殺破狼 發表於 2014-7-28 01:12:13

投票,命脈此牌子是否垃圾,內有小故事

小弟最近向論壇某師兄買入兩隻八角,但兩隻八角雙對在兩星期數天完全唔開口,無精神。據此師兄所言,係佢賣之前隻龜係大陸係大食健康,但到小弟家中時除左訓教或不動休息外,只有在龜龜覺得被攻擊先會有比較強烈既反應。此師兄告知命脈既底材好易養死龜,聲稱荃灣某知名店舖因命脈產品品質不良所以死去七成龜隻,所以開此貼想了解各位有用過命脈既龜友們對命脈出品既野有咩睇法同感覺~人人可以投三票,應該可以選擇到自己既意見,希望大家多多發表意見,謝謝{:96:}

龜媽 發表於 2014-7-28 01:28:22

我用3年了,ok 吖

地獄火 發表於 2014-7-28 01:34:09

所有龜轉變環境,都有機會由壓力轉病變,底材應該關係不大{:99:}

Kenneth0917 發表於 2014-7-28 01:56:41

all屎唔出賴地硬

808204 發表於 2014-7-28 02:24:10

我買過一次個D水龜開口糧,一打開見到有蟲,生產日期系2012年5月,而其他產品無用過,只知道內地有假貨。

abcma12345 發表於 2014-7-28 03:02:20

可能有內在的病,應該吾關糧事

chosonchan 發表於 2014-7-28 03:21:15

聽過唔止一次食死龜...

k.k 發表於 2014-7-28 06:21:48

現在都用緊,紅腿,黃頭象,盾都有食,已經用左2年

eckn11 發表於 2014-7-28 06:28:42

其實唔係真係想揀1, 但2至5太極端, 一係講到好好一係就話垃圾, 我覺得正常囉無乜特別

yamadadhk 發表於 2014-7-28 06:31:35

我未用過命脈品牌的產品

古羅洛斯 發表於 2014-7-28 08:33:57

我用緊開口糧,但坦白講,有d廢,因為我以前隻火焰由始至終都冇食,何謂開口???{:84:}{:84:}
但有感覺比一般糧嚟講算唔錯,因為我隻黑旦轉食咗之後大得超快,連食活餌都冇咁堅{:93:}{:93:}

neillam 發表於 2014-7-28 09:31:39

會吳會隻龜本身有問題?

kwong_1980 發表於 2014-7-28 09:36:43

命脈水龜糧我家二隻巴西食左6年台緣食左2年黑瘤草龜食左一年都健康無問題
不過底材就麻麻 有次買左命脈水苔 濕左有陣怪味 果殼砂龜會食 但會"呵"番出
不過新裝命脈轉左有龜糧有唔同色之後 巴西就唔食,所以我而家轉晒M糧及Z糧
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=87583

Yingpig1129 發表於 2014-7-28 10:07:11

兩隻安緣都好鍾意食。。暫時3個月都冇問題出現。。覺得係龜本身有問題。。{:111:}

娃娃 發表於 2014-7-28 10:19:21

應該是龜的問題,可能已經病了一斷時間

hkturtle790611 發表於 2014-7-28 12:24:21

底材糧我用了三年,ok

KPS 發表於 2014-7-28 15:00:07

我用左命脈龜糧 三年都無事, 成幼都OK 健康快大{:124:}

玄武門 發表於 2014-7-28 15:05:12

無用過命脈,因為見大陸牌子都怕怕。用咗底材死七成龜?有無咁誇張?魚佬好似話過佢哋係香港總代理喎........{:112:}

達達 發表於 2014-7-28 18:46:28

無用過命脈{:84:},見大陸牌子都{:111:}
大陸D野都係唔好用好D,有咩出錯都係直接影響龜龜嘅健康。

seira2242527 發表於 2014-8-1 00:55:59

之前用命脈...覺得唔錯... 但係之後因為覺得佢係大陸野...好似唔係幾好咁
轉左用外國同日本糧!
頁: [1] 2
查看完整版本: 投票,命脈此牌子是否垃圾,內有小故事