鬼鈴音 發表於 2016-9-1 23:00:36

救命【12】~ 很難抉擇

8月30日【星期二】是【十億】覆診的時間 {:105:} ,我準時到了診所見余醫生,他對我說 :【十億】已經過了一個月,但牠的洞洞都喺未完完全全埋口 {:110:} , 牠胃口怎樣?我答余醫生 :【十億】胃口 OK {:105:} , 大小便也 OK {:105:} , 當時余醫生再問我 :【十億】有沒有浸水呢?我答他 : 每天浸 5 分鐘左右,上水亁養,牠有一個細細水盆給【十億】作飲水之用 {:99:} , 這時余醫生建議給我 : 不如用膠封咗這個洞洞,等【十億】傷口慢慢自然修復,當浸水時也不會弄濕,直至【十億】的洞洞埋了口就可以拆除,你認為怎樣 {:100:} ?我當時真不知怎樣做好 {:100:} , 我只有對余醫生說 : 我害怕自己打理不好【十億】, 再次復發時,我真害怕【十億】過不倒會死 {:86:} , 不如一個月後覆診再作打算好嗎?今日麻煩余醫生給我消毒藥水和藥膏 {:105:} , 這時余醫生答我 : 好,一個月後回來覆診 {:105:}
回家後,我也想過余醫生喺為【十億】好 {:110:} , 但我知道自己有潔癖習慣,我害怕自己弄破這塊膠 {:110:} 導致傷口再次復發而不知道,恐怕【十億】會死 {:86:} , 我真喺好難抉擇,現時我只有希望在這個月內【十億】的洞洞盡快埋口 {:110:}

elaineleung 發表於 2016-9-1 23:20:54

好嚴重{:110:}

法仙 發表於 2016-9-2 12:19:24

http://www.hkturtle.org/static/image/smiley/turtle/wulaguiqq072.gif自己泱定吧

bw1221 發表於 2016-9-3 18:36:24

我之前都試過啦,邊洗搞咁Q麻煩,定期自行刮起D呈黃色的焦,保特乾養,消毒藥水,粉紅果隻,隔一分鐘後揸消毒藥膏,四小時至六小時清理乾淨,再滴消炎帶小量抗生素成份的藥水(份量盡量稀䆁)或自己打Bolcon忘記全名(抗生素,切4份1粒,熱水溶解後,涼了打腳下腋位,三天一次。7-9針,見好就收。)
個人建議,不喜勿理會。

vinsoon14 發表於 2016-9-6 20:43:05

其實甘大個窿,我試過要成年先會埋晒口,又有醫生藥,我都係用碘酒搽左成年,等下啦。

鬼鈴音 發表於 2016-9-7 08:55:29

師兄,收到,多謝關心 {:99:}

鬼鈴音 發表於 2016-9-7 08:57:33

bw1221 發表於 2016-9-3 18:36
我之前都試過啦,邊洗搞咁Q麻煩,定期自行刮起D呈黃色的焦,保特乾養,消毒藥水,粉紅果隻,隔一分鐘後揸消 ...

多謝師兄關心{:99:}

古羅洛斯 發表於 2016-9-7 12:18:20

其實呢個係醫生嘅建議,點解仲要考慮呢??{:112:}{:112:}
如果你怕會整爛塊膠而暴露傷口,咁而家其實都一直暴露緊架喎{:130:}{:130:}

鬼鈴音 發表於 2016-9-7 19:15:13

古羅洛斯 發表於 2016-9-7 12:18
其實呢個係醫生嘅建議,點解仲要考慮呢??
如果你怕會整爛塊膠而暴露傷口,咁而家其實都一直暴 ...

師兄,我不是不相信醫生的建議 {:110:},喺害怕自己將這塊膠弄出小孔,而導致【十億】的洞洞再一次覆法,也不知道,這是我真喺沒有信心【十億】的生命會否存在,這次我真喺害怕 {:86:} ~ 我知道自己的做法喺怎樣的,沒有信心喺對我自己{:110:}

古羅洛斯 發表於 2016-9-9 10:48:09

鬼鈴音 發表於 2016-9-7 19:15
師兄,我不是不相信醫生的建議 ,喺害怕自己將這塊膠弄出小孔,而導致【十億】的洞洞再一次覆法, ...

哈哈,我明白,自己龜龜有事,好擔心係正常,但塊膠既然係醫生建議,又係佢親手整,我覺得你應該放心先係.我個人覺得至少叫做有多一重保護,相反咩都唔做,又幫唔到佢咁,膠甩唔甩睇天意啦,至少你盡力啦{:96:}{:96:}
頁: [1]
查看完整版本: 救命【12】~ 很難抉擇