zero_1 發表於 2012-5-21 10:46:02

親手打死了自己的寵物

因為自己一時疏忽,看不緊自己的Massasauga及Coastal Taipan,给溜了出去,差點害了一對婆

孫:(那一刻我只想着絕不能讓那小孩再逗我那些擁有劇毒的蛇,萬一遭咬就出事,旋即拿起旁邊

木條痛擊多下,給我親手活生生打死了. 兩條蛇雖有毒,但我養了幾個月了,有D感情.:'(

老婆及朋友稱讚我說我以人為本,懂分輕重,但終歸也是我錯,我害死了牠們,怎麼我不叫那對婆

孫離場,甚至活捉牠們的念頭都沒有,一來就置諸死地,現在怎安慰都好心痛:'( 賣了有個新主人

/自然死都還好,給自己主人親手打死真的很可悲,實在很內疚:'(

我實在不知道還可做什麼,製標本的公司說牠們頭爆骨碎弄不來了,善終服務又說有毒不接我這

客,只得埋在山裏:'(我出帖不是想聽什麼千篇一律的rip,像敷洐似的,只希望大家可以留言認真

的祝福牠們,希望佢地下世投得好胎.:'(

早前我又間接令到剛到的鈍尾毒蜥(Heloderma suspectum)给朋友放了在自養了多年的綠森蚺

(Eunectes murinus)的爬箱中,救都救不及,前者被勒斃了,後者被毒死了,望着佢地死:'(這事我沒

有說出來,全因覺得冇必要及不想影響自己形象.同一原因,自己一些蠑螈,蛙,魚,蛇,蜥,龜甚至小鱷

魚死了我也沒公開,扮作很輕鬆同大家笑下,吹下水,實在是對不起牠們及自私.:'(希望大家引以為

鍳,養前要想清楚,養後要悉心照顧,牠們的生命由交到你手開始,你的責任就己開始.

最後,思前想後,我覺得自己不適合養毒蛇,還是玩回變異球.本人不想販賣了,我有一條北棘(Acanthop

his praelongus),盾鼻(Asidelaps lubricus),黄環(Boiga dendrophila),數種蝮蛇如Bothrops jararaca,Both

rops atrox,Bitis gabonica,Bitis nasicornis,Crotalus atrox ,Crotalus durissus及眼鏡蛇如Micrurus lemnisc

atus,Bungarus caeruleus,Austrelas superbus,Boulen gerina annulata想送出,全部有毒甚至劇毒,希望有

資深養毒蛇者領養,查核嚴格,並不接受28歲以下人仕領養己策安全. 有意先pm,謝謝:handshake

kv3331 發表於 2012-5-21 11:10:01

毒蛇真係好恐怖 好彩冇毒死人

K.C 發表於 2012-5-21 11:12:10

ok~ 明~
引以為鍳
:(

米高佐龜 發表於 2012-5-21 11:45:07

有心人{:85:}

izzy 發表於 2012-5-21 12:07:15

above 28 may constitute discrimination

tom6ii00 發表於 2012-5-21 13:18:42

好偉大A_A!!!!!

royal 發表於 2012-5-21 13:51:36

C HING, 點都好出發點以人安全行先. !!{:1_1:}
我昨天都因疏忽出了事, 剛想出POST. 話說昨天早上8:15 左右, 落街跑步, 見開始有太陽, 因之後要出街成日都唔得閒, 所以便順便帶埋2隻黃緣同2隻陸龜落去哂, 落到去把龜龜放在膠盒及放埋近草堆邊跟住就跑步.10多分鐘後行埋去睇下, 出事了., 可能因個地下有些不平, 隻黃緣爬的時候整歪左, 2隻龜都唔見左.跟住即刻搵, 隻大緣就搵返, 其中隻7.XCM 的緣仔就搵唔到. 因呢排成日落雨, D 草又長泥又淋, 旁邊又有好多樹,佢可能掘左洞都睇唔到. 搵左成2X 分鐘都搵唔到. !!:Q

希望佢係個度生存到啦, 因呢排都好多蚯蚓,蝸牛等可以食. 遲下比人捉到都唔定. !!:'(

佑鳥仁子 發表於 2012-5-21 14:06:12

回復 royal 的帖子

係邊區呀?如荃灣可以幫手穩下

royal 發表於 2012-5-21 14:22:55

佑鳥仁子 發表於 2012-5-21 14:06 static/image/common/back.gif
回復 royal 的帖子

係邊區呀?如荃灣可以幫手穩下

THANKS C HING, 睇佢做化啦, 平時要返工, 睇下星期六有無機會搵到啦. !!!{:110:}

leoyuchiu 發表於 2012-5-21 14:23:39

回復 zero_1 的帖子

欣賞你師兄,keep住形象難,可以咁有勇氣同坦白咁認錯同反思,更難;再諗辦法去行動、改變,更更難
真心希望死去的動物安息

kitman1990 發表於 2012-5-21 14:38:27

我覺得你做得岩 如果當初你唔狠下毒手 今日出事就係個兩個人!
件事都發生左啦 你知道錯之後最應該諗返有咩位你做錯 唔好再犯嗎
就算你唔再養毒蛇只養球網 都要預防有人令到條蛇傷害到他人嗎

seira2242527 發表於 2012-5-21 15:24:28

c hing 你係做得岩的... 希望有心人可以領養小蛇們吧..

haren 發表於 2012-5-21 15:30:03

R.I.P....唔好太自責

zero_1 發表於 2012-5-21 16:11:42

kv3331 發表於 2012-5-21 11:10 static/image/common/back.gif
毒蛇真係好恐怖 好彩冇毒死人

都可以甘講:'(

zero_1 發表於 2012-5-21 16:14:45

izzy 發表於 2012-5-21 12:07 http://hkturtle.org/static/image/common/back.gif
above 28 may constitute discrimination

今次年齡限制並不是因個人歧視問題...:'(我係避免領養者照顧不來之餘,自身亦難保,一個不小心

被咬了,身體機能未成熟,稍為體格弱者,真係會死. 28 歲係學者研究出來的,並不是我定的.

Panerai1950 發表於 2012-5-21 16:20:24

師兄, 點解會將Heloderma suspectum & Eunectes murinus放埋一齊?{:112:}

龜友 發表於 2012-5-21 16:22:25

予其rip,倒不如吸取教訓,努力令其他寵物being well

zero_1 發表於 2012-5-21 16:23:33

royal 發表於 2012-5-21 13:51 static/image/common/back.gif
C HING, 點都好出發點以人安全行先. !!
我昨天都因疏忽出了事, 剛想出POST. 話說昨天早上8:15 左右, ...

應該會比人捉到的:handshake

zero_1 發表於 2012-5-21 16:25:10

kitman1990 發表於 2012-5-21 14:38 static/image/common/back.gif
我覺得你做得岩 如果當初你唔狠下毒手 今日出事就係個兩個人!
件事都發生左啦 你知道錯之後最應該諗返有咩 ...

嗯嗯... :handshake

zero_1 發表於 2012-5-21 16:43:02

Panerai1950 發表於 2012-5-21 16:20 http://hkturtle.org/static/image/common/back.gif
師兄, 點解會將Heloderma suspectum & Eunectes murinus放埋一齊?

唉....不是我放的....收條毒蜥之前我一早set左個仿沙漠加草原settings俾佢,

打算拎到番黎換完衫沖完涼放落去,可惜我貪一時之快叫朋友幫我放落去,

Eunectes murinus係長期係水架嘛,嗰朋友睇吾到,又吾熟蜥蜴,就放錯了缸...

我出到黎嗰時,條森蚺已經緊纏條毒蜥 ,Heloderma suspectum 即如品種習

性-遇到捕食者馬上迅速張口還擊,緊咬不放注入致命毒液,结果同歸於盡了:'(
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 親手打死了自己的寵物