long199281 發表於 2013-9-24 15:24:23

濾桶一問!!

因工作關係!!要三四日先可以返到屋企一次!!
所以想買一個濾桶!!令水質好D!!

13.5吋魚缸,水深5吋。
養左兩隻龜(刀旦龜,黑旦龜。)身長6cm!
大約用500蚊買一個新濾桶!

想師兄幫幫手!!因為濾桶既野!!!我1d刀唔識!!!
麻煩大家比一比意見!!thanks!!

kinjai 發表於 2013-9-24 16:57:50

EDEN 501 200
EDEN 511 3xx

karl0513 發表於 2013-9-24 17:04:10

買個511應該夠哂ga la..... 好似32X左右有個

long199281 發表於 2013-9-24 17:15:46

karl0513 發表於 2013-9-24 17:04 static/image/common/back.gif
買個511應該夠哂ga la..... 好似32X左右有個

如果我1年後會轉24吋魚缸!!
EDEN 511夠唔夠用???

karl0513 發表於 2013-9-24 17:21:34

回復 long199281 的帖子

24寸用511唔夠....
18寸用511都還可以

long199281 發表於 2013-9-24 17:24:37

karl0513 發表於 2013-9-24 17:21 static/image/common/back.gif

24寸用511唔夠....

如果我依家既情況,有無其他濾桶介紹??

karl0513 發表於 2013-9-24 17:36:33

可以用掛瀘,大約百零蚊左右
http://www.fishmanshop.com/products/filter/out_2/gex_m.html

kinjai 發表於 2013-9-24 17:47:41

24寸要用521/522

long199281 發表於 2013-9-24 18:08:30

kinjai 發表於 2013-9-24 17:47 static/image/common/back.gif

24寸要用521/522

如果我依家13.5吋用521 OR 522!!
會唔會流量太大??

long199281 發表於 2013-9-24 18:55:40

唔該曬CHING!!買左511再之後再分享俾大定聽,好唔好用。

long199281 發表於 2013-9-30 19:35:18

岩岩買左eden 511!!
個過濾好靜,條吸水既管好長,花左好多時間處理!!!聽日去買條過短d!!
水質方面!!要過2至3日先可以再同大家分享!!
唔該曬各位

kingchan 發表於 2013-10-7 00:57:21

如果滿水,滤筒系好,其实挂虑都得,清洗简单,效能唔错,挂虑推荐aqua one,滤筒如果抵玩ge就,eden,不过13.5寸缸我唔知用幾大,我自己12寸缸十份六水用潛慮,力夠大,靜,清潔能力都唔錯,只系拆出黎各口有d實,而且裡面擺生物環的效果唔好,生物環好氧,潛慮的氧氣唔多,所以潛慮擺活性炭好d,活性炭,快速消除便便分解出離的no2,no3,清潔水效果好,缺點就係要定期換活性炭,如果真系執著濾筒就濾筒啦,我自己只試過掛慮,潛慮離養龜,因為12寸,或者13.5寸用濾筒實在小題大作,我d fd都18寸先用濾筒,哎呀,唔小心打長左,可能會沒耐心睇,以上只系個人意見

kingchan 發表於 2013-10-7 00:58:56

睇唔到,原來你已經買左= =,我中傻傻地打左甘大篇字{:86:}

psps2010 發表於 2013-10-7 01:17:11

回復 kingchan 的帖子

唔緊要啦c兄 起碼對我黎講好有用 路過都有得著{:108:}
頁: [1]
查看完整版本: 濾桶一問!!