turtlebb411 發表於 2013-10-31 16:51:49

用了 EDEN 511

星期日開始用, 今日D 水 米米白白, 唔知幾時會清呢?
另請問我入水位放了濾白棉是否見DIRTY 就可換, 因網上話成日打開佢D 菌會死晒, 但3日已經好DIRTY!{:156:}

turtlebb411 發表於 2013-10-31 16:52:38

另請問我入水位放了濾白棉是否見DIRTY 就可換, 因網上話成日打開佢D 菌會死晒, 但3日已經好DIRTY!

nono 發表於 2013-10-31 17:09:11

什麽環??

turtlebb411 發表於 2013-10-31 17:10:54

10/F 介紹的, 分析裝冇牌子

cys487980 發表於 2013-10-31 20:11:52

環有沒有先清洗,有否放活性炭,先過濾15 分鐘後,第一缸水不要!

turtlebb411 發表於 2013-10-31 20:24:18

回復 cys487980 的帖子

環有清洗,有放活性炭,但只換左一半水。
另請問我入水位放濾白棉是否見DIRTY 就可換, 因網上話成日打開佢D 菌會死晒, 但3日已經好DIRTY! Thank you

cys487980 發表於 2013-10-31 23:07:53

回復 turtlebb411 的帖子

不需經常性換的!我自己約半至一個月一次!

nono 發表於 2013-11-1 01:35:19

hey man,,要靚的生物環先養得多菌,生物環no good water no good

turtlebb411 發表於 2013-11-2 12:55:53

請問511 可否加前置呢? thx

cys487980 發表於 2013-11-2 13:04:57

理論上任何濾筒都可以加的,不過要留意喉管和駁位是否匹配,同時 511 不是太好力!

幾多吋缸?

turtlebb411 發表於 2013-11-2 13:12:09

24 x 12 4吋水

cys487980 發表於 2013-11-2 13:23:28

24吋缸差小小,可以的濾筒買大一點的功率!

turtlebb411 發表於 2013-11-2 13:57:53

新買的511 真慘

turtlebb411 發表於 2013-11-2 13:58:22

新買的511 真慘

astroppc 發表於 2013-11-2 17:51:09

如果你平D放,我有興趣幫你收留隻 511 {:91:}

astroppc 發表於 2013-11-2 17:54:50

turtlebb411 發表於 2013-10-31 16:51 static/image/common/back.gif
另請問我入水位放了濾白棉是否見DIRTY 就可換, 因網上 ...

另外Eden 511 應該放底水位,如果唔係會入氣同嘈,個頭會好快打柴。

cys487980 發表於 2013-11-2 21:27:36

留意我今晚出個post,關於改裝濾筒的!:lol

lpshane12 發表於 2013-11-4 01:35:02

我舊個隻511用左一年半
磨打仲有轉,但抽唔到水:L
今日買番隻501,點知發現唔岩位用唔著:Q

turtlebb411 發表於 2013-11-4 14:34:05

點解買細D架{:112:}
你睇下 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=90878

turtlebb411 發表於 2013-11-4 14:36:17

回復 lpshane12 的帖子

點解買細D架{:112:}
你睇下 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=90878
頁: [1] 2
查看完整版本: 用了 EDEN 511