香港龜友論壇

樓主: waiman

目前最頂級的燈 - 加拿大的Exo Terra SunRay Metal Halide UVB金鹵燈

你好,請問鎮流器係點樣用係Exo Terra Metal Halide SunRay 35w到
上網搵左一D資料但都唔係好明如果係ebay買番香港,使用方面係咪無問題?
http://www.ebay.ca/itm/Exo-Terra-SunRay-Metal-Halide-Bulb-35-Watt-/171240729139?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27debe2a33&_uhb=1
回復

songshu 發表於 2014-2-27 09:49
你好,請問鎮流器係點樣用係Exo Terra Metal Halide SunRay 35w到
上網搵左一D資料但都唔係好明如果係ebay買 ...

ebay果個係35w燈, 要用35w既鎮流器.
通常鎮流器既外殼就有接線圖, 一邊接220v加地線, 另 一邊係5,000v輪出去接燈加地線.
UVB金鹵接去燈果條線, 要用400v或以上既高絕緣電線.
回復

waiman 發表於 2014-2-28 00:52
ebay果個係35w燈, 要用35w既鎮流器.
通常鎮流器既外殼就有接線圖, 一邊接220v加地線, 另 一邊係5,000v輪 ...

咁有無話exo呢隻燈要用邊隻鎮流器?係咪要好似圖中咁樣裝?你所講既5,000v輸出去接燈加地線同埋高絕緣電線要另外配的嗎?.

回復

songshu 發表於 2014-2-27 22:23
咁有無話exo呢隻燈要用邊隻鎮流器?係咪要好似圖中咁樣裝?你所講既5,000v輸出去接燈加地線同埋高絕緣電線要 ...

外殼就有接線圖. 要配一條400v既高絕緣電線.

---

我上個月找到了美國GE (通用)有一個型號的鎮流器完全可以, 但那型號只有120v沒220v. 我問過GE, 他們回說在中國的220v是用代碼, 那型號在中國的這代碼是64582x, 在下面, 但我不知哪裡才有正版, 而且我也沒試過那220v版, 所以不能100%確定, 我就一直不敢出聲, 你敢不敢用?

item.taobao.com/item.htm?id=36550017379
---

Waiman發表於 2014-6-6
已確認GE 64582x 70w能用.

回復

waiman 發表於 2014-2-28 19:01
外殼就有接線圖. 要配一條400v既高絕緣電線.

GE個隻講到好似好危險咁
回復

songshu 發表於 2014-3-2 02:31
GE個隻講到好似好危險咁

不是所有的金鹵鎮流器能用在UVB金鹵.
GE個隻係目前唯一找到能安全的.
回復

waiman 發表於 2014-3-2 18:09
不是所有的金鹵鎮流器能用在UVB金鹵.
GE個隻係目前唯一找到能安全的.

只係擔心 掏寶 GE 220v 個隻唔係正版
回復

songshu 發表於 2014-3-2 06:32
只係擔心 掏寶 GE 220v 個隻唔係正版

呢樣就真係分唔出, 係值得擔心.
回復

waiman 發表於 2014-3-2 21:06
呢樣就真係分唔出, 係值得擔心.

到時真係 賠了夫人又折兵
咁請問再下一級既燈有咩比較好既選擇?
回復

回復 waiman 的帖子

勁Professional!! Useful Info!
回復

songshu 發表於 2014-3-2 11:26
到時真係 賠了夫人又折兵
咁請問再下一級既燈有咩比較好既選擇?

目前冇再下一級既燈. 個個都移走晒UVB/D3波段!
回復

waiman 發表於 2014-3-3 01:34
目前冇再下一級既燈. 個個都移走晒UVB/D3波段!

原來如此,咁咪者係 虛有其表?
回復

songshu 發表於 2014-3-2 12:37
原來如此,咁咪者係 虛有其表?

正是虛有其表, 你參考下呢個所謂 "英國Lucky頂級UVB金鹵燈" 就好清楚啦:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=96597
回復

waiman 發表於 2014-3-3 02:21
正是虛有其表, 你參考下呢個所謂 "英國Lucky頂級UVB金鹵燈" 就好清楚啦:

http://www.hkturtle.org/forum ...

咁請問有無其他滇流器可以用到?
回復

songshu 發表於 2014-3-3 03:18
咁請問有無其他滇流器可以用到?

沒找到其他可用的.
回復

waiman 發表於 2014-3-3 20:15
沒找到其他可用的.

咁係香港呢隻燈咪者係用唔到...
回復

在淘寶找到上海有成套賣,說是歐洲牌,信得過嗎?
回復

mma 發表於 2014-3-5 22:43
在淘寶找到上海有成套賣,說是歐洲牌,信得過嗎?

淘寶既野好難講.
回復

waiman 發表於 2014-3-6 20:55
淘寶既野好難講.

其實我只想知道係咪真係有歐洲版,我諗個除左個鎮流外,其他都應該係一樣,所以Exo Terra無理由咁蠢只出美版。
回復

mma 發表於 2014-3-6 21:32
其實我只想知道係咪真係有歐洲版,我諗個除左個鎮流外,其他都應該係一樣,所以Exo Terra無理由咁蠢只出 ...

當然有歐洲版, 歐洲有賣Exo Terra SunRay Metal Halide UVB.
回復