香港龜友論壇

查看: 5047|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

(第二次更新)(更多適用龜種) 美國TOM最新盾龜,豹龜飼養指南

樓主
研究陸龜 發表於 2013-10-3 11:24

睇完佢尼篇新文章,又再發現一D新既爭議點!
1.完全密封式飼養箱係TOM最滿意既爬(同我地一直強調通風形成強烈對比)

我說說我的看法:

密封式箱的保溫濕是最佳, 這是人人知的.

這根本是沒爭議點. Tom說的密封式箱保溫濕最好, 是在不考慮細箘滋生之下而說的.
但如以不造成細箘溫床而言, 密封式就是最差, 這是無可爭議的, 因為很簡單就能証實, 用綿花棒一擦提取樣本, 再在玻璃試片上一擦, 然後放在電子顯微鏡之下比對, 立即就能看出細箘的密度有極巨大的差異.

另外, 我一向都覺得這種只極端化的高濕實驗, 其數据差異巨大而非常的不準確, 因為他欠了中間值, 所以不能說明, 如不用超高濕, 就造不出同樣效果.
Tom應該用多幾批龜, 用同樣的密封式箱, 同樣的溫度, 但嚴格控制每批的濕度都差5%, 將100%試到45%, 100, 95, 90.......共12批龜, 這才能找出剛達到真實有效的濕度, 這才能判斷是否真的需要全天超高濕.

以我自己個人, 我已實驗過超過35隻歐陸幼龜, 每隻至少實驗兩年的經驗而言, 用90-105cm的開放式箱:

當 "加熱燈的正下方", 有濕度50%之時, 這時箱中正中央後方, 离地面1-2cm的濕度錶, 是顯示濕度40%, 晚上山洞內濕度是70%, 就能令歐陸只吃Mazuri加草粉之下的背甲, 完全平滑而不隆.

當 "加熱燈的正下方" 用濕度60%, 箱中正中央的後方, 离地面2cm的濕度錶顯示濕度50%, 晚上山洞內濕度是75%, 能令歐陸只吃Mazuri加草粉之下的背甲絕對性的平滑, 每片甲片之間的生長紋, 能平滑到幾乎不見.

當中關鍵性的重點, 是 "加熱燈的正下方" 的濕度, 和晚上背甲要保持有一方層薄薄的霧水.
(我住在紐約, 這里全年之中有9個月是冷的, 而室內平均濕度是只有30%, 所以我是用加濕噴霧機, 去造成那日夜的濕度效果.)

所以我覺得, 用那些 "極端高濕實驗" 會容昜得到錯誤的數据及結論.

我的想法是這樣的:

我們在網上查到歐洲陸龜, 在野外原生地的濕度是35-45%, 但別忘記, 這濕度是在太陽這個天然加熱燈的正下方的濕度, 而我們在箱中正中央的後方放著濕度錶, 當調到濕度有70%之時, 加熱燈的正下方實際上的濕度, 可以是連35%也沒, (箱內的空間越少, 濕度的差距會越大, 加熱燈离地面的距離, 也是會令到濕度差距巨大), 所以不少養家, 調到箱後方的濕度錶顯示80%之時, 加熱燈的正下方才大概實際有40-45%, 而龜全天大部份時間是在加熱燈的正下方, 加上有時走動, 因此龜他實際得到的濕度只是45-55%, 而我們看到濕度錶顯示是80%, 就誤以為龜要高濕才行, 而實際上是大概只需50%.

回復

沙發
研究陸龜 發表於 2013-11-22 07:15
回復 waiman 的帖子

燈神

係既, TOM主要係講 "度絕隆背", 好有參考價值.
只係我個人希望佢細化的, 找出真實的濕度數據來造福大家而已, 因為佢玩大量繁殖既, 每年應該至少有數十隻蘇出生, 大把條件, 可輕昜分十批做濕度實驗.

我重未實驗完呀嘛. 其實我唔係自己個人去做實驗, 而係我有好多親友, 見D龜咁得意, 自己就想養, 尤其我外母果D住老人屋既朋友, (老人屋唔係指養老院, 美國度哩D所謂老人屋, 係政府和私人商家合作起的樓, 裝修及管理靚似酒店, 但係受政府管制, 指定只能收比市面低八倍至十倍咁上下租金, 比D低收入又已退左休既人, 老人屋唔準養狗, 所以養小型龜就比較適合), 果D老人家冇野做, 想養龜來打發時間, 我就箱連器材, 一切用品, 食品包括噴霧機, 連龜, 全套免費送, 箱係我自制, 全部和我的箱同一格式同一設定, 有溫濕控全年自動, 所以我咪係濕控到做下手腳, 順便借用來做濕度實驗咯, 亞公亞婆佢地, 乜溫濕度同燈都唔需要知, 靜係每日喂食同打掃清洗就得啦.

歐陸已玩得七七八八啦, 能輕昜只喂M糧+自制草粉也完全平滑, 而且能控制好殼色.
上個月, 開始試養蘇, 目前有四隻兩個半月大既蘇, (係亞婆養, 唔係我屋企), 用與歐陸同一方法, 同一濕度, 溫度就白天28c, 加熱燈下30c, 冷區26c, 晚上25-26c, 食物纖維用比歐陸多一倍, 永不人工泡水, 不晒太陽, 睇下會養成點, 我有95%以上的信心, 能養成如TOM的那樣平滑.
回復