lee25576031 發表於 2012-10-9 21:44:35

新寵物-蜈公 入來幫手確認品種 thx~

係咁既 有日無啦啦好想養蜈公 所以有日夜晚就走左去捉條番黎養 好辛苦終於搵到條!!! 就係佢{:1_1:}
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/DSC_1842.jpg
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/DSC_1840.jpg
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/DSC_1839.jpg
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/DSC_1838.jpg
我上網都搵過少少資料 因為始終未養過 知道蜈公好需要飲水 亦布尋找水源既習性?其實我唔係太清楚:L 但都放左個水盆比佢 另外汁左d樹皮比佢呢埋今日走左去買少少麥皮蟲比佢食佢好鬼大食 一下就食左3條-0-      我唔知衣條係咪叫中國紅巨龍蜈公呢? 資料話體長有14-20cm 衣條都有成17cm 希望有高手可以幫手確認下品種!!! 同埋有養過蜈公或者衣家仲有養緊既ching 可唔可以分享下大家既經驗呢? thx{:85:}

toytoy3993 發表於 2012-10-9 21:51:45

我諗你唔係睇左人形蜈公2 個肥佬養蜈公 你就想養埋一份掛?:funk::funk:
野生蜈公可能有毒 建議買人工繁殖的...:funk:

我愛爬蟲類 發表於 2012-10-9 21:52:28

俾佢咬一下就痛到pk!

ckyshk 發表於 2012-10-9 21:54:20

用坭造底會吾會好啲?

家家 發表於 2012-10-9 21:54:40

好惡心,好想嘔,以前成日見,一扮雞叫距就嚇走。

EDWINWAN. 發表於 2012-10-9 21:54:54

如果你要養蜈蚣,
首先要準備嘅就係一隻雞,
你必需要養返隻雞黎鎮住條蜈蚣

KaukcE 發表於 2012-10-9 21:57:34

lee25576031 發表於 2012-10-9 21:44 static/image/common/back.gif
係咁既 有日無啦啦好想養蜈公 所以有日夜晚就走左去捉條番黎養 好辛苦終於搵到條!!! 就係佢

唔知咩種……只知以前打/燒死過好多條理d

wongfafa 發表於 2012-10-9 21:59:57

呢個真係好特別…我都好少見人有養…

但…我都覺得好噁心…
如果師兄養到有多少經驗…不妨寫下文章教下我地養

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:06:46

回復 toytoy3993 的帖子

人工繁殖既都好似會有毒=.= 有毒都唔怕啦 我唔會比佢咬到的~

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:07:08

回復 我愛爬蟲類 的帖子

我好小心 唔敢店佢 ~

老細 發表於 2012-10-9 22:07:13

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:07:51

回復 ckyshk 的帖子

係呀 ching 但我唔知用邊隻泥好 定求其去山邊拎d用?

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:08:27

回復 EDWINWAN. 的帖子

我用隻佛鱷黎鎮住條蜈公=.=

alexwong2012 發表於 2012-10-9 22:09:00

衣種蜈公,我老家坪洲有好多,都幾毒吓.比它咬到會腫到好大舊和勁痛,嚴重的要入院治療,
樓主唔好養啦~~~~~

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:09:40

回復 家家 的帖子

其實我一開頭都覺得蜈公好噁心的, 但慢慢觀察發覺其實都幾靚{:104:}

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:11:09

wongfafa 發表於 2012-10-9 21:59 static/image/common/back.gif
呢個真係好特別…我都好少見人有養…

但…我都覺得好噁心…

香港咁多人養甲蟲 蜘蛛個d 應該都唔少人有養蜈公掛~我見有d蟲店都有蜈公賣

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:12:52

alexwong2012 發表於 2012-10-9 22:09 static/image/common/back.gif
衣種蜈公,我老家坪洲有好多,都幾毒吓.比它咬到會腫到好大舊和勁痛,嚴重的要入院治療,
樓主唔好養啦~~~~~ ...

咁嚴重{:100:}不過我會好小心~

toytoy3993 發表於 2012-10-9 22:12:58

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:06 static/image/common/back.gif

人工繁殖既都好似會有毒=.= 有毒都唔怕啦 我唔會比佢咬到的~ ...
人工繁殖多數會去毒{:99:}
係大陸,部份會賣比食店做炸蜈公

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:14:22

原來會去毒,聽人講食蜈公好似食蝦咁 {:113:}

wongfafa 發表於 2012-10-9 22:15:40

lee25576031 發表於 2012-10-9 22:11 static/image/common/back.gif
香港咁多人養甲蟲 蜘蛛個d 應該都唔少人有養蜈公掛~我見有d蟲店都有蜈公賣 ...

會唔會多數用黎餵魚?
頁: [1] 2
查看完整版本: 新寵物-蜈公 入來幫手確認品種 thx~