清。
作者: iris007    時間: 2014-11-25 20:47
回復 東方不敗 的帖子

甘用雨林管離水做冲力,就有聲.
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 20:49

其實你初換水,水都應該清 ,其實我養水龜個時 ,我有硝化細菌,但我冇落,因為我用返養魚個套
養魚如養魚仔,細魚,佢地難頂no2 ,所以要硝化系統處理, 金魚,錦鯉,羅漢, 基本上連生物環都唔用,因為硝化菌唔係咁重要(因為大魚頂得住), 生物環反而會卡住d屎,會好dirty, 當然一樣有人用生物環 ,養細魚換水時會加硝化菌, 因為換水時係換部份,魚缸水的ph有轉變,水質有轉變,硝化菌會有部份死亡,所以加返硝化菌, 養龜如果你七日換次水 ,連濾桶都洗埋 ,即係冇哂硝化菌, 試想,七日後又咁做, 係呢七日裡邊 ,你個桶入邊有幾多硝化菌, 基本上我覺得, 養龜七日換水,又洗桶洗綿,其實硝化系統都未建立到, 硝化菌都唔多

作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 20:51

係架,仲彈起哂水花, 所以我覺得養龜用頂濾就因水流問題,唔係咁好 ,我覺得d龜會唔中意咁大水流
作者: iris007    時間: 2014-11-25 21:12
回復 東方不敗 的帖子

濾桶未一樣用雨林管
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 21:16

係 , 所有桶都係
作者: iris007    時間: 2014-11-25 21:16

回復 東方不敗 的帖子

甘未一個月先洗桶一次,洗時留一半桶舊水或用舊水冲洗生物環得5得?
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 21:19

得,但我唔明龜都係咪一定要, 好多人日日換水 ,二,三日換水,根本唔駛理乜野硝化細菌
作者: iris007    時間: 2014-11-25 21:27
回復 東方不敗 的帖子

我都5想換水太密, 每次換1/3水就OK, 除非水有好多食物碎.
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 21:31

其實我有個諗法去做 ,我個時都用過一個潛水泵仔 ,我試過第二日d水濁左,開個潛水泵仔,半日d水清返 ,其實用黎係唔駛日日換成箱水,如果係玻璃缸仲辛苦 ,其實可以一邊濾, 一邊換部份水 ,每日換d都好, 可以keep耐d先成缸換,換部份水好易,用野不走d水咪得 ,唔駛洗缸 , 隔耐d先洗,日日換d水 ,有清新的水加入 ,己幾好了
作者: iris007    時間: 2014-11-25 21:38
回復 東方不敗 的帖子

甘未日日要加硝化菌液?
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-25 21:44

唔駛啦 , 龜d屎咁勁,你個少少硝化菌有乜用吖

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2