king199802 發表於 2012-4-13 15:19:10

唉,又死多隻草:(唔通真係咁邪?

我呢隻草龜,冇病冇痛,好活潑我養水龜就係電腦枱,個水龜缸就放係陸龜專用木箱上面
個木箱隔離就係電腦,日日對住電腦都可以望到佢地{:1_1:}
養水龜之前我老母就話唔好養,話咩:你張電腦枱咁多用電ge野,唔好養呀,會火勀水呀!!
我就唔信,當佢9up,點知買左4隻龜,有2隻就死左,2隻就病左,有冇咁邪
但係我啲豹龜就咩事都冇,好食得,由買返黎個日仲大左成2cm

flower07223 發表於 2012-4-13 15:22:09

唔關火勀水事, 係你無換水:P

king199802 發表於 2012-4-13 15:24:19

flower07223 發表於 2012-4-13 15:22 static/image/common/back.gif
唔關火勀水事, 係你無換水

有呀....仲用埋隔夜水,整埋瀘筒,日日換5分2ge水

seamus 發表於 2012-4-13 15:24:38

草龜價錢平唔係=易養,其實草龜好易死,所以草龜仔都算係難養既龜,我之前買大隻果d都係好耐都唔開口食野!!之後送左比人養

king199802 發表於 2012-4-13 15:27:38

seamus 發表於 2012-4-13 15:24 static/image/common/back.gif
草龜價錢平唔係=易養,其實草龜好易死,所以草龜仔都算係難養既龜,我之前買大隻果d都係好耐都唔開口食野!!之 ...

我都知,但係我唔係貪佢平,但係草龜真係好吸引,所以我未買前就周圍爬文,但點知結果都係咁

平凡君 發表於 2012-4-13 15:49:04

king199802 發表於 2012-4-13 15:19 static/image/common/back.gif
我呢隻草龜,冇病冇痛,好活潑我養水龜就係電腦枱,個水龜缸就放係陸龜專用木箱上面
個木箱隔離就係電腦,日日 ...

如果咁講係水勀火吧

cee11165 發表於 2012-4-13 16:01:02

係唔係有幅射?

大奇保 發表於 2012-4-13 16:14:08

感同身受~~~
我之前POST既~
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33385

wel524 發表於 2012-4-13 16:15:59

回復 seamus 的帖子

其實無話易唔易養, 在乎養既方法是否適合

wel524 發表於 2012-4-13 16:17:28

回復 king199802 的帖子

用濾桶, 咪放好深水, 草龜B 細細隻游水唔叻, 好易浸親, 浸親就易病, 易病唔識E就易死, 完全同火克水無關:L

king199802 發表於 2012-4-13 16:17:55

大奇保 發表於 2012-4-13 16:14 static/image/common/back.gif
感同身受~~~
我之前POST既~
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33385

不過我唔會放棄{:125:}會改善改善再改善

king199802 發表於 2012-4-13 16:19:39

wel524 發表於 2012-4-13 16:17 static/image/common/back.gif

用濾桶, 咪放好深水, 草龜B 細細隻游水唔叻, 好易浸親, 浸親就易病, 易病唔識E就 ...

呢點我都知,所以我只係放左5cm水,仲用埋瀘筒{:118:}

wel524 發表於 2012-4-13 16:26:35

5CM都用到濾桶:L估你唔到, 如果你打算養2,3CM果D, 唔建議裝咁多野先, 咁細隻底板當佢2,3CM, 如果你水深5CM, 佢打直企未必/勉強伸到個頭出水面抖氣, 再加上濾桶既水流, 會好辛苦, 個人經驗, 覺得用最簡單既一個細箱, 加一個穩固陸地, 水質最重要, 最好用蒸餾水養, 草龜B皮膚易敏感, 易有皮膚病, 我試過用煲過既水效果無蒸餾水咁理想

啊橙 發表於 2012-4-13 18:01:43

wel524 發表於 2012-4-13 16:26 static/image/common/back.gif

5CM都用到濾桶估你唔到, 如果你打算養2,3CM果D, 唔建議裝咁多野先, 咁細隻底板 ...

蒸餾水係最唔好既飼養水之一 = =....
蒸餾水所有有益生菌同礦物質都冇晒,連微生物都清除晒,
冇左任可樣去保護龜只,有既只淨底屎尿水。

即使養左菌都唔及水喉水,一來養菌速度追唔上,二來龜只冇晒所以保護物,皮膚一定出問題。

小豹 發表於 2012-4-13 18:06:38

啊橙 發表於 2012-4-13 18:01 static/image/common/back.gif
蒸餾水係最唔好既飼養水之一 = =....
蒸餾水所有有益生菌同礦物質都冇晒,連微生物都清除晒,
冇左任可樣 ...

姐好似小朋友咁,係一個無菌既環境大都會易病咁用礦泉水得唔得{:112:}

啊橙 發表於 2012-4-13 18:21:06

小豹 發表於 2012-4-13 18:06 static/image/common/back.gif
姐好似小朋友咁,係一個無菌既環境大都會易病咁用礦泉水得唔得

菌都有益同有害,其實簡簡單單同水喉水咪得囉。

ashbone 發表於 2012-4-13 18:35:03

啊橙 發表於 2012-4-13 18:21 static/image/common/back.gif
菌都有益同有害,其實簡簡單單同水喉水咪得囉。

絕對認同用水喉水已0K,最多都係用闊口桶儲水24小時,點解要用煲過既水甚至蒸餾水養!要達到無菌飼養{:112:}

龜之友 發表於 2012-4-13 18:39:12

可能你疏忽左龜龜,有左病5留意咪死。龜苗係比較小心d。

啊橙 發表於 2012-4-13 18:45:09

ashbone 發表於 2012-4-13 18:35 static/image/common/back.gif
絕對認同用水喉水已0K,最多都係用闊口桶儲水24小時,點解要用煲過既水甚至蒸餾水養!要達到無菌飼養{:112: ...

係爬蟲飼養當中,無菌唔係最好的

wel524 發表於 2012-4-13 18:49:28

回復 啊橙 的帖子

我覺得蒸餾水比水喉水乾淨, 作為飲用水, 而唔會直接飲水喉水, 而且用過覺得比水候水既情況好, 我都好認同你所講蒸餾水所有有益生菌同礦物質都冇晒,連微生物都清除晒, , 淨底屎尿水, 所以我只認為短期用, 而非長期用, 同時我覺得D龜一痾就應即撈起, 避免污染, 因為好多人一拎到返屋企話有皮膚病, 最合適既就係用最乾淨既水, 蒸餾水經過多重處理, 極少益菌同時極少害菌, 其實市面有一些已加入礦物既水, 我認為可以儘量補足其不足, 所以認為初期細龜剛剛買回家 , 應用蒸餾水, 待適應后, 才用隔夜水或水喉水
頁: [1] 2
查看完整版本: 唉,又死多隻草:(唔通真係咁邪?