香港龜友論壇

標題: 你地屋企隻龜點養? [打印本頁]

作者: 龜之力    時間: 2014-6-13 12:48
標題: 你地屋企隻龜點養?
我屋企2 隻已大, 不喜歡留係屋企, 現時喜歡係企缸到住! 其實有無問題? (我屋企幾熱下)你地會點養?

作者: Mike記    時間: 2014-6-13 13:15
企缸養水龜,唔係化?
作者: 龜之力    時間: 2014-6-13 13:21
我個2 隻黃肚... 唔 LIKE 浸水... 反而LIKE周圍爬.....
作者: Mike記    時間: 2014-6-13 13:54
黃肚理應鍾意水多過陸地,奇怪!
作者: 古羅洛斯    時間: 2014-6-13 17:15
小心踩到佢地喎
你屋企係鐵皮屋???
作者: Mike記    時間: 2014-6-13 19:46
我e家用緊個一尺多d膠缸,養緊一隻個殼6cm巴西。二寸水深,有條膠橋比佢上水。冇過濾,日日換水。分缸餵食,隔日餵。有射燈照住陸地。
之前本來有多隻巴西苗,可惜猝死。
作者: tiffany_john    時間: 2014-6-13 20:54
我有六只小寶貝,四只巴西5-8cm,兩只草6,7cm,用一只大整理箱+頂濾,但其實好少係裏面,朝早餵食完浸水等開大,然後放企缸/水缸,下晝多數曬太陽,收太陽先放水箱,晚黑放返浴室企缸。雖然係水箱開大機會少佐,過濾棉都要大約一周換一次。
作者: 龜之力    時間: 2014-6-16 17:18
我2 隻都13, 14 CM 了.... 現在不喜歡缸, 喜歡周圍爬....
作者: Mike記    時間: 2014-6-16 17:57
你不如認真諗吓點解佢哋唔鍾意係水,我覺得一定係你個setting出問題。
作者: 龜之力    時間: 2014-6-16 18:08
Mike記 發表於 2014-6-16 17:57
你不如認真諗吓點解佢哋唔鍾意係水,我覺得一定係你個setting出問題。

可能厭個缸小, 周時想爬出來...
作者: 龜之力    時間: 2014-6-16 18:25
古羅洛斯 發表於 2014-6-13 17:15
小心踩到佢地喎
你屋企係鐵皮屋???

我屋企西斜, 沖涼時會抱佢地走~ 沖完先再放返佢地入去.....
作者: 龜之力    時間: 2014-6-16 18:30
tiffany_john 發表於 2014-6-13 20:54
我有六只小寶貝,四只巴西5-8cm,兩只草6,7cm,用一只大整理箱+頂濾,但其實好少係裏面,朝早餵食完浸水等 ...

我都係放水盤俾佢地開大, 同埋食飯.... 因為之前個FILTER 唔得, ALL 完屎D 水好快臭 ,佢地都唔 LIKE浸住. 怕佢地對身體唔好, 所以平時放企缸. 食飯ALL C 先放盤加水! 唔知有無問題?

作者: Mike記    時間: 2014-6-16 19:19
龜之力 發表於 2014-6-16 18:08
可能厭個缸小, 周時想爬出來...

都有可能,亦可能係其他n個原因。
作者: tiffany_john    時間: 2014-6-16 22:57
龜之力 發表於 2014-6-16 18:30
我都係放水盤俾佢地開大, 同埋食飯.... 因為之前個FILTER 唔得, ALL 完屎D 水好快臭 ,佢地都唔 LIKE浸住. ...

應該無問題,D龜自己都係一半係水,一半係陸地
作者: tiffany_john    時間: 2014-6-16 23:03
回復 龜之力 的帖子

最近好熱,沖凍水就可以一齊沖,佢地好中意淋水,好興奮
作者: Uncledash    時間: 2014-6-16 23:09
龜之力 發表於 2014-6-16 18:30
我都係放水盤俾佢地開大, 同埋食飯.... 因為之前個FILTER 唔得, ALL 完屎D 水好快臭 ,佢地都唔 LIKE浸住. ...

長期噉養對個殼唔好
作者: Uncledash    時間: 2014-6-17 11:13
龜之力 發表於 2014-6-13 13:21
我個2 隻黃肚... 唔 LIKE 浸水... 反而LIKE周圍爬.....

你點知佢唔鍾意游水架
作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:18
Mike記 發表於 2014-6-16 19:19
都有可能,亦可能係其他n個原因。

之前買個缸好開心, 但大個左, 鍾意企缸多過返屋企.....

作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:19
tiffany_john 發表於 2014-6-16 23:03
回復 龜之力 的帖子

最近好熱,沖凍水就可以一齊沖,佢地好中意淋水,好興奮 ...

我同時淋佢地水降溫...
作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:20
Uncledash 發表於 2014-6-17 11:13
你點知佢唔鍾意游水架

之前放左水, 佢地爬係浮板上....

作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:23
Uncledash 發表於 2014-6-16 23:09
長期噉養對個殼唔好

我會每晚要佢地晒UV 燈GA.... 但都怕咁唔好....佢地好鐘意搵條橋遮住個身...
作者: Uncledash    時間: 2014-6-17 11:26
回復 龜之力 的帖子

哦,咁一晚要照幾耐?
可唔可以貼下你兩隻龜黎睇下?
作者: Mike記    時間: 2014-6-17 11:33
龜之力 發表於 2014-6-17 11:18
之前買個缸好開心, 但大個左, 鍾意企缸多過返屋企.....

我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好,好似上一代人粗養咁。廿幾、三十年前,我阿媽就係將d龜養喺廁所sink盆下面。
作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:40
Uncledash 發表於 2014-6-17 11:26
回復 龜之力 的帖子

哦,咁一晚要照幾耐?

多數照日間時間, 收工先返企缸...
作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:43
Mike記 發表於 2014-6-17 11:33
我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好, ...

我之前已買左26" 缸, MAY BE 要整個有水漏的缸... 因佢地ALL 尿好多.... C 兄POST 下你地個缸點整....:)

作者: Uncledash    時間: 2014-6-17 11:48
Mike記 發表於 2014-6-17 11:33
我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好, ...

sink盆下面,有無俾水先?
我爸爸7x年係大陸拎左兩隻龜落黎諗住食,一隻梅花,食左。一隻三線,無食養起左。
佢地唔知要養係水度,其實初時連要俾水佢飲都唔知,就噉放係露台,隻龜口渴嘛,成日走去去水位搵水,呀爸仲鬧佢唔乖,成日塞住去水。
到我呀麻牌友黎打牌睇到,話要俾水佢飲,佢自始先分倒隻水碟仔......好彩係拎黎時已經係成龜,個殼型無事,但經過30年乾養,三線唔見左,成個殼黑曬了,啲橙肉仲必曬出黎,我細個成日篤佢!
作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:49
Uncledash 發表於 2014-6-17 11:26
回復 龜之力 的帖子

哦,咁一晚要照幾耐?

我D 相係晒手機...  但我又唔想用公司 PC CONNECT 我 APPLE 手機 D 野....
作者: Uncledash    時間: 2014-6-17 11:50
龜之力 發表於 2014-6-17 11:49
我D 相係晒手機...  但我又唔想用公司 PC CONNECT 我 APPLE 手機 D 野....

唔緊要丫,唔趕既,你得閒再貼。我係好奇你呢種養法隻龜有無咩影響
作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:55
Uncledash 發表於 2014-6-17 11:50
唔緊要丫,唔趕既,你得閒再貼。我係好奇你呢種養法隻龜有無咩影響

但我細個時, 阿媽都係放廁所養, 話咁樣會大得快D.....  但我諗都係遲下整返個大D 缸.....

作者: 龜之力    時間: 2014-6-17 11:58
Uncledash 發表於 2014-6-17 11:50

但我細個時, 阿媽都係放廁所養, 話咁樣會大得快D.....  但我諗都係遲下整返個大D 缸.....
我都係放左係企缸到幾個月, 都係想問下D 高手咁得唔得?
我係HK DISCUSS 有放相.
作者: Mike記    時間: 2014-6-17 13:27
回復 Uncledash 的帖子

我阿媽嗰時有個細水盆比佢哋,等佢哋自己簡喺水定地上。
作者: Mike記    時間: 2014-6-17 13:45
26寸太細啦!我估最好有4尺x1.5尺。
查實如隔日餵,加上控制食量,分缸餵食。食飽最少等一個鐘,比佢哋痾屎,日日換水。多d水量,理應d水唔會好污糟。如二隻個殼大過15cm,就可以三日餵一次。
夜晚唔好開uv燈,否則佢哋訓唔著。
我估佢哋唔鍾意喺水可能因:水太污糟或其他水質問題,水太熱,缸太細,個缸太光,放缸位置太嘈吵或常震動…等。
作者: 古羅洛斯    時間: 2014-6-17 17:29
回復 龜之力 的帖子

好細心呀!
作者: kellyBB    時間: 2014-6-17 18:20
回復 龜之力 的帖子

水龜無水過背養,個殼會變形
作者: 龜之力    時間: 2014-7-3 10:01
Mike記 發表於 2014-6-17 13:45
26寸太細啦!我估最好有4尺x1.5尺。
查實如隔日餵,加上控制食量,分缸餵食。食飽最少等一個鐘,比佢哋痾屎 ...

可能, 我會留意,下呢方面, 剛用左個大膠箱, 加浮板, 但佢地好似唔多鐘意.
作者: Mike記    時間: 2014-7-3 10:06
龜之力 發表於 2014-7-3 10:01
可能, 我會留意,下呢方面, 剛用左個大膠箱, 加浮板, 但佢地好似唔多鐘意.

你二隻龜真有性格。
作者: 龜之力    時間: 2014-7-3 14:17
Mike記 發表於 2014-7-3 10:06
你二隻龜真有性格。

中壞左.... 現在小左野俾佢地食, 嘈到叫HELP... 因之前的糧好多POTIENT, 怕佢地肥, 想轉隻好D 的俾佢地....有無好介紹?

作者: Mike記    時間: 2014-7-3 14:26
可考慮ZooMed growth formula,買最細樽嘅,食晒樽糧嘅時候就好可能要轉成體糧。
作者: 龜之力    時間: 2014-7-3 15:16
Mike記 發表於 2014-7-3 14:26
可考慮ZooMed growth formula,買最細樽嘅,食晒樽糧嘅時候就好可能要轉成體糧。 ...

佢地2 隻都有13 CM 長, 算不算大人了???:) 另請問你這款那裡有?? 係金魚街搵左好耐都唔覺.
作者: Mike記    時間: 2014-7-3 16:33
係亞成體,就快變成體。e隻喎:http://zoomed.com/db/products/En ... D=2&EntryID=213,大把舖頭有。同系列仲有幼龜糧同成體糧,要睇清楚,因個包裝好似,唔好買錯。
作者: 龜之力    時間: 2014-7-7 13:23
回復 Mike記 的帖子

哦, 呢隻有見. 現在佢地食緊 nutrafin max

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2