4848 發表於 2015-4-30 16:33:28

影唔清 指教下

頭兩張自己影   第三張唔係同一個地方同埋其他人影既

點解我影唔到人地今清既   都用左腳架

F.25/S.10    我係對焦唔到呀定係鏡頭問題

4848 發表於 2015-4-30 16:34:32

D相今細張既......

sysysy 發表於 2015-4-30 16:52:40

嘉頓山?{:98:}

英雄 發表於 2015-4-30 18:29:17

bwpm3288 發表於 2015-5-1 12:03:25

個人認為影相係吾同心情吾同感覺,而樓主e張相比人感覺好舒服,四個形容......一生何求:loveliness:

4848 發表於 2015-5-1 21:59:04

bwpm3288 發表於 2015-5-1 12:03
個人認為影相係吾同心情吾同感覺,而樓主e張相比人感覺好舒服,四個形容......一生何求 ...

頭兩張定第三張先=3=

bwpm3288 發表於 2015-5-2 09:31:49

4848 發表於 2015-5-1 21:59
頭兩張定第三張先=3=

番睇幾十次,個人始終比較喜歡第一張

kakaihk 發表於 2015-5-2 11:18:48

師兄可能是在有意無意中,揭示緊香港現在天機?對唔到焦睇唔清乎??但相中夕陽中香港,真係影得好靚。

4848 發表於 2015-5-2 14:28:05

kakaihk 發表於 2015-5-2 11:18
師兄可能是在有意無意中,揭示緊香港現在天機?對唔到焦睇唔清乎??但相中夕陽中香港,真係影得好靚。 ...

直望去係深圳   頭兩張我係上水影=3=

我都覺得第三張好靚點解D人今勁既:L

lukehui 發表於 2015-5-3 04:51:34

用了腳架影風景,
通常會用手動對焦(有LIVEVIEW更易對準),
另外由於風景有前後不同的距離主體,
收細一點光圈如f/8-11加長景深就更SHARP,
白平衡可以用自動或塋光燈或SET 3800-4500k(晚上暖一些的色調令d),
iso 100-200
有腳架快門SET 2-8秒效果唔錯

4848 發表於 2015-5-3 10:35:47

lukehui 發表於 2015-5-3 04:51
用了腳架影風景,
通常會用手動對焦(有LIVEVIEW更易對準),
另外由於風景有前後不同的距離主體,

等左今耐終於有高人解答

今晚再試下先   

頁: [1]
查看完整版本: 影唔清 指教下