香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

目前最頂級的燈 - 加拿大的Exo Terra SunRay Metal Halide UVB金鹵燈

Exo Terra SunRay Metal Halide Bulb 70 watt.....  anyone want to buy this???   we can團購 from the Amazon????    
回復

剛訂了3個,但運費超貴,但如果好就抵過MEGA RAY~
回復

waiman 發表於 2013-12-18 06:14
回復 MichaelL 的帖子

UVB金鹵燈鎮流器分兩種, 電感鎮流器, 和電子鎮流器.

這段文字看得太晚了, 已訂了2支燈泡但沒跟原裝鎮流
看來自己配置鎮流有不少風險
感謝~
回復

thaleshung 發表於 2013-12-22 09:01
剛訂了3個,但運費超貴,但如果好就抵過MEGA RAY~

你點解決鎮流器?
回復

回復 waiman 的帖子

我以為只是普通燈泡同MEGA RAY一樣,不是鹵燈,但我訂了才知是110V
又要買變壓
有無好提議??
回復

thaleshung 發表於 2013-12-24 05:54

我以為只是普通燈泡同MEGA RAY一樣,不是鹵燈,但我訂了才知是110V

沒辦法. UVB金鹵燈是用2,500v以上的高壓電, 而不是用110v或220v的.
回復

已申請退貸,希望成功!!!
回復

我問過店員,佢話呢支燈一定要用指定燈罩,同埋係110V
好彩佢比我退貨
回復

麻煩想問下waiman,想叫在us的家人想我買、咁我家24吋缸(之後會換大d)、高大約16吋要幾多w,還有要加埋專用燈罩和鎮流器嗎?我會另加射膽所以不用擔心加熱問題、價錢沒關係最緊要安全和龜龜健康、唔該
回復

132888 發表於 2013-12-29 20:46
麻煩想問下waiman,想叫在us的家人想我買、咁我家24吋缸(之後會換大d)、高大約16吋要幾多w,還有要加埋專用 ...

現在淘寶已有賣, 在us只有120v香港用唔到, 你可叫在us的家人向加拿大網購.
Exo Terra SunRay UVB金鹵燈, 可以用Mega-ray或Lucky Reptile Bright Sun UV既UVB金鹵火牛, 不需用燈罩.

高16吋係不適合用UVB金鹵燈, 以下是Exo Terra UVB金鹵燈的高度要求:

Exo Terra Metal Halide SunRay 35w PT2326:
最低使用距離25cm. 最佳使用距離35cm.
30cm = UVB 160uw/cm2, UVA 2,700uw/cm2, 全光譜24,300 Lux.

Exo Terra Metal Halide SunRay 50w PT2327:
最低使用距離30cm. 最佳使用距離40-43cm.
30cm = UVB 255uw/cm2, UVA 4,500uw/cm2, 全光譜32,700 Lux.

Exo Terra Metal Halide SunRay 70w PT2328:
最低使用距離35cm. 最佳使用距離50-55cm.
30cm = UVB 395uw/cm2, UVA 6,500uw/cm2, 全光譜96,200 Lux.
回復

家庭養寵物用到
2,500v以上電流
220v都電瓜啦
回復

waiman兄
加拿大有邊個網有呢?  我用AMAZON搵唔到30W
回復

魚魚 發表於 2014-1-6 06:34
家庭養寵物用到
2,500v以上電流
220v都電瓜啦

所有的金鹵都是2,500v以上的高壓電, 系電壓, 唔系電流.
電唔電瓜人, 在於電壓+電流, 市電係220v+巨大電流, 金鹵系2,500v高電壓, 但係極低電流.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
808204 + 1 一針見血

查看全部評分

回復

mkmc 發表於 2014-1-6 06:39

waiman兄

加拿大eBay有, 是35w:

http://www.ebay.ca
回復

突然又搵到  不過價錢貴50W好多
回復

mkmc 發表於 2014-1-6 22:36

突然又搵到  不過價錢貴50W好多

價錢係日日變.
回復

你好,請問鎮流器係點樣用係Exo Terra Metal Halide SunRay 35w到
上網搵左一D資料但都唔係好明如果係ebay買番香港,使用方面係咪無問題?
http://www.ebay.ca/itm/Exo-Terra-SunRay-Metal-Halide-Bulb-35-Watt-/171240729139?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27debe2a33&_uhb=1
回復

songshu 發表於 2014-2-27 09:49
你好,請問鎮流器係點樣用係Exo Terra Metal Halide SunRay 35w到
上網搵左一D資料但都唔係好明如果係ebay買 ...

ebay果個係35w燈, 要用35w既鎮流器.
通常鎮流器既外殼就有接線圖, 一邊接220v加地線, 另 一邊係5,000v輪出去接燈加地線.
UVB金鹵接去燈果條線, 要用400v或以上既高絕緣電線.
回復

waiman 發表於 2014-2-28 00:52
ebay果個係35w燈, 要用35w既鎮流器.
通常鎮流器既外殼就有接線圖, 一邊接220v加地線, 另 一邊係5,000v輪 ...

咁有無話exo呢隻燈要用邊隻鎮流器?係咪要好似圖中咁樣裝?你所講既5,000v輸出去接燈加地線同埋高絕緣電線要另外配的嗎?.

回復

songshu 發表於 2014-2-27 22:23
咁有無話exo呢隻燈要用邊隻鎮流器?係咪要好似圖中咁樣裝?你所講既5,000v輸出去接燈加地線同埋高絕緣電線要 ...

外殼就有接線圖. 要配一條400v既高絕緣電線.

---

我上個月找到了美國GE (通用)有一個型號的鎮流器完全可以, 但那型號只有120v沒220v. 我問過GE, 他們回說在中國的220v是用代碼, 那型號在中國的這代碼是64582x, 在下面, 但我不知哪裡才有正版, 而且我也沒試過那220v版, 所以不能100%確定, 我就一直不敢出聲, 你敢不敢用?

item.taobao.com/item.htm?id=36550017379
---

Waiman發表於 2014-6-6
已確認GE 64582x 70w能用.

回復