兆輝J 發表於 2013-10-12 18:23:50

發生在十哥御花園的三個生命變奏曲

因為要種蕃薯葉比十哥同生猛哥享用,
所以引發出三條海參似的黑毛蟲在御花園的生命變奏曲
打風前見到佢時得兩粒米咁大

一共三條, 一個星期後某日淋花,以為眼花,好似有條海參喺盆蕃薯度行

又一個星期後就結蛹, 我只搵到兩個,以為有條比蜘蛛食咗T_T

坐定粒6以為三個星期先出世,點知又又一個星期就出世

十點鐘發現已經出咗嚟,錯過精彩一刻,再T_T.........

BB呀, 好好展翅高飛出年再見您後代啦

P.S. 最後一個蛹始終搵唔到,但第三隻黑蝶出現咗.{:99:}

========================================================================

=END=

喜歡請加分

長毛 發表於 2013-10-12 19:26:45

咁高興,Ching 記住幫佢地擺滿月酒{:108:}

快快長大吧 發表於 2013-10-12 19:39:38

果隻毛毛蟲唔好用手掂佢,,,掂左會成身痕,,我細個果陣時最驚呢d既野..:Q

joeyball 發表於 2013-10-12 19:56:37

嘩!我第一次見咋,可以睇到佢哋出世,好靚呀{:99:}

君臨天下 發表於 2013-10-12 20:29:12

好精彩{:99:}

karl0513 發表於 2013-10-12 20:55:12

最怕啲毛毛蟲{:111:}
不過都要讚師兄為大自然出一分力!{:146:}

兆輝J 發表於 2013-10-12 21:10:45

長毛 發表於 2013-10-12 19:26 static/image/common/back.gif
咁高興,Ching 記住幫佢地擺滿月酒

一定一定,早D到{:93:}

兆輝J 發表於 2013-10-12 21:11:41

快快長大吧 發表於 2013-10-12 19:39 static/image/common/back.gif
果隻毛毛蟲唔好用手掂佢,,,掂左會成身痕,,我細個果陣時最驚呢d既野.. ...

C兄梗係有創傷後遺症,成日叫我唔好掂{:108:}

兆輝J 發表於 2013-10-12 21:12:53

joeyball 發表於 2013-10-12 19:56 static/image/common/back.gif
嘩!我第一次見咋,可以睇到佢哋出世,好靚呀

喺自己地方可以日日昅住有乜變化影低{:99:}

兆輝J 發表於 2013-10-12 21:14:08

karl0513 發表於 2013-10-12 20:55 static/image/common/back.gif
最怕啲毛毛蟲
不過都要讚師兄為大自然出一分力!

最緊要我冇用農藥嘛

快快長大吧 發表於 2013-10-13 13:52:23

兆輝J 發表於 2013-10-12 21:11 static/image/common/back.gif
C兄梗係有創傷後遺症,成日叫我唔好掂

見到呢D野必須要敬而遠之:lol
頁: [1]
查看完整版本: 發生在十哥御花園的三個生命變奏曲