y22k 發表於 2013-7-3 22:04:32

自己做左個雨林管

富華濾筒係好用但無雨林管,自己又唔識改裝,唯有自己動手diy(都係參考其他師兄既)雖然效果冇我想像中好,希望下次做好d!各師兄師姐比d意見我啦!:P

dpok33456 發表於 2013-7-3 22:15:26

醒目喎,話時話你隻龜龜呢? UPLOAD埋上黎睇下:D

bbMANHO 發表於 2013-7-3 22:24:00

可以買膠喉再用電鑽整靚好多我行魚街見個有散賣雨林管

y22k 發表於 2013-7-3 22:27:32

兩隻巴西bb,唔食龜糧,鍾意訓覺,養左佢地一星期。

dpok33456 發表於 2013-7-3 22:30:37

你D龜B 仲係好細,等下啦,等佢地適應個環境,其實龜苗 D水唔好咁深,過背就OK,因為龜苗水性唔係太好。

samyung0117 發表於 2013-7-3 22:34:24

甘過濾呢?

y22k 發表於 2013-7-3 22:37:51

其實水深得5cm,同個花籃差唔多高,所以連花籃都無裝,過濾買左富華206,去漁佬買既

khip 發表於 2013-7-3 23:02:40

y22k 發表於 2013-7-3 22:37 static/image/common/back.gif
其實水深得5cm,同個花籃差唔多高,所以連花籃都無裝,過濾買左富華206,去漁佬買既 ...

小心好奇害死龜,入水喉吸住佢地,引致死亡。

by the way 雨淋管 ^^ good

twbb 發表於 2013-7-3 23:10:24

卡奇有隻綠色嘅雨林管十零支到$35(每支約10cm)

602151 發表於 2013-7-3 23:12:28

咁都俾你諗到,你真係好有創意{:146:}

VampireNesta 發表於 2013-7-4 01:13:16

回復 y22k 的帖子

好好呀~ 心機野, 無得彈~~{:85:}

兆輝J 發表於 2013-7-4 01:51:34

見到都透心涼{:146:}

鬼仔 發表於 2013-7-4 09:21:52

咁樣d水會唔會好嘈{:112:}

MichaelL 發表於 2013-7-4 09:51:49

khip 發表於 2013-7-3 23:02 static/image/common/back.gif
小心好奇害死龜,入水喉吸住佢地,引致死亡。

by the way 雨淋管 ^^ good

x 2 , 之前有ching 條吸水喉既吸盤鬆左. 隻龜比佢吸住個頭而死. 一定要用花籃

老細 發表於 2013-7-4 09:42:07

Puiki 發表於 2013-7-4 10:51:07

支持diy{:99:}

y22k 發表於 2013-7-4 18:01:21

多謝師兄們讚賞先,冇裝花籃果陣時我都驚吸死龜,所以我活門較到好低同不時留意佢地,聽師兄講完以後我都裝番上去,但出水明顯減弱,較到盡都係一樣,泵左十幾廿野都冇變過....激死我啦,咁我想問下富華d濾筒要泵幾多先排走里面d空氣呢{:112:}
頁: [1]
查看完整版本: 自己做左個雨林管