winnie3499hk 發表於 2012-11-8 00:46:55

殘酷的事實

{:86:}{:86:}{:86:}~~R.I.P~~氯胺酮…
我懷住沉重既心情,雙眼流淚的打呢段文章,我知,講出黎,實俾人插…覺得我抵死,覺得我害死左隻龜,但係,我真係好傷心,好唔開心。
兩星期前,我再一次入左一隻約9cm底甲既陸龜,咩龜黎我唔想講,本來兩星期入面,都好地地,無事發生,直到琴日,我發現我屋企兩隻狗,成日去搞個龜箱,又企圖整開玻璃門,個龜箱已經放係一米高,但我兩隻係大狗黎既,所以佢地企高就搞到,我都已經特別留意了,琴日亦都俾d野整住個玻璃門,等佢實d,無咁易打開,因為琴日發現既時候夜了,無去買玻璃鎖,諗住今日買,點知就出事了,我今日下午出左4個鐘頭街,返到屋企,發現龜箱玻璃居然打開左,心知不妙,PK了,隻龜真係唔見左,由於兩隻狗都係個欄入面,所以真係PK了,我見其中一隻狗,前肢有血積,我四圍搵隻龜,就算成間屋搵過晒,都無,連隻龜可以呢埋既地方,都搵過,都無,咁我就知道,隻龜無左了,我對唔住龜龜,害佢連屍骨都無,死無葬身之地…心中充滿好多既問號…但是事實真係咁…我現在會幻想,龜龜會突然爬返出黎等我救佢,但係我知道呢個已經係一個無可能發生既事實,我又怕看到狗狗既大便,我仲唔知點算,害怕看到殘酷既現實!Sorry~~Sorry~~真係Sorry~~氯胺酮請你願諒我…

toytoy3993 發表於 2012-11-8 00:54:59

應該改個標題做「殘酷的衰狗」:@:@:@:@:@
只龜以為你係度 爬出來搵你 諗住你會保護佢...
RIP:'(

敏~敏 發表於 2012-11-8 01:30:04

好慘呀{:86:}

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 01:37:23

我係喊到收唔到聲了,直頭想殺左隻狗,但係殺左佢,又如何?氯胺酮都唔會返生!家下見到佢簡直又愛又恨!我只能講,氯胺酮咁細隻,又入到口,又會郁…

小巴 發表於 2012-11-8 01:47:56

問題唔係個鎖到,就算你買左個鎖,結果可能都一樣。
兩隻大狗,有心要整爛一道玻璃門或者一個爬箱,只係需要好小時間,
這個機會總會出現,只係時間問題。

Eric 發表於 2012-11-8 02:04:47

我估c hing 個隻係變左身既星龜right?

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 02:08:02

小巴 發表於 2012-11-8 01:47 static/image/common/back.gif
問題唔係個鎖到,就算你買左個鎖,結果可能都一樣。
兩隻大狗,有心要整爛一道玻璃門或者一個爬箱,只係需 ...

佢地係推開左個玻璃門,如果加左個鎖,就推唔開,打爛玻璃另外一回事

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 02:10:08

Eric 發表於 2012-11-8 02:04 static/image/common/back.gif
我估c hing 個隻係變左身既星龜right?

其實,氯胺酮,係一隻咩品種既龜唔重要,重要既係一條無辜既小生命就咁斷送…

tszlok526 發表於 2012-11-8 02:12:53

下次要用甲級保護:(

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 02:16:10

tszlok526 發表於 2012-11-8 02:12 http://www.hkturtle.org/static/image/common/back.gif
下次要用甲級保護

下次如果有緣有機會再養既話,我要先整好我間戶外狗屋,我係要趕晒d狗出花園先養!{:110:},只怕係無咁既機會和勇氣!

小巴 發表於 2012-11-8 02:41:00

回復 winnie3499hk 的帖子

我個人認為,養動物最基本係 要提供一個安全既環境。
就算有把鎖,這個基本條件尚未成立。

同之前所講一樣,就算有鎖實,兩隻大狗,有心要做,以你上面所描述的保護,根本阻止唔到。

無左把鎖,只係導火線,令你快d睇到結果。

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 02:48:38

實在有太多前因後果,我都唔想講咁多,以免引來更加多不必要既誤會,我只能夠講既係,係我唔好,害死左佢。

siumaiguy 發表於 2012-11-8 04:07:59

龜龜佢去左啦唉

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 07:54:54

siumaiguy 發表於 2012-11-8 04:07 static/image/common/back.gif
龜龜佢去左啦唉

係,證實了,因為剛剛起身,老公發現有其中一隻狗嘔左dd殘骸啦出黎。

siumaiguy 發表於 2012-11-8 11:21:52

你唔想的,我地知的

婷婷 發表於 2012-11-8 11:28:54

小心龜殼界傷狗既食道……
你養雪橇嗎?

kellyBB 發表於 2012-11-8 12:17:44

好恐佈{:100:}

bb3chan 發表於 2012-11-8 13:56:38

睇完你的文字, 個心都好酸,
試下再找清楚, 可能答案都係零,
但都比個希望自己.

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 14:50:09

婷婷 發表於 2012-11-8 11:28 static/image/common/back.gif
小心龜殼界傷狗既食道……
你養雪橇嗎?

我都有擔心呢個問題,我都一直留意緊佢地。

婷婷 發表於 2012-11-8 15:15:54

winnie3499hk 發表於 2012-11-8 14:50 static/image/common/back.gif
我都有擔心呢個問題,我都一直留意緊佢地。

留意下有冇厭食/不停飲水,或者飲/食後嘔吐,
可以摸下喉嚨附近有冇腫漲~
如果飲食困難,即刻帶佢照x-ray
頁: [1] 2
查看完整版本: 殘酷的事實