香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

陸龜尿酸的成因

Johannchan 發表於 2011-9-7 13:34
我明你想講咩, 控制濕度!!!!

咁咩濕度最好??  太濕會唔會肺炎?

唔係控制濕度.

我D黃金歐陸昜結石龜, 佢要濕度30-60%, 最佳濕度是50%.
但係我用埋噴霧機, 可任意控制30-95%, 我都係只比佢 "恆定40%" 濕度.

回復

waiman 發表於 2011-9-8 02:38
唔係控制濕度.

可唔可以講多D?  秘密?
回復

waiman 發表於 2011-9-8 02:38
唔係控制濕度.

製造生態??
回復

Johannchan 發表於 2011-9-7 13:34
我明你想講咩, 控制濕度!!!!

咁咩濕度最好??  太濕會唔會肺炎?

唔係控制濕度.

我D黃金歐陸昜結石龜, 佢要濕度30-60%, 最佳濕度是50%.
但係我用埋噴霧機, 可任意控制30-95%, 我都係只比佢 "恆定40%" 濕度.
回復

古蘭修 發表於 2011-9-7 13:46
製造生態??

唔係. 我個箱一眼望落去, 好鬼簡單, 只光管同一個雜牌普通加熱燈膽, 底材磁磚反轉, 一個膠水盤, 就咁, 乜特別都冇.

但係你咪以為重簡單個你個箱, 但其實里面每個區域D溫度, 同濕度, 都係精心設計, 完全配合隻龜既個体, 而唔係事但用既.

看似簡單, 但其實里面有很多不同區域不同溫度D微氣候, 同不同區域不同濕度D微氣候, 而且係完全配合個体某一隻龜既微氣候. 完全比得上你用成尺厚D泥混沙, 所造成的彷野生環境的微氣候既.
回復

waiman 發表於 2011-9-8 02:52
唔係控制濕度.

溫度高+濕度高=唔好?  會肺炎?
回復

Johannchan 發表於 2011-9-7 13:45
可唔可以講多D?  秘密?

我中文唔係咁好, 一講到D復習D既, 就會講到一舊舊架, 而且我唔識打中文, 我用mouse寫, 好多中文字識讀唔識寫, 要用英文係google翻譯成中文, 搵出個中文字, 所以寫得超級慢, 寫篇復習D, 都要兩三個鐘架.

一陣我開始得閒就慢慢寫拉.
回復

waiman 發表於 2011-9-8 03:23
我中文唔係咁好, 一講到D復習D既, 就會講到一舊舊架, 而且我唔識打中文, 我用mouse寫, 好多中文字識讀唔 ...

oic, thank you !!!  really thank you!!
回復

waiman 發表於 2011-9-7 14:23
我中文唔係咁好, 一講到D復習D既, 就會講到一舊舊架, 而且我唔識打中文, 我用mouse寫, 好多中文字識讀唔 ...

我養的是黃金歐陸, 這是昜結石龜; 他要白天24-35c, 濕度30-50%, 晚上21-24c.

開始養之時, 也是有時粉狀酸, 有時小碎石酸, 試過用種種方法, 包括每天專用一個太陽燈射著泡溫水加牙刷掃甲, 箱中放超大水盤, 或箱中底部用大托盤水盤裝滿水, 托盤上用萬能電子線路版做底材, (因為萬能線路版佈滿密密痳痳的洞, 托盤下會有水氣上升), 或箱中用一個強力太陽燈, 以4"高度射著一個高身大透明膠碗使蒸發水氣增加濕度, 而強UVB穿過水和透明膠射出來就減弱到剛剛好, 或用箱中放濕毛巾, 或箱中用噴霧機, 試過用蒸氣式噴霧機, 和超聲波式噴霧機, 加Zoomed加濕控制器, 令箱中有60-70%的濕度.

但經過長時間去用以上種種方法, 都是沒效果的, 龜龜們他們該拉什麼酸, 還是拉什麼, 龜們也從未有過傳說中的液態酸.

令人很困惑的是如野外的歐陸, 它要濕度50%, 為什麼箱中70%也不行呢? 我用一個如下圖的外接探頭溫濕錶, 和使用濕紙巾, 去精細測箱中各處的溫濕度, 和令濕紙巾烤干的速度, 同時也把濕紙巾帶到室外陽光的樹陰下, 比對一下烤干的速度, 比對之下發現了, 因為我們箱中的燈的溫度很高和距离很低, 因比烤干的速度, 比起野外的龜躲進樹叢陰影下的烤干速度是快很多, 因此哪怕野外的某龜要50%, 而在箱中平均濕度是70%, 只怕龜實際得到的, 也只是30%, 尤其如龜在加熱燈正下方, 或加熱燈的附近之時, 烤干速度就更快了, 當龜從空氣吸入的水份, 追不上被烤干的速度, 龜就全力使用其循環反復用体內尿液水份的功能, 而帶來了我們最不希望的尿酸狀態, 但我們又不能再提高, 而用太高的濕度, 因為濕度太高可以會腐甲, 肺炎, 或腸胃病, 歐陸要空氣有足夠的水份的同時, 也要乾爽.

當我用了如下的方法, 就完全解決了尿酸及結石的問題了, 方法是:

首先, 用一個加熱聚光燈, (箱越細就要更加小角照射的聚光燈), 加上調光器(光暗制), 燈垂直向下放在最右(或最左邊)的箱角, 在室溫有28c或以下之時, (夏天可開冷氣使達到此溫度), 調光器調到燈的正下方是35c, 然後就這樣用幾天觀察龜, 找出龜最喜歡長期去晒去待的地點, 用探頭測此點的溫度, 測好之後加熱聚就裝回正常使用的位置, 而不用放箱角了.

例如我測得到我的歐陸, 他最喜歡30c, 然在正式用之時, 我就加高1度, 我用R40型號的聚光燈放在偏右邊, (聚光燈亦有不同角度範圍的聚光, R40是聚光燈中的大範圍照射, 可據箱的大小選不同照射範圍的燈, 去營造成你指定的, 卻又是你的龜最喜歡的溫度的區域), 用調光器調到加熱燈正下方是31c, 而不是和一般人一樣, 只在箱中間的後方, 放一個溫度錶, 不管加熱燈正下方的溫度, (所以很多人的龜, 根本不會去加熱燈正下長時間晒的), 這就形成了溫度梯度, 而且是你的龜, 有最大範圍的, 他最喜歡的溫度.

然後測加熱燈正下方的濕度, 歐陸要濕度30-50%, 如測出有50%, 則什麼都不同搞了, 但例如箱的正中間的後方有濕度50%, 而加熱燈正下方是25%, 這就要用到噴霧機了, 但蒸汽式噴霧機不行, 因為蒸汽式噴霧機, 就算把機上的霧量控制器調到最低, 也是太大霧量了, 雖然超聲波噴霧機亦如是, 但我意外發現, 超聲波噴霧機接上調光器之後, 就變成可任意調很精細的霧量, 超聲波噴霧機有分噴冷霧和暖霧, 冷霧會令龜昜感冒, 要用暖霧, 用一條膠喉接到噴霧機, 膠喉另一端固定在箱內, 並使射向加熱燈正下方, 用調光器調到加熱燈正下方的濕度是35-40%就行了. 這微小的霧量, 它的主要作用是中和加熱燈的烤乾水份能力, 它一噴到燈下就蒸發面不見了, 它並非用來平均加濕全部空間, 因此龜龜們有乾爽的區域, 又經常偶然會吸到一下高濃度水份的空氣.

調好後, 你會發覺那只需要極輕微的加濕, 甚至在箱中間後方的溫度錶, 會顯示出沒增加過濕度, 但實際箱中就有了極佳又穩定的微氣候, 不像用噴霧機加上Zoomed自動濕控般, 令箱中變成朝濕, 也會造成平均但忽強忽弱的濕度, 會失去濕度梯度, 亦失去微氣候.

另外就是, 當用這種設定, 底材最好是用瓷磚反轉, 因為瓷磚反轉能看見排液態酸所留下的白色痕跡, 但別用白色的瓷磚.

大致上係咁.

---

這是我用的, 可選冷或暖霧的SU-4010超聲波噴霧器, 加一次水可用7-10天.

看完, 原來我的setting差不多, 但就33度, 沒有humidifier, 遲D整, 多謝啟發!  發表於 2011-9-12 20:31
回復

waiman 發表於 2011-9-8 10:07
我養的是黃金歐陸, 這是昜結石龜; 他要白天24-35c, 濕度30-50%, 晚上21-24c.

開始養之時, 也是有時粉狀酸 ...

miss左呢個post, 正, thanks!!
回復

好詳細好有用既實用post! 而且有問必答仲答得有心詳細,大讚!!

ps. 但..... 我始終認為飲用濕度比呼吸濕度對防石幫助較大,問題只係,你好難主動控制龜既飲水量,相對上控制佢既呼吸濕度就可以進取好多。
回復

waiman 發表於 2011-9-8 10:07

開始養之時, 也是有時粉狀酸 ...

But tortoise needs low humidity to solidify their shell under basking lamp!!

You are giving them high humidity to solve the Urea problem, but you have increased the shell problem!!!!!!
回復

Johannchan 發表於 2011-9-15 22:54
But tortoise needs low humidity to solidify their shell under basking lamp!!

You are giving them  ...

有提高濕度同微氣候之別, 我係冇提高濕度架.
回復

有提高濕度同微氣候之別, 我係冇提高濕度架.
回復

回復 waiman 的帖子

好深呀...........但係我D龜鐘意係38度熱點下面訓.......咁點算.....?JA係係咪要買個增加濕度既野.....
回復

caxlvyin 發表於 2011-10-9 23:07

好深呀...........但係我D龜鐘意係38度熱點下面訓.......咁點算.....?JA係係咪要買個 ...

你可以想辨法提高濕度, 及用光暗制調低射點溫度.

我自己就調到射點35c.
回復

waiman 發表於 2011-8-20 23:40
排尿酸主要是尿液的濃度, 濕度低水份不足的情況下, 陸龜的腎臟就會從尿液中反覆重複吸收利用尿中的水分, 所 ...

兩日浸一次水, 我D龜就好耐未見過酸膏同酸粉或酸石, 都系D水或液態酸.
回復

岩岩買左個細W D 宜家32度.....
回復

caxlvyin 發表於 2011-10-10 00:16

岩岩買左個細W D 宜家32度.....

點解唔加個光暗制呢? 如果第日室外氣溫高左6度, 咁你咪又要換燈?
回復

我個龜箱D 燈按左係入面,一個插蘇3盞燈,裝唔到光暗制係唔係呀師兄
回復