香港龜友論壇

查看: 5038|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

(第二次更新)(更多適用龜種) 美國TOM最新盾龜,豹龜飼養指南

樓主

作者:Tom(美國南加州)
編譯:Erich Sia
(轉貼自沼澤江之家)

當然不少得TOM常到既討論區啦!!!

http://tortoiseforum.org/thread-15137.html

岩先一再爬舊文,就發現更新左!

http://www.paludarium.net/5/post/2013/10/care-sheet-for-sulcata-and-leopard-tortoises-2013.html

以上內容極之精彩,唔睇你就走寶!!!
睇完佢尼篇新文章,又再發現一D新既爭議點!
1.完全密封式飼養箱係TOM最滿意既爬(同我地一直強調通風形成強烈對比)

文章再更新~TOM既飼養方式不單止適合盾、豹,  還有其他品種!

內容如下(轉貼)

目前經美國龜友回報可養在密室飼養槽(溫度 ≧ 26.7 ℃且濕度 ≧ 80%)的陸龜品種如下:

• 蘇卡達象龜(盾臂龜)(Centrochelys sulcata
  • 紅腿象龜(Chelonoidis carbonaria
  • 緬甸星龜(Geochelone platynota
  • 印度星龜(Geochelone elegans
  • 黃頭象龜(緬甸陸龜)(Indotestudo elongata
  • 餅乾龜(Malacochersus tornieri
  • 麒麟陸龜(凹甲陸龜)(Manouria impressa
  • 靴腳陸龜(Manouria emys
  • 豹龜(Stigmochelys pardalis
陸龜品種陸續更新中......

TOM係親自經歷盾龜豹龜成長既人,絕對是經驗之談,值得參考。

TOM 既高濕度防起釘養法     
http://www.tortoiseforum.org/thread-15137.html   

TOM試過盾  同西部豹
http://www.paludarium.net/5/post/2013/02/124.html
http://www.paludarium.net/5/post/2013/02/123.html
值得留意養豹果個POST   
1.最大果隻豹成長最快  但係無起釘(作者叫人反思  過多食量係咪真係會起釘架呢?)
2.最少入去濕屋訓果隻豹  起左少少釘(唯一 一隻有起釘既豹)

唔淨止TOM可以參考   同樣來自美國既Jessica Trout 都有同樣實驗
http://www.paludarium.net/5/post/2013/03/125.html

重有一直以黎  反對餵菜既論點   有野生陸龜都主食高草酸既菜  但係都唔會有事  同樣叫人反思濕度問題
http://www.paludarium.net/5/post/2012/04/107.html

更多精彩文章
陸龜、草酸與結石(上)
陸龜、草酸與結石(下)

個人而言,TOM既溫暖潮濕飼養法值得仿傚!

評分

參與人數 6威望 +9 收起 理由
快快長大吧 + 2 多謝分享
呀豆 + 1 多謝分享
KPS + 2 功德無量
Faith + 1 多謝分享
jasonsz + 1
wohglam + 2 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
其實養龜真係各施各法!
回復

板凳

回復 JoeK 的帖子

最緊要健康
回復

地板
值得參考
回復

回復 研究陸龜 的帖子

多謝分享!!!
回復

我都覺得保濕好重要, 由其是幼龜
回復

good reference
回復

感謝分享~~爬一爬先~
回復

THX  發表於 2013-10-4 21:50
回復

好有用

THX  發表於 2013-10-4 21:51
回復

濕度好重要,係好多龜友忽略左
回復

回復 neillam 的帖子

係呀   TOM都叫人唔好當D陸龜全部都係沙漠型
回復

多謝師兄分享同埋你既見解好有用!
回復

回復 karl0513 的帖子

最緊要比多D參考龜友
回復

多謝C兄分享
回復

回復 karl0513 的帖子

一齊爬文   一齊學習
回復

回復 bhung 的帖子

多謝你睇
回復

研究陸龜 發表於 2013-11-22 07:15
回復 waiman 的帖子

燈神

係既, TOM主要係講 "度絕隆背", 好有參考價值.
只係我個人希望佢細化的, 找出真實的濕度數據來造福大家而已, 因為佢玩大量繁殖既, 每年應該至少有數十隻蘇出生, 大把條件, 可輕昜分十批做濕度實驗.

我重未實驗完呀嘛. 其實我唔係自己個人去做實驗, 而係我有好多親友, 見D龜咁得意, 自己就想養, 尤其我外母果D住老人屋既朋友, (老人屋唔係指養老院, 美國度哩D所謂老人屋, 係政府和私人商家合作起的樓, 裝修及管理靚似酒店, 但係受政府管制, 指定只能收比市面低八倍至十倍咁上下租金, 比D低收入又已退左休既人, 老人屋唔準養狗, 所以養小型龜就比較適合), 果D老人家冇野做, 想養龜來打發時間, 我就箱連器材, 一切用品, 食品包括噴霧機, 連龜, 全套免費送, 箱係我自制, 全部和我的箱同一格式同一設定, 有溫濕控全年自動, 所以我咪係濕控到做下手腳, 順便借用來做濕度實驗咯, 亞公亞婆佢地, 乜溫濕度同燈都唔需要知, 靜係每日喂食同打掃清洗就得啦.

歐陸已玩得七七八八啦, 能輕昜只喂M糧+自制草粉也完全平滑, 而且能控制好殼色.
上個月, 開始試養蘇, 目前有四隻兩個半月大既蘇, (係亞婆養, 唔係我屋企), 用與歐陸同一方法, 同一濕度, 溫度就白天28c, 加熱燈下30c, 冷區26c, 晚上25-26c, 食物纖維用比歐陸多一倍, 永不人工泡水, 不晒太陽, 睇下會養成點, 我有95%以上的信心, 能養成如TOM的那樣平滑.
回復

回復 mkmc 的帖子

你試下唔用密室既話  會唔會食番多d野
我睇過tom既英文版原文
都有講過空氣流通尼個問題
佢無提到密室對食慾既影響
只係提到密室係唔會導致呼吸道疾病  e.g鼻水

但有一樣野要注意   外國既屋大  龜箱面積相對都大d   細密室同大密室既效果有咩分別  大家都唔知   
回復

回復 mkmc 的帖子

你試下唔用密室既話  會唔會食番多d野
我睇過tom既英文版原文
都有講過空氣流通尼個問題
佢唔提到密室對食慾既影響
只係提到密室係唔會導致呼吸道疾病  e.g鼻水

但有一樣野要注意   外國既屋大  龜箱面積相對都大d   細密室同大密室既效果有咩分別  大家都唔知   
回復