鬼鈴音 發表於 2015-10-15 09:11:47

對峙

對峙 ~ 是窗前太陽另一版本 {:94:}

lochu 發表於 2015-10-15 09:23:59

樓主其實有幾多隻龜? D相次次有新款龜 {:113:}

大眼仔 發表於 2015-10-15 09:37:54

師兄, 你養半水龜用水養咁奇

大眼仔 發表於 2015-10-15 09:39:00

梅花,黃緣是半水龜偏陸, 用水養不恰當

鬼鈴音 發表於 2015-10-15 09:55:50

lochu 發表於 2015-10-15 09:23
樓主其實有幾多隻龜? D相次次有新款龜

這處全部龜龜分別有 : 三線旦 × 1 / 北石 × 1 / 南石 × 1/ 黑腹梅花 × 1/黃緣 × 2,一共六隻細龜仔 {:99:}

大眼仔 發表於 2015-10-15 10:05:48

梅花+黃緣唔可以用水養

鬼鈴音 發表於 2015-10-15 10:06:37

大眼仔 發表於 2015-10-15 09:39
梅花,黃緣是半水龜偏陸, 用水養不恰當

師兄 : 我並非用【水養】, 龜龜是浸緊 ~ Reptoboost 營養液】和曬緊太陽 {:99:}

大眼仔 發表於 2015-10-15 10:08:34

用濕水台或泥養比較好, 每日浸水餵食及大便完後放回箱度, 加控溫器及暖膽至28-32左右

鬼鈴音 發表於 2015-10-15 10:23:07

大眼仔 發表於 2015-10-15 10:08
用濕水台或泥養比較好, 每日浸水餵食及大便完後放回箱度, 加控溫器及暖膽至28-32左右 ...

收到寶貴意見,謝謝 {:99:} ,但我的家人不喜歡我用泥來養牠們,所以底材變了 ~ 環保豆腐砂,使用了整整一個月暫時都Ok {:105:}
師兄你可以去觀看 ~ 龜龜安樂窩 # 1 ~ 5 話題,這是現時龜龜住宅 {:98:}

大眼仔 發表於 2015-10-15 10:39:08

什麼是環保豆腐沙,未見過, 比我睇下, 唔該

大眼仔 發表於 2015-10-15 10:39:42

我用水苔都好乾淨

elaineleung 發表於 2015-10-15 11:08:18

即係咪用貓沙養呀?
我刀有興趣睇圖。
謝謝

鬼鈴音 發表於 2015-10-15 11:36:57

大眼仔 發表於 2015-10-15 10:39
我用水苔都好乾淨

環保豆腐砂是貓砂其中一種植物製造的砂,假如龜龜大大 ~ 環保砂會包藏它,可用紙巾提走它,而龜龜小小 ~ 環保砂變成粉末,這時用吸塵機吸走它便可,都好方便,最重要我的家人沒有投訴過 {:99:}

鬼鈴音 發表於 2015-10-15 11:48:21

elaineleung 發表於 2015-10-15 11:08
即係咪用貓沙養呀?
我刀有興趣睇圖。
謝謝

師兄你說對~ 是貓砂,沒有辨法,我使用過泥來養,但我家人反對,所以在網站上找尋其他底材作為代替品,我都有使用水苔~ 是放在龜龜睡覺的地方 {:99:}

colala 發表於 2015-10-15 13:14:57

good 你有比佢哋浸吓電解液{:99:}

要按樽身上嘅指示份量比例嚟開水
記住浸泡完要沖番身呀
電解液開蓋後一定要放在雪櫃內

鬼鈴音 發表於 2015-10-15 17:27:55

colala 發表於 2015-10-15 13:14
good 你有比佢哋浸吓電解液

要按樽身上嘅指示份量比例嚟開水

全部做齊,師兄 ,我會連續浸【一星期】, 謝謝
頁: [1]
查看完整版本: 對峙