LCH 發表於 2014-8-12 22:49:27

MegaRay太陽燈

有冇師兄用緊丫??有冇咩特別需要注意??謝謝!{:99:}:D

leofung 發表於 2014-8-13 02:01:13

我一路都係用M燈~整體算唔錯!無乜燒過!0的龜又健康色水又可以(可能唔關燈事:lol)新出70W好好用~無左之前太熱既缺點,可以放到12吋用!!要留意既係太強UVB小心對眼:lol

waiman 發表於 2014-8-13 05:12:07

LCH 發表於 2014-8-12 09:49 static/image/common/back.gif
有冇師兄用緊丫??有冇咩特別需要注意??謝謝!

唔好買MegaRay太陽燈, 因為MegaRay第五代太陽燈, 已移走UVB/D3波段, 係高強度UVB但非常低D3效率.
Mega-ray第5代, 30cm = UVB 200uw/cm2, 但實際的D3效率, 只是相等於一個Zoomed 10.0 26w UVB, 相等於30cm = UVB 30uw/cm2的效率.

waiman 發表於 2014-8-13 05:24:43

leofung 發表於 2014-8-12 13:01 static/image/common/back.gif
我一路都係用M燈~整體算唔錯!無乜燒過!0的龜又健康色水又可以(可能唔關燈事)新出70W好好用~無左之前太 ...

Mega-ray 70W唔係太陽燈, 而係Mega-ray Metal Halide 70w UVB, 係UVB金鹵燈, 佢係用5,000v既高壓電, 要用專用既金鹵高壓火牛去著燈既.

但大陸同歐洲有賣Mega-ray 70W太陽燈, 果D係假Mega-ray燈.

現時MegaRay全部太陽燈都係超低D3效率既垃圾燈.
Mega-ray 70w UVB金鹵燈係UVB/D3接近正確既頂級燈, 不過Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈, 既UVB/D3正確性, 強度和價錢, 都比Mega-ray金鹵燈好好多.

但係Exo Terra既專用金鹵高壓火牛連燈架, 就貴到很過份, 但可以用美國通用GE 64582x 220v金鹵火牛代替(這是唯一可代替的, 還沒發現其它廠或GE其它型號能代替).

KPS 發表於 2014-8-13 09:33:06

waiman 發表於 2014-8-13 05:24 static/image/common/back.gif
Mega-ray 70W唔係太陽燈, 而係Mega-ray Metal Halide 70w UVB, 係UVB金鹵燈, 佢係用5,000v既高壓電, 要用 ...

師兄, 想問知唔知那裏有賣"美國通用GE 64582x 220v"? ebay 好似無, Many Thanks! {:142:}

leofung 發表於 2014-8-13 09:33:52

回復 waiman 的帖子

多謝燈神指點!不過我仲有用!!:loveliness:

waiman 發表於 2014-8-13 09:43:24

KPS 發表於 2014-8-12 20:33 static/image/common/back.gif
師兄, 想問知唔知那裏有賣"美國通用GE 64582x 220v"? ebay 好似無, Many Thanks!...

千祈唔好买错美国GE既其它型号.

美国GE型号64582x 70w镇流器220v:
http://item.taobao.com/item.htm?id=36550017379
http://detail.tmall.com/item.htm?id=35042344864&spm=a1z09.2.9.32.8OEbdw&_u=a1u59jl47e5&mt=

LCH 發表於 2014-8-13 10:33:41

我仲買左個100w{:110:}

AliceC 發表於 2014-8-13 14:14:58

多謝分享 {:99:}

大少 發表於 2014-8-13 14:54:20

waiman 發表於 2014-8-13 05:12 static/image/common/back.gif
唔好買MegaRay太陽燈, 因為MegaRay第五代太陽燈, 已移走UVB/D3波段, 係高強度UVB但非常低D3效率.
Mega-ra ...

咁C兄建議用咩UVB燈? POWERSUN?

比鑽紋用的, 謝謝

waiman 發表於 2014-8-13 15:16:53

大少 發表於 2014-8-13 01:54 static/image/common/back.gif
咁C兄建議用咩UVB燈? POWERSUN?

比鑽紋用的, 謝謝
鑽紋龜用Zoomed 1.0 26w UVB足夠.
Zoomed Powersun係2010年就已因法律條例而改成為垃圾燈啦.

大少 發表於 2014-8-13 15:21:57

waiman 發表於 2014-8-13 15:16 static/image/common/back.gif
鑽紋龜用Zoomed 1.0 26w UVB足夠.
Zoomed Powersun係2010年就已因法律條例而改成為垃圾燈啦.
...

咁如果我同時想要熱力及UVB呢?

因為我個燈罩得一個位

waiman 發表於 2014-8-13 15:45:33

大少 發表於 2014-8-13 02:21 static/image/common/back.gif
咁如果我同時想要熱力及UVB呢?

因為我個燈罩得一個位

除左Mega-ray Metal Halide 70w UVB金鹵燈和Exo Terra SunRay Metal Halide UVB金鹵燈之外, 冇乜燈好.

2013一月開始至今, 全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 因為西歐現在已全部統一, 以UVB 30-40uw/cm2為標準, 全部燈都已改成超低UVB強度但高D3效率, 和強力UVB但實際只有非常低D3效率的這兩類.

Piris 發表於 2014-8-27 12:25:50

放假野..條仆 街仔

LCH 發表於 2014-8-27 13:36:20

尼條弱智仔淨識私底下小我{:96:} 係到噪又R底{:108:}

大少 發表於 2014-8-27 14:56:29

Waiman 大, 我想問如果我只可以把鑽紋龜放在獨立地方曬燈 (即係我唔可以放支燈係缸上面長開), 咁我想問, 鑽紋龜要曬幾耐先夠?

同埋係咪曬的同時要比水佢? 因為我睇D鬼佬話要佢地 completely dry out. 但唔比水我又驚佢地中署

謝謝解答

chrispw 發表於 2014-8-27 23:09:41

"超低UVB強度但高D3效率, 和強力UVB但實際只有非常低D3效率的這兩類." 如果 2 種燈都買各一, 一起咁用, 又會唔會變反 UVB 及D3 都高呢.{:112:}

waiman 發表於 2014-8-28 02:28:30

大少 發表於 2014-8-27 01:56 static/image/common/back.gif

Waiman 大, 我想問如果我只可以把鑽紋龜放在獨立地方曬燈 (即係我唔可以放支燈係缸上 ...

鑽紋水龜晒30min都夠了, 曬時最好completely dry out.

waiman 發表於 2014-8-28 02:29:04

chrispw 發表於 2014-8-27 10:09 static/image/common/back.gif

"超低UVB強度但高D3效率, 和強力UVB但實際只有非常低D3效率的這兩類." 如果 2 種燈都 ...

唔會, 不變.
頁: [1]
查看完整版本: MegaRay太陽燈