plook443 發表於 2014-6-20 09:21:34

暖毯一問

Hi everyone 我想問暖毯在冬天時要長開??有冇危險架:o      我未用過保温產品養宠物~~

kailunlun 發表於 2014-6-20 11:36:00

回復 plook443 的帖子

買射燈同熱膽都已足夠保溫{:107:}

Mike記 發表於 2014-6-20 14:16:14

要長開。
我以前用試過為蛇同gecko加暖氈,淨係用過exo terra嘅,因用法唔正確,燒過2、3張,整到膠缸下面有個小位置變咗啡色。大牌子有保護設計,相對較安全。
暖氈唔可以用喺膠缸,只可用喺爬蟲玻璃缸,普通玻璃魚缸都好似唔得。暖氈嘅size只需個缸底1/3-1/4面積,黐嘅嗰底嘅一邊,等隻爬蟲自己選位置調節體溫。
Exo terra嘅有一邊喺膠貼,比你黐喺缸底外面。
Zoo med嘅好似比四隻腳仔你,因張嘢唔可以直接放喺枱面,否則過熱可能會燒。
用咗暖氈一定要用底材,重係要隻爬蟲唔可以掘起嗰隻,因爬蟲直接接觸加熱咗嘅玻璃可能會燒傷。

plook443 發表於 2014-6-20 17:06:10

thank you {:1_1:} but 用法點先正确?!:o

plook443 發表於 2014-6-20 17:08:51

用毛巾or報纸格開膠盒同熱毯是否可行??? The temperature will decrease ??

Mike記 發表於 2014-6-25 16:18:28

請用回覆或引用功能,否則唔知你問我嘢。
個重點唔係怕溫度下降,係怕太熱暖氈會燒。如果你一定要用膠缸,千奇唔好買exo terra嘅,因佢嘅設計係一定要黐喺玻璃缸底,如果你唔將lim貼上面張紙meet走,加上放喺膠缸底,好大機會會燒。
用喺膠缸,提議買d軟膠腳仔或用其他嘢,將膠缸四個角long高少少,會多d位散熱。

Mike記 發表於 2014-6-25 16:24:35

千奇唔好加報紙或毛巾,會增加燒嘅機會,因二種嘢都好保溫。如果用喺膠缸,應該唔會出現燒傷爬蟲嘅機會,因膠唔係一種傳熱物料,所以底材都方面冇乜特別要求,底材唔厚就得,否則熱力較難去到爬蟲。

plook443 發表於 2014-6-25 19:04:31

Thz a lot {:118:}
頁: [1]
查看完整版本: 暖毯一問