青b綠 發表於 2015-5-7 17:39:31

想問養守宮師兄……

養守宮有咩好玩之處,可以講黎聽吓嗎?!{:110:}

tsun930913 發表於 2015-5-7 17:44:11

變化大! 種類多! 需求小! 互動性高! 繁殖易!
仲需唔需要講落去?{:1_1:}{:1_1:}{:1_1:}

SKDM 發表於 2015-5-7 18:41:33

互動性幾好

青b綠 發表於 2015-5-7 21:36:43

變化大!<<唔明
種類多!<<我知,好多品種花紋
需求小! 互動性高!<<CHING可以講多少少嗎?特別係"互動性高"
可以 繁殖易! <<呢個可以養定再請教大家!

mioplyah 發表於 2015-5-8 09:58:09

基因多

tsun930913 發表於 2015-5-8 12:32:34

青b綠 發表於 2015-5-7 21:36
變化大!

好處:
變化大!<< 就算同一個單基因出到泥架守宮 花紋都唔會一樣 唔洗再多講多基因
種類多!<< 守宮分左好多個種類 大分就係白行性守宮同夜行性守宮 所以種類真係多到養唔曬
需求小! << 守宮需要架空間 設備好小 又唔洗曬太陽 只要有暖墊保溫就得
互動性高! << 上手好易好定(當然要睇個體 但大多數都無問題) 餵蟲夠互動性
繁殖易! << 交配到生蛋 只需要半個月至一個月時間 一生就會生兩粒 平均交配一次就會生4-6次 有機會會去到8次 由BB養大到可以交配只需要一年時間 繁殖十分易
價錢平! << 當然都有好多價錢好貴架基因 但如果只係普普通通一對都係講緊五六百蚊

壞處:
買賣難! << 買賣難唔係講緊佢易死 係小人要 因為繁殖易 市面上架貨好多 所以除非係好靚or好平咁賣 唔係都比較難賣到出去 但係如果只係當樂趣 守宮係最適合新手養架種類之一

青b綠 發表於 2015-5-8 13:08:24

tsun930913 發表於 2015-5-8 12:32
好處:
變化大!

謝謝你詳細解答
想問...日行同夜行有咩分別!
點分別佢係日行同夜行呢?

tsun930913 發表於 2015-5-8 15:05:43

青b綠 發表於 2015-5-8 13:08
謝謝你詳細解答
想問...日行同夜行有咩分別!
點分別佢係日行同夜行呢?

日行同夜行架意思就係佢地係"原生地最活躍活動時間"
例如LG 佢地係晚上出外活動進食 日頭係好小出去活動咁就叫"夜行性"
咁日行性 有邊D呀 就例如日行守宮個D就係啦
日行同夜行最大分別就係 對光線架需要性
LG基本上係唔需要曬太陽同燈 當然有UVB都可以
相反日行性就需要曬太陽之類
(如有錯誤請見諒)

青b綠 發表於 2015-5-8 15:20:13

tsun930913 發表於 2015-5-8 15:05
日行同夜行架意思就係佢地係"原生地最活躍活動時間"
例如LG 佢地係晚上出外活動進食 日頭係好小出去活動 ...

咁日行係有冇LG?
其實LG係咩意思...:(

tsun930913 發表於 2015-5-8 16:06:54

青b綠 發表於 2015-5-8 15:20
咁日行係有冇LG?
其實LG係咩意思...

LG姐係豹紋守宮
豹紋守宮係夜行
豹紋守宮應該係現時最多人玩架守宮之一

青b綠 發表於 2015-5-8 16:31:51

tsun930913 發表於 2015-5-8 16:06
LG姐係豹紋守宮
豹紋守宮係夜行
豹紋守宮應該係現時最多人玩架守宮之一 ...

thank a lot:handshake

92777257 發表於 2015-5-10 16:45:27

thank a lot

仲想問佢地食什麼多? 同怎樣俾丐粉佢食?

tsun930913 發表於 2015-5-10 19:40:36

92777257 發表於 2015-5-10 16:45
thank a lot

仲想問佢地食什麼多? 同怎樣俾丐粉佢食?

守宮食架野有好多 例如:麥皮蟲 , 蟀 , 紅蟑 , 杜比亞 , 蠟蟲等等
市面上有好多種類架鈣粉 但記住要買含有D3架鈣粉
因為豹紋守宮(夜行性)唔需要曬太陽 所有需要係食物到吸收D3
白老鼠其實係唔太適合比守宮食 因為佢地本身架身體結構只係用泥消化蟲食
白老鼠係比較難消化 但好多時有D C兄係繁殖期都會比白老鼠佢地食 但只係會比pinky
岩岩出世個D 等佢地保充更多營養繁殖

青b綠 發表於 2015-5-10 21:50:46

tsun930913 發表於 2015-5-10 19:40
守宮食架野有好多 例如:麥皮蟲 , 蟀 , 紅蟑 , 杜比亞 , 蠟蟲等等
市面上有好多種類架鈣粉 但記住要買含有 ...

連pinky唔比得唔得呢....我層經都比過...但真係接受唔到..!:dizzy:..

tsun930913 發表於 2015-5-10 23:36:22

青b綠 發表於 2015-5-10 21:50
連pinky唔比得唔得呢....我層經都比過...但真係接受唔到..!..

當然可以 唔一定要比鼠
有好多蟲架營養價值都好高 例如杜比亞 , 蠟蟲等等
食材可以自行選擇
頁: [1]
查看完整版本: 想問養守宮師兄……