交易仔 發表於 2014-8-23 15:42:03

請問係咩品種???

行山捉到 請問有無師兄知道係咩品種 同埋點養? 衣家放左幾隻蟲比佢同D樹枝知道既幫幫手THX{:85:}

http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/IMG_20140823_133357_zps9ccb814a.jpg
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/IMG_20140823_133401_zps57e6fdb1.jpg
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/IMG_20140823_133409_zps3c073fc7.jpg
http://i929.photobucket.com/albums/ad133/hihidennislee/IMG_20140823_133414_zpsa262112e.jpg

tsun930913 發表於 2014-8-23 15:50:39

無睇錯 應該係變色樹蜥BB
都係放返佢去原地啦,變色樹蜥BB好易拒食
仲要係BB....:'(:'(:'(:'(

kaholoveyee 發表於 2014-8-23 15:59:03

雞公蛇{:141:}

Nicole1010 發表於 2014-8-23 16:21:08

{:96:}{:96:}{:96:}

Nicole1010 發表於 2014-8-23 16:26:59

一定要加假葉! 變色樹蜥係樹棲, 所以要加葉俾佢安全感,係買裝飾用既假樹葉(要布質, 唔好膠質), 同埋唔好買水族用既假水草。

餵細蟀就ok, 唔駛親手餵, 佢可以自己捕食, 放d蟀入缸就ok!

個底用木皮(水族店, 花壚都有)

可以喂蟋蟀。

全長可達40厘米,鱗 片粗 糙,背部有一例像雞冠的脊突, 所以又叫雞冠蛇。

可以喂蟋蟀。
飼養時箱子環境必須保持在75%的高潮濕環境,溫度約保持在25~30°C,箱子最佳大小為150X80X120cm。

記得比距晒太陽

Nicole1010 發表於 2014-8-23 16:30:44

食 物 : 昆 蟲 如 蟋 蟀 、 草 猛 和 甲 蟲 。

比D樹枝佢

成年雄樹蜥頸部長有喉袋,可變色為黑或紅 ; 雌性則為灰黃色。

交易仔 發表於 2014-8-23 17:10:04

唔該晒甘多位先原來係變色樹蜥 佢到衣家都唔肯食我比佢既草猛 有咩方法令佢快D開口食野???THX

Nicole1010 發表於 2014-8-23 17:17:32

交易仔 發表於 2014-8-23 17:10 static/image/common/back.gif
唔該晒甘多位先原來係變色樹蜥 佢到衣家都唔肯食我比佢既草猛 有咩方法令佢快D開口食野???THX ...

龜都冇咁快開食啦

交易仔 發表於 2014-8-23 18:19:04

回復 Nicole1010 的帖子

師兄有養衣種蜥蝪??? 我第一次養 如果佢肯開食既我過幾日去魚街買D好D既設備比佢

Nicole1010 發表於 2014-8-23 18:23:20

交易仔 發表於 2014-8-23 18:19 static/image/common/back.gif

師兄有養衣種蜥蝪??? 我第一次養 如果佢肯開食既我過幾日去魚街買D好D既設備比佢 ...

都算有{:99:}

交易仔 發表於 2014-8-23 18:25:15

sorry 師姐 無留意你個名{:162:}咁你養個隻都係衣個品種??

Nicole1010 發表於 2014-8-23 18:32:05

交易仔 發表於 2014-8-23 18:25 static/image/common/back.gif

sorry 師姐 無留意你個名咁你養個隻都係衣個品種?? ...

沒關係

都係衣個品種--變色樹蜥

交易仔 發表於 2014-8-23 18:33:20

Nicole1010 發表於 2014-8-23 18:32 static/image/common/back.gif
沒關係

都係衣個品種--變色樹蜥

IC~~ 都係自己捉既???養到幾大而家??

Nicole1010 發表於 2014-8-23 18:40:51

交易仔 發表於 2014-8-23 18:33 static/image/common/back.gif
IC~~ 都係自己捉既???養到幾大而家??

自己捉的,

唔話你聽.你講先(計埋尾){:91:}

交易仔 發表於 2014-8-23 18:49:19

都有相你睇啦好細隻 我估15CM 左右{:101:}
師姐你都幾意自己去捉野 我見你開POST 問邊度有得安全甘捉魚{:96:}
最衰你話新界區 唔係既話我知香港仔水塘有好多

Nicole1010 發表於 2014-8-23 21:04:56

交易仔 發表於 2014-8-23 18:49 static/image/common/back.gif

都有相你睇啦好細隻 我估15CM 左右

香港仔水塘有得捉我知(我睇左你D post){:108:}
香港仔水塘有得安全甘捉魚?

Nicole1010 發表於 2014-8-23 21:25:04

交易仔 發表於 2014-8-23 18:49 static/image/common/back.gif

都有相你睇啦好細隻 我估15CM 左右

http://www.hike.hk/load.jsp?route=wcgap&page=1
跟佢條路線搵唔搵到魚?

交易仔 發表於 2014-8-23 21:45:55

Nicole1010 發表於 2014-8-23 21:04 static/image/common/back.gif
香港仔水塘有得捉我知(我睇左你D post)
香港仔水塘有得安全甘捉魚?

多謝師姐支持*_*你個條路線有魚捉嫁 行到上水塘水壩有條長樓梯 行落去就到下水塘 個度有條水道 超多野捉 咩都有~

Nicole1010 發表於 2014-8-23 21:48:41

交易仔 發表於 2014-8-23 21:45 static/image/common/back.gif
多謝師姐支持*_*你個條路線有魚捉嫁 行到上水塘水壩有條長樓梯 行落去就到下水塘 個度有條水道 超多野捉...

危唔危險?地下滑唔滑,易唔易仆倒?

交易仔 發表於 2014-8-23 21:56:34

吾危險嫁 不過要睇水位 有時水位太高好難捉 水位低就易捉好多 我試過係個度捉到大閘蟹 鱔 不過水位高可以用釣既方法 會比較快同易~
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問係咩品種???