tungdont 發表於 2014-7-23 22:42:21

我隻豹紋好易嘔

有冇辦法可以改善?

BieChung 發表於 2014-7-23 23:57:26

要知你俾咩佢食同佢可能會食到d乜。。。無資料點幫?

tungdont 發表於 2014-7-24 02:10:29

BieChung 發表於 2014-7-23 23:57 static/image/common/back.gif
要知你俾咩佢食同佢可能會食到d乜。。。無資料點幫?

感謝大大回覆!!今日佢食左3隻蟀,幾個鐘後就嘔了...

www 發表於 2014-7-24 08:55:18

豹紋係100%食素GA... 你...你... 比3隻蟀佢食緊係嘔啦~~ 你比人夾緊迫你唔食GE野, 你都嘔LA.. 何況佢係龜, 唔識同你講唔要~~ 下次唔好LA... 如果唔知上網爬下文先... 如果唔係會害左條小生命GA!!!
你可以比M糧佢食... 佢地都幾好GA.. 唔好比高水份蔬果, 如果唔係會ALL 爛茄~~

tungdont 發表於 2014-7-24 12:10:17

www 發表於 2014-7-24 08:55 static/image/common/back.gif
豹紋係100%食素GA... 你...你... 比3隻蟀佢食緊係嘔啦~~ 你比人夾緊迫你唔食GE野, 你都嘔LA.. 何況佢係龜 ...

:L:L冇講清楚sorry
係守宮呀{:93:}

Bocc 發表於 2014-7-24 13:46:48

有師兄教先停食2,3日再餵bac同埋唔好餵咁多,
隔2日先餵1次
我有條痾左半年...又嘔又痾腸胃好差...{:86:}

tungdont 發表於 2014-7-24 21:16:37

回復 Bocc 的帖子

c兄知唔知LG食幾多蟀先夠飽?

Bocc 發表於 2014-7-26 10:58:39

回復 tungdont 的帖子

我隔2日俾2-3隻

Mike記 發表於 2014-7-26 17:44:02

tungdont 發表於 2014-7-23 22:42 static/image/common/back.gif
有冇辦法可以改善?

我諗暫時做好衛生好重要,密d消毒d gecko用品,日日換水,同埋個溫度要夠(大約32度)。提議暫時搵個冇冷氣嘅地方養。比山窿佢哩,同埋養喺一個清靜嘅環境都可以改善體質,因壓力會影響腸胃。可以暫時停餵一個星期比佢清清腸胃先。用藥方面我唔熟,唔敢答你。一個教主級人物話每一寸體長餵2隻中蟀或普通麥皮蟲,如隻gecko長8寸半,每餐餵17隻。如gecko超過一歲大,就隔日餵。

Mike記 發表於 2014-7-26 17:47:25

不過你隻gecko腸胃唔好,唔好跟足個教主嘅份量,開始應餵少少,逐漸增多。

Mike記 發表於 2014-7-26 17:48:41

Bocc 發表於 2014-7-24 13:46 static/image/common/back.gif
有師兄教先停食2,3日再餵bac同埋唔好餵咁多,
隔2日先餵1次
我有條痾左半年...又嘔又痾腸胃好差... ...

師姐,係橙色嗰隻定生雞翼痾呀?

Bocc 發表於 2014-7-28 10:37:29

回復 Mike記 的帖子

生雞翼痾呀,不過開始好返lu~終於!!!

Mike記 發表於 2014-7-28 12:27:08

Bocc 發表於 2014-7-28 10:37 static/image/common/back.gif
回復 Mike記 的帖子

生雞翼痾呀,不過開始好返lu~終於!!!

有好轉係好消息。
頁: [1]
查看完整版本: 我隻豹紋好易嘔