東方不敗 發表於 2014-9-2 00:26:07

日日要服侍個大帝

晚上要睇幾次佢訓覺未 , 訓左又要息燈 ,又要關隻窗 ,驚大風又要睇佢食哂d野未 ,養我都唔駛咁複雜

而家己諗緊冬天點攪暖管 , 暖膽

Nicole1010 發表於 2014-9-2 14:13:25

{:125:}{:96:}
比心機

AliceC 發表於 2014-9-2 14:15:49

{:96:}{:96:}{:175:}

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:02:46

回復 AliceC 的帖子

你有小龜三隻,乜水黎架

loveva_bb 發表於 2014-9-2 21:16:04

{:94:}{:109:}{:150:}

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:21:15

回復 loveva_bb 的帖子

跌爆左頭點算,點醫好,我個隻有日爬左出黎 ,離桶邊幾吋都出到黎 ,跟住應跌左落地下,我放係廚房灶頭, 後來爬左出黎我先知 ,唔覺有傷 ,不過今日見個頭有一點咁大的傷處

loveva_bb 發表於 2014-9-2 21:44:16

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:21 static/image/common/back.gif

跌爆左頭點算,點醫好,我個隻有日爬左出黎 ,離桶邊幾吋都出到黎 ,跟住應跌左落地下, ...

我只阿斗咪又係甘....買返黎第2日佢爬左出黎仲跌左落地..
攪到內出血...好明顯頭頂黃點睇到有血紅色..
嚇到我即刻走落樓下魚鋪搵人救命...真係比佢嚇死呀...

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:50:12

都傷得好重喎,應內傷左,你又咁好樓下有魚舖

loveva_bb 發表於 2014-9-2 21:57:49

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:50 static/image/common/back.gif

都傷得好重喎,應內傷左,你又咁好樓下有魚舖

係呀..真係好好彩呀..佢依家都依然甘百厭..都驚唔知幾時又黎多次....{:111:}

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:59:22

用格仔板放係面

loveva_bb 發表於 2014-9-2 22:31:52

東方不敗 發表於 2014-9-2 21:59 static/image/common/back.gif

用格仔板放係面

我都有諗過..但係我本身要夾燈..仲有個掛濾...所以唔夠位放喇!
我遲小小換個大D嘅缸先得LU

東方不敗 發表於 2014-9-2 22:34:20

你用掛濾架 ,你用玻璃缸嗎 ,我成日諗用玻璃缸靚d ,但係因為半缸水都冇,成日要去換,又要移缸,玻璃重好多,又易撞崩, 所以諗黎諗去

loveva_bb 發表於 2014-9-2 23:02:13

東方不敗 發表於 2014-9-2 22:34 static/image/common/back.gif

你用掛濾架 ,你用玻璃缸嗎 ,我成日諗用玻璃缸靚d ,但係因為半缸水都冇,成日要去換, ...

係呀..我用玻璃缸嫁..我2只忍者深水養嫁..就係唔想成日換水所以要用過濾囉..
一個星期左右先換一次水...換2/3倒啦..最主要都係要吸缸底D屎姐...我會用手泵囉..都ok方便嫁..有甘深水就會想整靚d嘅..依家個缸仲有D魚仔同一條清道夫..所以唔過濾唔得LU...

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:05:24

龜咬魚仔架喎, 我見好多人水只過背,去到協會睇 ,佢地半缸水,佢地話水深唔怕,比野佢上水,ha, 不如做過矮缸, 咁可用掛濾,潛水泵都得,潛水泵過杘個d好過掛濾

loveva_bb 發表於 2014-9-2 23:28:24

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:05 static/image/common/back.gif

龜咬魚仔架喎, 我見好多人水只過背,去到協會睇 ,佢地半缸水,佢地話水深唔怕,比野 ...

d魚仔其實係比佢食嫁..協會?係邊道黎嫁?...
我之前都係用潛水泵嫁..但係我覺得過濾唔得囉..
依家計劃換頂濾or濾桶..

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:34:12

如果換棉,頂濾方便好多,濾桶換棉麻煩,而且一般唔換棉,係洗佢地入邊的生化棉
頂濾用白棉,黑左丟左佢 ,但養魚濾桶養硝化箘好過頂濾好多
養羅漢,龍,錦鋰會用頂濾,流量大,而換棉方便,因為佢地唔係咁注重養硝化箘,魚仔就重要
而家aa 出左隻頂濾,同以前不同,係一個濾盒咁
你缸入邊的魚仔,是否餵魚個d山坑魚 ,我地養魚時, 餵生坑魚都有d驚,'
因為佢地好多細箘,驚野左比d魚
你買返黎放入缸前,先用野裝水,加鹽, 放d魚仔入去浸一浸
先放入缸,可減少細箘

loveva_bb 發表於 2014-9-2 23:38:23

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:34 static/image/common/back.gif

如果換棉,頂濾方便好多,濾桶換棉麻煩,而且一般唔換棉,係洗佢地入邊的生化棉

hehe...我就係考慮緊喱2個分別喇....私我見aa個頂濾又幾吸引ma.....
濾桶我又覺得會濾得好d wor...

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:41:25

你缸入邊的魚仔,是否餵魚個d山坑魚 ,我地養魚時, 餵生坑魚都有d驚,'
因為佢地好多細箘,驚野左比d魚
你買返黎放入缸前,先用野裝水,加鹽, 放d魚仔入去浸一浸
先放入缸,可減少細箘

我用過濾桶,幾煩,不過養燈魚 ,可以幾個月先洗桶,但龜d屎咁勁, 好難咁耐先
睇你買邊隻,eden511 拆頂蓋,我成地水,有人都試過咁

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:43:22

aa而家用個種濾盒,係似人地用大摩打頭裝落濾水箱,有蓋全密封,
我朋友養羅漢都買左一個用,初時佢想自己配大摩打頭加箱
但睇睇下aa都有類似作用,好似二百幾

loveva_bb 發表於 2014-9-3 00:02:55

東方不敗 發表於 2014-9-2 23:43 static/image/common/back.gif
aa而家用個種濾盒,係似人地用大摩打頭裝落濾水箱,有蓋全密封,
我朋友養羅漢都買左一個用,初時佢想自己配大 ...

我d魚好係叫紅燈呀..細細條..尾係紅色.個身有小小透明.魚眼到背有d銀色反光嫁...
聽你甘講.會整到成地水嘅..甘我會用aa or 差唔多嘅頂濾lu...因為我個缸係放係房嫁..
頁: [1] 2
查看完整版本: 日日要服侍個大帝