龜小B 發表於 2014-6-25 22:45:24

再見了

我家那隻患軟甲腹甲變黑的小豹B,終於離開了我了
很傷心,很難過,也很內疚,是媽媽沒有把你照顧好,我知道你一直好努力咁生存,雖然有病,但每當我跟你傾計時,你總會張開眼睛看著我,而每次餵食你也會努力咁食食食,只是你一直不太郁動,行得好慢好慢,帶你給中鋒和奇珍到睇,都話軟甲救返機會得一半,而且你的底甲仲要凹下下所以很危險....但你卻一直好努力在我面前咁食、行和開眼,我以為你會慢慢康復的....
知道你病後已轉開放式爬箱,每天浸電解水(+水溶鈣),每天曬太陽半小時,每天開10小時UVB,每餐吃M糧+S糧+牧草+鈣粉(間中再混蕃薯葉和桑葉),你每次都努力咁食.....

誰知你竟然在我去旅行的第二天就離開了。...:'(:'(
我去旅行前每天也跟你說話,話「媽咪就黎去幾日旅行,我會叫婆婆日日黎代我照顧你地,你地要乖乖咁等我返黎呀」
到了去旅行當天,我還跟平時咁照顧了你們也跟你們傾計後才走,而你亦懂得睜開眼睛望著我,好像明白似的。點知到第二天我媽就打長途電話告訴我你離開了....
你真的好有性,揀我不在家的日子才離開...
你應該是怕我難過吧?所以才選擇我不在家時悄悄離開......

感謝你曾為我帶來不少歡樂,但願你在彩虹橋那邊幸福的生活

你會一直活在我心中的

Nicole1010 發表於 2014-6-25 22:50:51

r.i.p{:86:}{:86:}{:86:}

LCH 發表於 2014-6-25 22:52:19

牠知道妳真心愛牠便足夠   別太傷心{:1_1:}

mkmc 發表於 2014-6-25 22:52:24

RIP痛定思痛

kaholoveyee 發表於 2014-6-25 23:02:07

{:86:}{:86:}

mv1894 發表於 2014-6-26 00:44:39

R.I.P{:110:}

古羅洛斯 發表於 2014-6-26 00:45:20

加油,唔好唔開心啦!!!你都有盡力到,而家最好係好好照顧另外嘅龜龜啦!!!{:96:}{:96:}

kellyBB 發表於 2014-6-26 01:13:11

R.I.P{:86:}{:86:}

龜大仙 發表於 2014-6-26 02:43:22

一路好走{:110:}

Elmo_lkc 發表於 2014-6-26 08:28:08

Rip 師兄唔好咁難過拉

janede1314 發表於 2014-6-26 09:53:23

Rip 一路好走{:86:}

jonckt 發表於 2014-6-26 10:02:28

{:86:}{:86:}{:110:}

samwong4949 發表於 2014-6-26 10:22:56

:( R.I.P.:(

LCBMO 發表於 2014-6-26 10:50:25

Rip!!!{:86:}{:86:}{:86:}

Waijimmy88 發表於 2014-6-26 10:59:19

R.I.P{:86:}

龜小B 發表於 2014-6-26 11:54:28

多謝各位既鼓勵,我已哭了一整晚,又睡不好,今天雙眼又浮又腫{:110:}

我要努力收拾心情去照顧餘下兩隻

ccocco 發表於 2014-6-26 12:27:30

一路好走 !!!!

Gentoo 發表於 2014-6-26 13:33:46

RIB
小豹B知道你已經盡了力,唔好傷心!
你一定要努力收拾心情去照顧餘下兩隻龜龜呀!

Mike記 發表於 2014-6-26 14:45:52

唔好太傷心啦!

chim 發表於 2014-6-26 15:46:49

R.I.P....{:86:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 再見了