昊天 發表於 2017-10-16 13:06:21

新手求救~幼巴西龜不肯上岸,跪求各位大大出手指教

我昨天在買了兩隻巴西幼龜回家,但它一直不肯上石,我嘗試過把它放上石上,但它很快就跳回水中,好像怕人怕得很利害的,但另一隻就完全正常,如果有任何做錯的地方,請各位大大吿知,等小弟可以改進,希望各位大大請指教,小弟只是一名新手,但也希望龜龜可以擁有好的生活環境!

Big 發表於 2017-10-16 15:08:32

水位再高D,搵支燈照住舊石,隻龜自然會上石曬太陽...

昊天 發表於 2017-10-16 15:15:02

謝謝師兄的回答,但係怕唔怕浸親佢哋,因為家境比較窮如果用書枱燈可以嗎?

matthew1314 發表於 2017-10-16 19:50:38

窮就用陽光,免費又最好{:1_1:}

昊天 發表於 2017-10-16 20:10:19

明白,謝謝師兄

seiraseira 發表於 2017-10-17 00:39:12

有D龜龜會怕醜, 等冇人先會靜靜雞爬上石~

回覆要按回復喔, 不然人家不知道你回了他~~~;P

鬼鈴音 發表於 2017-10-17 08:27:27

樓主 ~ 龜寶寶去咗新的環境給牠多一些時間吧{:99:}

Ken_wong883 發表於 2017-10-17 11:02:42

等龜自行調節

pome 發表於 2017-10-17 19:48:55

我養左4隻巴西龜(都一年),其中兩隻,一有小小聲就跑左落水

Donald_Yip 發表於 2017-10-20 23:53:12

唔需要太擔心,長期係水唔上石,問題小。長期上石唔落水就問題大。
巴西龜生命力強,但唔代表佢地適應環境得。
我兩隻巴西帶反屋企時長期哩係浮台下,聽盡其他人教用燈照都係唔肯上水。後來激鬼氣,想上就上唔上把就,如是者過左一,兩個月,就發覺佢地會自己走左上去。
所以就算用燈照,佢地都未必一定上,又或者好似上面D師兄講,其實佢上左你唔知,因為一聽到聲有跳反落水。所以樓主唔駛緊張,假以時日就可以
頁: [1]
查看完整版本: 新手求救~幼巴西龜不肯上岸,跪求各位大大出手指教