geckomom 發表於 2013-4-9 01:37:05

大圍珍禽異獸動物醫院與我愛寵之死 (已修改)

經過考慮下, 我決定刪除前文.
因我認為整件事, 對Edith之死最須要負責任的人, 是我自己. 如果把她照顧得恰當和及早察覺她的問題, 或許她還活著...所以動物的福祉, 責任首先一定是在主人身上。

前陣子另一隻小爬排卵, 我又擔心她的情況, 帶了她到獸醫處檢查。過程中,獸醫的一番話,
令我反覆思量,了解到可能自己有些想法主觀了。

我其實覺得獸醫真的不易為, 他們不可能會醫所有動物 (品種太多, 每個品種身體結構又不同)。獸醫都是憑自己經驗及愛心去盡力醫治小動物. 而主人也得要配合獸醫指示及悉心照顧小動物牠們才有機會康復…

假如最後主人要面對愛寵死亡,也要接受現實,因為生命無常…人亦是, 動物亦是…沒有任何人可以控制的.
所以,我不可以說大圍醫死了我Edith, 因為第一天去做了test已她情況差,做手術風險很高, 有圖有真相, 我不得不接受。
但我依然對他們不徵求我同意就幫Edith打抗生素不滿以及第3針抗生素針後急速惡化原因存疑. 其他的, 我只能說, 可能主診醫生DR. JB已在能力範圍內盡了力。我不時因那第3針抗生素發惡夢, 那天我意識到Edith跟死亡距離好近…至今心依然痛…不知真相如何,也不想再想下去,把一切交給上帝吧!

我不是要完全推翻之前的說話,只是不想再將部份主觀說法po上來。至於我會不會再去大圍求醫,相信認識我的人會知答案。而且前文寫了失去Edith的痛苦過程, 我不想留下任何痕跡了。我只想記得她可愛的面容及一舉一動!!
現在我最希望的是Edith, 我此生最愛的寵物,得到安息!我救不了她,但我希望還可以為她做一點事, 就是將對她的愛與其他小動物分享, 本來預留給Edith的手術費, 部份已用了助養小動物。 

Edith, 媽咪永遠永遠的愛你, 因為你,我學懂了愛!

龜媽 發表於 2013-4-9 02:01:35

真係千祈唔好去大圍呢間野,咁多冤案,究竟有無辦法投訴佢?
請你節哀吧!

kellyBB 發表於 2013-4-9 02:11:47

早兩天才有龜友去找大圍安樂死醫生,送去大圍跟送他去死沒太大分別{:86:}R.I.P

red3fish 發表於 2013-4-9 02:41:17

大圍"禽獸"醫院....除左初期tiger ok 其他算把la. 近年佢地評價都幾差,
做咁多Q多測試都係想昆你錢啫.
n年前隻英母有蛋去睇過,講到又話怕佢難產要留院觀察,驗嘧照嘧又打針
第2日話如果再生唔出就"try"整爛隻蛋再鉗出黎,嚇到我拿拿淋攞返隻雀,
過左一日佢自已咪係屋企生左. 就咁比佢昆左6千幾仲分分鍾害死埋隻雀{:168:}
医管局都可以告佢地医療失當,但好難有証據.

jefflamcy 發表於 2013-4-9 08:28:15

其實如果真係甘樣
只係會有更多受害嘅動物
我地真係要諗辦法去令到其他人知道呢件事
希望版主同其他睇到個POST嘅人可以幫幫手
RIP
{:86:}

我愛爬蟲類 發表於 2013-4-9 11:34:08

大圍信唔過的{:84:}

jackielee 發表於 2013-4-9 12:30:02

r.i.p r.i.p

Andygogo 發表於 2013-4-9 13:56:25

大圍果間專整死竉物,下下都叫安樂死!{:168:}

geckomom 發表於 2013-4-9 19:14:00

jefflamcy 發表於 2013-4-9 08:28 static/image/common/back.gif
其實如果真係甘樣
只係會有更多受害嘅動物
我地真係要諗辦法去令到其他人知道呢件事

我係第一次咁po文, 如果大家可以的話幫手轉貼文章去其他網站. 或者比d網址我.

我冇証據話係大圍醫死我爬爬, 但我絕對認為佢地冇認真處理治療!!!那位PETER MORGAN, 我看見有篇文章講佢幫隻龍貓打針比安樂死佢, 點知隻小可憐反而打針後未能安詳離去!!

我寶貝在我不知情的情況下, 由診所安排MORGAN幫我EDITH打針, 她之後急速惡化, 又痾又嘔...

以上2個案例 (分別發生於2006年及今年), 同一位獸醫, 行醫這麼多年, 竟然可以令可憐的小動物求生不得, 求死不能!!

我沒有不相信DR. JB之說...EDITH可能會慢慢死去..只是他從未說過她會幾天內死亡, 要不是他不就建議安樂死嗎?!!

本來我有想過MORGAN那針跟EDITH惡化是巧合, 但發現原來為數不少的動物給他打針都出現問題...我EDITH的急速死亡, 是否跟他有關只有大圍才知!!!

向診所投訴有用嗎? 就算Dr. Tiger有心處理問題也須要時間, 期間還要枉死幾多小動物才夠?
我發文目的不是要追究什麼, 因為這恢帶不了Edith回來.. 我希望各方主人能慎選獸醫. 我希望真心想救自己心爰寵物的朋友有個警惕. 能醫貓狗的診所為數不少, 醫烏龜也有數位獸醫可選 (參考案例: http://www.hkherp.org/modules/weblog/). 而以陷阱處處聞名的診所, 免去為妙!

8ways 發表於 2013-4-10 11:36:14

全冇醫德, 不配做獸醫.

Puiki 發表於 2013-4-10 14:15:38

黑名單{:83:}

Kwokwai 發表於 2013-4-14 14:15:44

黑名單X2
我學生仔一個佢刀想收我5000$

geckomom 發表於 2013-4-15 13:47:26

Kwokwai 發表於 2013-4-14 14:15 static/image/common/back.gif
黑名單X2
我學生仔一個佢刀想收我5000$
以Edith個情況真的要做test才知佢情況.
只不過, 肯比錢唔代表D獸醫會盡力醫治小動物. 要不是也不會透個VA跟我說獸醫也要與動物人夾人緣...醫者父母心...恐怕那裡只有Dr. Tiger才有, 當時要睇大圍也想book佢, 可惜果時佢要3月26日 先返...

你學生沒收入也願意帶寵物睇生, 欣賞!

我成件事最悔恨是沒有適當照顧Edith而令佢生病, 所以還是好好了解及照顧寵物才是最好. 共勉之.

CKW6565665 發表於 2013-4-17 12:13:45

剛剛過去個星期日,我都帶左隻巴西龜仔去大圍睇症,初步睇完都係話唔知咩事,要照一照X光,等左幾個鐘,照完都係話唔知咩事,聽到之後我信心其實大減,最後換黎嘅只係婉轉少少嘅隻龜一定會死。唉:L

geckomom 發表於 2013-4-17 14:39:20

快D試下搵FAITHFUL VET既DR. YU睇. 如果佢FULL晒, 再睇我呢條link :http://www.hkherp.org/modules/weblog, 入面仲有個蔡醫生會睇龜. 祝
龜仔快d康復!

BenBen 發表於 2013-4-17 16:13:57

大圍医疗設施 強同医雀好叻,以前Dr Tiger真系好好,爬虫就.....

geckomom 發表於 2013-5-5 13:26:24

Dr. Tiger一直都得到好評, 雖然我未睇過佢.
但其他的vet就好唔可靠, 起碼我看過的都係唔可靠. 一係唔識醫, 唔係就冇心醫. 呢間診所我永遠不再光顧.

龜大仙 發表於 2013-5-5 15:23:30

這間大圍已經是黑名單甚麼動物都醫死收得超貴醫生全為錢看沒有一點愛心{:103:}

wendtsan 發表於 2016-7-23 09:32:42

絕對同意,真係真係千祈唔好去大圍呢間野!!!
之前我隻龜脫肛, 我第一次去大圍間野就話要留院驗好多嘢, 因為我冇錢, 於是只叫醫生將內臟推回龜的體內就算, 都收購670, 大圍醫生話若下次再脫肛要考慮安樂死, 那時令我傷心到哭了!
之後一個月我隻龜又脫肛了, 我無去大圍呢間野,
我去大埔獸醫診所, 蔡醫生一見我隻龜就詳內臟脫肛, 仲醫好我隻龜, 宜家我隻龜好生猛!

boap 發表於 2016-10-1 17:12:35

大圍出晒名黑店來架啦
仲有咁多人中招
珍禽異獸我會推介南區獸醫中心
Dr. Jimmy好有經驗醫珍禽異獸
次次都好快搞掂
頁: [1]
查看完整版本: 大圍珍禽異獸動物醫院與我愛寵之死 (已修改)