3hk 發表於 2015-11-28 11:08:11

⏩求教⏪ 個心離一離呀!

今朝起身一睇{:100:} 得返一隻!唔通吉吉俾得得食左{:111:}
再睇原來吉吉用左遁地法!真係個心離一離呀{:121:}

想問問各位師兄咁情况應該咩timing挖返佢出黎呢?{:110:}

我愛爬蟲類 發表於 2015-11-28 11:46:22

佢想出尼就會出尼

古羅洛斯 發表於 2015-11-28 12:23:40

{:108:}{:108:}我啲旦龜都係咁,我只會俾廿十四小時佢出嚟投降自首,唔係我就會使用暴力{:147:}{:107:}{:91:}{:119:}

3hk 發表於 2015-11-28 13:16:03

古羅洛斯 發表於 2015-11-28 12:23
我啲旦龜都係咁,我只會俾廿十四小時佢出嚟投降自首,唔係我就會使用暴力 ...

咁都係方法嘅{:93:}

3hk 發表於 2015-11-28 13:17:40

我愛爬蟲類 發表於 2015-11-28 11:46
佢想出尼就會出尼

天氣回暖返都冇咁驚嘅…{:90:}

鬼鈴音 發表於 2015-11-28 15:28:23

角蛙 size 差不多,應該吃不到對方 {:145:},但不代表牠們唔會互相咬 {:147:},因為我以前是放在一起養,終於有一次聽到 ~ 好大聲的【求救聲】, 看到兩隻鐘角蛙互相咬緊 {:100:},一隻咬緊對方的大腿,另一隻咬緊對方的前臂,當時我非常驚嚇 {:111:},我用手是分不開牠們,終於用一把【鐵尺】打隻大一些的角蛙等牠放口 {:110:},最後因為害怕牠們再有一次的情況出現,終於每一隻角蛙有專用安樂窩 {:99:},希望樓主多加留意 {:101:},唔好 {:86:}

3hk 發表於 2015-11-28 18:23:45

鬼鈴音 發表於 2015-11-28 15:28
角蛙 size 差不多,應該吃不到對方 ,但不代表牠們唔會互相咬 ,因為我以前是放在一起養,終 ...

多謝鬼師兄提醒{:85:}

我會密切留意佢地相處情况。{:169:}
因為我見網上好多蛙爸媽都有混養得好好、亦覺得有伴一齊成長{:122:}會健康啲…
我相中都睇到中間個水兜分開咗左右各一泥兜、佢地好自覺一蛙一兜各自各精彩冇壓力{:115:}
So far 有餵食時都會咬到對方大脾{:106:}但都好快分開。

鬼鈴音 發表於 2015-11-28 18:54:56

3hk 發表於 2015-11-28 18:23
多謝鬼師兄提醒

我會密切留意佢地相處情况。

小心多加留意 {:99:}

3hk 發表於 2015-11-29 11:36:11

鬼鈴音 發表於 2015-11-28 18:54
小心多加留意

是的!{:153:}

3hk 發表於 2015-11-29 11:37:33

今朝起身見佢已經出返黎{:98:}、跟住餵飽左佢地{:145:}、今次仲第一次喺埋同一個兜休息{:122:}!放心晒{:134:}!
http://img0.uploadhouse.com/fileuploads/21790/21790740-holder-5fe191b7ce50e78364b652084c41b850.jpg

鬼鈴音 發表於 2015-11-30 00:11:32

3hk 發表於 2015-11-29 11:37
今朝起身見佢已經出返黎、跟住餵飽左佢地、今次仲第一次喺埋同一個兜休息!放心晒{:13 ...

{:89:} {:89:} 如願以償

3hk 發表於 2015-11-30 12:09:56

鬼鈴音 發表於 2015-11-30 00:11
如願以償

多謝多謝{:118:}

剛比仔 發表於 2015-12-19 09:51:51

我都混養霸王

3hk 發表於 2015-12-20 07:53:40

剛比仔 發表於 2015-12-19 09:51
我都混養霸王

多謝分享{:99:}

我兩隻都和睦相處、有圖為證{:122:}http://img3.uploadhouse.com/fileuploads/21867/21867033-holder-cfffb857f5c35597ffc6ffce9c15d4f4.jpg

另外想問你啲泥係綠色嘅?{:112:}
頁: [1]
查看完整版本: ⏩求教⏪ 個心離一離呀!