Kelvin1116 發表於 2014-9-16 21:38:55

新手設置龜箱

各位前輩好, 小弟新手, 想加入養陸龜行列.

已老慮多時, 並爬文很久, 但越爬就越多問題, 現在總算想好底材, 食物等, 但到最煩的燈具, 想請教一下各位前輩

豹龜b x 1
龜箱大約60x38x45cm (會諗住拆晒四面通風D, 但會留返底盤半尺高以防龜龜爬走, 及頂蓋放燈具)

想請問
1. UVB 燈
- Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈 --> 這個可以嗎?
- 請問如接駁時間制set 開關, 會不會有任何危驗
- 諗住每日由8am至5pm 開

2. UVB 鎮流器
- 美國通用GE 64582x 220v (魚街係咪都想見到有得買?)

3. UVB 燈罩 / 燈具
- 請問有沒有一定要用邊一種先啱Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈 ?
- 請問有沒有一些推介

4. 聚光胆
- Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB 應該不能提供一個特別熱的熱點, 對嗎?, 係咪要買多一個聚光胆?
- 曾經爬文見過有提及Philip Par 2.0 射燈, 可以嗎?
- 需要加燈罩嗎?
- 請問如接駁時間制set 開關, 會不會有任何危驗
- 諗住每日同UVB 燈一同開, 由8am至5pm 開

5. 暖燈 / 陶瓷燈 (晚間用, 或冬天全日用)
- 想買來用作晚間保溫
- 請問有沒有一些推介
- 還是沒有需要用? (雖然夏天應該不太需要, 但香港冬天有時都得十度左右, 而者有少量機會會開冷氣><)

6. 設置
- 心目中諗住uvb燈 / 暖燈 / 陶瓷燈 放箱頂中間,
- 射燈 放箱較邊
- 實制會再測試溫度, 但這種概念問題應該不大嗎?

抱歉, 問題較多, 但一爬文見到各種燈的型號及火數就越睇越亂.

請指教~
謝謝

火水. 發表於 2014-9-16 22:40:35

回復 Kelvin1116 的帖子

我有個120x50x50cm的木爬箱,整晒設備,8成半新淨,有燈有陶瓷膽齊晒,送晒水盤,一插電制養得龜$1000俾埋你,但要有車來元朗攞,有興趣請pm留電

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 00:05:30

火水. 發表於 2014-9-16 22:40 static/image/common/back.gif
回復 Kelvin1116 的帖子

我有個120x50x50cm的木爬箱,整晒設備,8成半新淨,有燈有陶瓷膽齊晒,送晒水盤, ...

謝謝你先,但太大不合用喇。
而且想自己試下set

waiman 發表於 2014-9-17 11:35:44

Kelvin1116 發表於 2014-9-16 08:38 static/image/common/back.gif
各位前輩好, 小弟新手, 想加入養陸龜行列.

已老慮多時, 並爬文很久, 但越爬就越多問題, 現在總算想好底材, ...

你的60cm箱, 應該不適合用Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈, 這燈要用45cm高.
Exo接時間制開關, 沒任何危驗.
Exo能提供一個熱點, 但由於太高, 熱點溫度會不足.
Philip Par 2.0不適合, Exo一齊用.

建議你加熱燈買60-100w飛利浦R63磨沙射燈, 接上光暗制, 咁你就可任意調溫度. 如不加光暗制, 就用40w.
75w陶瓷加熱, 接溫控就用100w陶瓷.

waiman 發表於 2014-9-17 14:26:32

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 00:11 static/image/common/back.gif
謝謝您,

不好意思, 龜箱的高度應該是60(長)x38(闊)x45cm(高)

Zoomed 10.0 + 飛利浦R63, 比較適合.
陶瓷是很普通的東西, 找個名牌中最便宜的就行了.

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 13:11:18

waiman 發表於 2014-9-17 11:35 static/image/common/back.gif
你的60cm箱, 應該不適合用Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈, 這燈要用45cm高.
Exo接時間制開 ...

謝謝您,

不好意思, 龜箱的高度應該是60(長)x38(闊)x45cm(高)

另外, 昨晚再爬了waiman 兄您的文, Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈連套裝鎮流器實在是太貴了, 用GE 果隻鎮流器, 自己又怕唔太識換高絕綠電線.

如果 UVB 燈改做   配您曾提及用   ,   再加加熱或聚焦,應該可以嗎?

如果陶瓷加熱, 有沒有那一個牌子比較好的作推介?

謝謝您~

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 16:41:37

waiman 發表於 2014-9-17 14:26 static/image/common/back.gif
陶瓷是很普通的東西, 找個名牌中最便宜的就行了. ...

Thank you very much!

最後想問一下, Zoomed 10.0 壽命大概是多久要換個一枝新 (不好意思, 應該不會買一個UVB 儀器去check)

一般來說, 如果UVB燈每日只開 8小時, 係咪都用到兩年 (假設壽命是6,000小時)

Kelvin1116 發表於 2014-9-18 10:43:10

waiman 發表於 2014-9-17 22:36 static/image/common/back.gif
每天10-11hr, 半年一換.

唔該晒!!

幫咗好大忙, 終於可以去set 好個龜箱喇

waiman 發表於 2014-9-17 22:36:53

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 03:41 static/image/common/back.gif
Thank you very much!

最後想問一下, Zoomed 10.0 壽命大概是多久要換個一枝新 (不好意思, 應該不會買一 ...
每天10-11hr, 半年一換.

小奶油 發表於 2014-12-2 17:11:44

waiman 發表於 2014-9-17 14:26 static/image/common/back.gif
陶瓷是很普通的東西, 找個名牌中最便宜的就行了. ...

想請問師兄是否日間用R63,晚上用回陶瓷膽呢?

waiman 發表於 2014-12-2 18:59:09

小奶油 發表於 2014-12-2 04:11 static/image/common/back.gif
想請問師兄是否日間用R63,晚上用回陶瓷膽呢?

是的.                .
頁: [1]
查看完整版本: 新手設置龜箱