火水. 發表於 2012-2-11 10:44:49

我也分享畫眉鳥

一隻算是可以的打口,上星期複了咀,明天出賽打大波......希望能過關再報捷...到時影些相給大家欣賞....
喜歡的請加分,多謝

kanhung 發表於 2012-2-11 12:03:16

火水兄 ,我爸以前養過一只晝眉 , 好唱得, 又話有"細口" , 雙腳"起角" ,申手入籠唔會"溥籠"同會啄你手 , 我有的唔明 "" 內的用語 , 可否解釋下 Thanks.......

Chiyuen416 發表於 2012-2-11 14:19:10

我就連打畫眉都未睇過,網上能否找到一些有關影片呢?巧想睇吓!

火水. 發表於 2012-2-11 19:08:53

回復 kanhung 的帖子

細喉即是用喉嚨叮細細聲唱歌。。。起角即是站著時踭起夠腳力的意思。。。。。撲籠即是我地叫搞籠,即是唔怕人,唔會周圍撲

fai890 發表於 2012-2-11 19:34:47

回復 火水. 的帖子

打粒眼都打死人啦{:100:}好雀

fai890 發表於 2012-2-11 19:38:01

回復 火水. 的帖子

不過隻雀頭頂啲花針粗啲!比較索母,說錯勿怪{:110:}

ashbone 發表於 2012-2-11 19:49:53

Chiyuen416 發表於 2012-2-11 14:19 static/image/common/back.gif
我就連打畫眉都未睇過,網上能否找到一些有關影片呢?巧想睇吓!

5zcli3eeFUM&feature=youtube_gdata_player

ashbone 發表於 2012-2-11 19:56:43

Chiyuen416 發表於 2012-2-11 14:19 static/image/common/back.gif

Youtubesearch(鬥鳥) 就有得睇啦!{:1_1:}

COLOR 發表於 2012-2-11 20:50:35

而家已經好少見人養畫眉,記得細個時,格尼亞伯養咗好多隻,每日都聽倒佢地係到鬥唱,真係好好聽{:1_1:}

kanhung 發表於 2012-2-11 22:05:50

火水. 發表於 2012-2-11 19:08 static/image/common/back.gif

細喉即是用喉嚨叮細細聲唱歌。。。起角即是站著時踭起夠腳力的意思。。。。。撲籠即 ...

火水兄你認為最難養的寵物是那一種?

edwinwan 發表於 2012-2-11 22:10:53

火水兄帶隻雀去邊個場打? 大埔好日子成日都有人打雀.

Chiyuen416 發表於 2012-2-12 03:25:48

回復 ashbone 的帖子

咁是否片尾飛開個隻就當輸,但有條友又話隻雀仲打緊,想賴皮?

ashbone 發表於 2012-2-12 10:07:33

Chiyuen416 發表於 2012-2-12 03:25 static/image/common/back.gif
回復 ashbone 的帖子

咁是否片尾飛開個隻就當輸,但有條友又話隻雀仲打緊,想賴皮? ...

咁既情況?就要請教樓上有玩雀既師兄鳥!{:1_1:}

piukan 發表於 2012-2-12 17:57:28

一標龍就當輸,再打都冇用冇得赖

fai890 發表於 2012-2-12 22:17:19

回復 piukan 的帖子

一標龍未必當輸!有啲雀打法是這樣的,要打時同對方講明自己隻雀是有這樣特性!多數响口先當輸

piukan 發表於 2012-2-12 22:40:46

回復 fai890 的帖子

人地又未必肯呢

火水. 發表於 2012-2-13 09:34:30

回復 fai890 的帖子

全中,....會比較痴毑的,所以要搵隻老練和肯啤的毑,等佢一路打,聽到隻毑一路啤,這樣變相可打高一線的

火水. 發表於 2012-2-13 09:36:28

唔知,只知蜥蝪我一定唔會養....因我毒蛇都唔驚,,但勁驚蜥蝪

火水. 發表於 2012-2-13 09:37:43

回復 edwinwan 的帖子

通常在元朗玩多,無對手才周圍去,昨天就上了深圳青年公園打

火水. 發表於 2012-2-13 09:42:22

回復 Chiyuen416 的帖子

其他標籠果隻已經是輸了,.....無得賴皮的
頁: [1] 2
查看完整版本: 我也分享畫眉鳥