鬼鈴音 發表於 2016-7-2 22:00:12

太陽伯伯

今日帶咗寶貝出去見一吓太陽伯伯 {:99:} ,牠們非常非常興奮和好奇,爬來爬去 {:175:} 兼逃走 {:159:}

oooooo 發表於 2016-7-2 23:24:46

大陽怕怕
唔好曬太耐同返到屋企嘅即時温差太大,
你手上嘅幾款都係易中暑類型!!

鬼鈴音 發表於 2016-7-2 23:49:41

oooooo 發表於 2016-7-2 23:24
大陽怕怕
唔好曬太耐同返到屋企嘅即時温差太大,
你手上嘅幾款都係易中暑類型!! ...

師兄,唔喺這樣大鑊 ~ 中暑 {:111:},是不是有錯咗 {:110:}

oooooo 發表於 2016-7-3 00:08:00

不要暴曬,曬一陣或浸住水曬一陣都ok,
唔好曬熱隻龜灑水,急降溫及溫差大會致病,
曬完即刻返屋企開冷氣都一樣危險,
記住溫差上落有5度攝氏都要小心留意。

鬼鈴音 發表於 2016-7-3 06:51:48

oooooo 發表於 2016-7-3 00:08
不要暴曬,曬一陣或浸住水曬一陣都ok,
唔好曬熱隻龜灑水,急降溫及溫差大會致病,
曬完即刻返屋企開冷氣都 ...

收到,溫度不可以相差【五度】, 唔該曬{:99:}

colala 發表於 2016-7-3 20:38:08

要注意時間,夏天,上10点前,下3点後
切忌 overhead sun

鬼鈴音 發表於 2016-7-4 11:23:21

colala 發表於 2016-7-3 20:38
要注意時間,夏天,上10点前,下3点後
切忌 overhead sun

師姐,收到,我當時是在【下午五時】曬寶寶的,同時有一個淺淺的盤盛載一些水浸着龜板,應該安全 {:99:}

古羅洛斯 發表於 2016-7-4 11:41:55

{:98:}{:98:}有得曬太陽,正!!!但係個膠水兜太矮啦,咁多隻好難兼顧咁喎{:166:}{:166:}
除咗梅箱,卡鑽同黃緣之外,另外兩隻係咩龜嚟???{:112:}{:112:}

鬼鈴音 發表於 2016-7-4 16:37:55

古羅洛斯 發表於 2016-7-4 11:41
有得曬太陽,正!!!但係個膠水兜太矮啦,咁多隻好難兼顧咁喎
除咗梅箱,卡鑽同黃緣 ...

我尋找一吓高身一些的盤,因為要對 size,而另外兩款寶貝是三線旦,南北石 {:99:}

hkpc1 發表於 2016-8-21 13:21:05

好多龜龜,好熱鬧!

鬼鈴音 發表於 2016-8-22 15:51:08

hkpc1 發表於 2016-8-21 13:21
好多龜龜,好熱鬧!

龜龜一家人 ~ 熱鬧無比 {:99:}
頁: [1]
查看完整版本: 太陽伯伯