CHRIS 發表於 2014-2-13 16:29:00

大學畢業 都要瞓街

http://hk.news.yahoo.com/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%95%A2%E6%A5%AD-%E9%83%BD%E8%A6%81%E7%9E%93%E8%A1%97-225035036.html

royal 發表於 2014-2-13 16:48:02

有時大學未必代表一切. 都要睇個人. 高未做到時又唔想屈就...:dizzy:

siukan 發表於 2014-2-13 16:58:32

呢啲係關社會問題,定係佢地追吾上呢個社會

yungyung 發表於 2014-2-13 17:12:33

每個人背後都有一個故事{:110:}

ho123123 發表於 2014-2-13 18:29:04

係咪玩緊訓街體驗炸;P

波子 發表於 2014-2-13 18:36:26

可能佢要求人地比100萬一個月人工

陸叔 發表於 2014-2-14 00:59:41

喺呢個社會,大學生唔努力一樣要乞食

李子火鍋 發表於 2014-2-14 01:42:55

{:93:}世界食物鏈黎ja~    外人幫又幫得幾多   好似我以前咁有條蛋散口口聲聲話幫除左周圍同人講幫過我之外實際上無做過d咩~   :$
學歷唔等同學識,知識先係財富無人拎得走    老實講.....係未成功之前   面子係最唔值錢 = ="
個大學叫獸 精神有問題,就無得講丫
好似個會計師放唔下身段咁..... 無權無勢隨時可棄仲以為自己高人一等......唔知仲以為佢做國師唔係會計師.....仲未明白到係真正巨人面前佢係幾咁卑微.....

不過深水步有d 露宿者月薪都萬幾2萬幾3萬起跳.....佢地咁樣訓一訓街省下好多錢..... 寒既有避寒中心 得閒有人送飯   唔洗交租   面積寬敞家俱齊全   左鄰右里更加樂也容容   有需要仲可以 左邊南昌 有少婦賣服務 (題外話....我由小時候讀書至曾經接過成區黎做工作都未曾見過一面)另一邊長沙彎 一樓一    行上去深水步仲有 前烈線按摩推淋巴   
交通方便   計旺角之後第二個九龍中心點

細過返學長期路經天橋底識過幾個露宿叔叔所以有d情況都 略知一二   除在根本係有搵錢能力貪圖省錢果班之外, 剩返既大部份都係可憐之人自有可恨之處( 所有可憐既人我都係咁講.....呢個世界窮人係有原因 = =)

但佢地比普通人好既係......充滿自我唔需要理人感受   隨街就除左條褲係度玩jj    係牆下屙屙下尿訓著左.....真係好free

michaelphone 發表於 2014-2-14 01:57:53

回復 李子火鍋 的帖子

與其有學歷倒不如努力

李子火鍋 發表於 2014-2-14 02:05:57

michaelphone 發表於 2014-2-14 01:57 static/image/common/back.gif
回復 李子火鍋 的帖子

與其有學歷倒不如努力

咁有學歷既人本身都好努力既.....唔努力又點會有D人 無咩腦力都可以高學歷....係味先 0.0?
不過其實講下笑炸~~只係每人係自己叻既領域都唔同......
希望有實力既人可以重新挀作啦~~你估我好想睇到人企係街度 玩JJ 玩到訓著左咩~~哈哈哈

honeybee 發表於 2014-2-15 03:03:11

回復 michaelphone 的帖子

金句!!!!{:99:}

seiraseira 發表於 2017-9-20 03:51:03

大學生出黎唔努力, 都係一樣..... 睇個人姐

kakaihk 發表於 2017-9-22 07:40:59

哈哈,其實瞓街只是過程,不是結果!
   如果做人有規劃創業,高薪瞓街,這是出拳前積聚力量。此類人能屈能伸,日後絕非街邊物。
   如果做人無規劃周日清瞓街,人的維度多停留在低端,窮逼怨天地,唯有做街邊常客。
至於本題大學生或教授身份,要包括學和歷兩部份來討論;
   學~做功課,寫答案,考試拿第一。那些學的訓練沒有讓他們培養出,遠大規劃眼光,甚至部份人容易停留在只有喜歡不喜歡,兒童自我原點低思維。
歷~人與動物之分,人是有思想。特別在社會有逆境經歷時,才能逼出自我提升思想,才能用自已最大能量,發揮出自身特長。人如果成長太順境或放錯了地方,不思進取和提升改變,很容易就只能是困於自我的“街邊常客”。人遇逆境提升和放對了地方,才能升華出人性思想的東西。明白自巳責任和義務,孝敬父母,關心家人,多維度規劃人生全景。

愛美的小包 發表於 2021-11-26 19:00:57

所以出面成日有人話窮人唔好生仔,最好一出世就做結紮手術,哈哈,悲催:L
頁: [1]
查看完整版本: 大學畢業 都要瞓街