Hata 發表於 2013-10-22 12:22:38

Lucky Repite bright sun 35W

唔經唔覺上一粒bright sun已用了2000 hour嗱,現在換粒新上去後其版比之前果粒勁了成陪:lol

http://i953.photobucket.com/albums/ae20/superfirefox/20131021_195327_zps2fc55131.jpg

http://i953.photobucket.com/albums/ae20/superfirefox/20131021_195236_zps6e940553.jpg

spoonmanu 發表於 2013-10-22 13:08:46

{:100:}366{:100:}呢個距離對龜有冇傷害?!

waiman 發表於 2013-10-22 14:45:25

spoonmanu 發表於 2013-10-22 00:08 static/image/common/back.gif
366呢個距離對龜有冇傷害?!

366要減去錶既長度, 有245掛?

spoonmanu 發表於 2013-10-22 15:14:28

回復 waiman 的帖子

Waiman師兄,我想問吓其實幾多度以下對龜最理想?{:125:}

jasonsz 發表於 2013-10-22 15:19:15

waiman 發表於 2013-10-22 14:45 static/image/common/back.gif
366要減去錶既長度, 有245掛?

燈神~~~~請問呢隻燈係咪已經係最好個隻uvb燈

waiman 發表於 2013-10-22 17:57:25

spoonmanu 發表於 2013-10-22 02:14 static/image/common/back.gif
回復 waiman 的帖子

Waiman師兄,我想問吓其實幾多度以下對龜最理想?

最低UVB強度數值是要有25uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2開10-11hr.

waiman 發表於 2013-10-22 18:05:10

jasonsz 發表於 2013-10-22 02:19 static/image/common/back.gif
燈神~~~~請問呢隻燈係咪已經係最好個隻uvb燈

呢隻係 "UVB金鹵燈" 係頂級燈之一.
Mega-ray出左新既 "UVB金鹵燈", 不過我冇測過.

所有 "UVB金鹵燈" 既特性都係UVB同UVA強烈, 等同到中午陽光, 真正含足 "全光譜" 及如陽光的亮度, 但並非彷生光源的全光譜, 也無法用它來組成彷生光源, 這是它唯一的不足之處, 另外就是凡 "UVB金鹵燈", 都必需要用其專用的 "火牛" (鎮流器).

Hata 發表於 2013-10-23 17:25:48

頂級膽UVA + UVB 香港無得買,我是直接在德國買回來的:$
頁: [1]
查看完整版本: Lucky Repite bright sun 35W