香港龜友論壇

樓主: KPS
打印 上一主題 下一主題

得罪差人 打到爆頭瞓街

Puiki 發表於 2013-8-10 18:09
警察夠有英勇捉賊,保護市民,又唔見你講下,正所謂樹大有枯支,林老師就係枯支 ...

所以你咪自已答左羅,甘仲點解要計對林老師呢,
你地覺得警察甘好,愛港力同青關愛,又打警察,又用粗口鬧警察,你地又吾出聲?
林老師鬧一次,你地就走晒出黎,吾通伛真係好虾D?
回復

Puiki 發表於 2013-8-10 18:09
警察夠有英勇捉賊,保護市民,又唔見你講下,正所謂樹大有枯支,林老師就係枯支 ...

枯支一定要除!!
回復

咁都挑到骨頭好嘢喎,我引用古文後加助語字啫,又睇唔過眼,定吾該可解作“我應該“呢?
回復

KPS 發表於 2013-8-10 23:12
所以你咪自已答左羅,甘仲點解要計對林老師呢,
你地覺得警察甘好,愛港力同青關愛,又打警察,又用粗口 ...

真心講句,真心嘅,林老師件事,無論支持警方or林老師都唔緊要,大家討論無所謂,但係你唔應該用第二件事黎同林老師件事混埋一齊講,一件事還一件事
回復

車仔1030 發表於 2013-8-10 18:30
我引用以下一位網友既說話

好簡單,條片每次警察同市民討論時,有三個市民一問點解吾分開伛地,
三個警察都係黑面,吾答,跟住行左去,好明顯有問題,但警察題吾到,你就答到,好野
回復

回復 Puiki 的帖子

雖然是可以綴尾,但己所不欲、勿施於人加也作綴尾只會令己所不欲、勿施於人變成己所不欲勿施於人也,己所不欲、勿施於人是不應該連在一起因己同人是反義詞,故不應在同一句句子中出現。
回復

回復 lishuikuen 的帖子

我是用口語,因為我吾想同你地用書面語,吾好自大
回復

回復 KPS 的帖子

我個人覺得,林老師係明知有人拍緊片嘅時候,係唔應該用粗口辱罵警方,因為佢啲學生好容易就可以上網睇到,到時學生問番佢係唔係對一啲自己覺得唔正確嘅事情上,可以用粗口罵人,唔知到時林老師會點答啲學生呢?再講,警務人員唔係義務比市民用粗口辱罵,連最基本嘅尊重都唔識,好難想像點樣可以教好啲學生,尊重係基本人與人之間嘅禮貌

認同*  發表於 2013-8-12 00:02
回復

Puiki 發表於 2013-8-10 23:19
真心講句,真心嘅,林老師件事,無論支持警方or林老師都唔緊要,大家討論無所謂,但係你唔應該用第二件事 ...

甘簡單D. 如果你地鬧青關愛同愛港力,大聲過鬧林老師十倍的話,咪大家開心D羅,
起碼表現到你地真係真心支持警察嘛,但我真係未見過
回復

回復 michaelphone 的帖子

乜而家D教師唔係應該要以身作則既咩!?
佢當初選擇執教呢條路,就應該知道為人師表者應當要有正確既言行舉止.
一日為師,終身為師! 你會唔會番學叫該老師為老師,放學叫該老師為小姐OR女仕?
係公眾場所,有幾多佢教過既學生有可能會係現場出現,而佢老公仲以為件事好岩好應該咁拍埋片.
父母將子女送入學校,就係覺得學校會將正確既野教比D細路.
點知會有呢D咁既敗類出現.有得選擇既話,多數父母都唔會比佢既子女比D咁既人教囉!!
呢位老師之所以比人反佢,就係佢自作
當然,我並唔反對你支持呢位"老師",因為各人自掃門前雪 莫管他人瓦上霜,呢個道理我仲明既.
回復

回復 michaelphone 的帖子

並唔係自大囉,你了解清楚個"吾"字咩意思先好拎出黎用,正因為你執人錯字在先,麻煩你先更正錯別字先好話人.
回復

michaelphone 發表於 2013-8-10 23:08
回復 lishuikuen 的帖子

我不是林老師的學生,我更加不知她是誰,以及她當時不是一個老師,,沒錯她對執法人員 ...

第一,林老師無向該警務人員道歉,唔信你可以問下林老師,如果佢係我呢段文字發出之前有向該名警務人員道歉嘅話,我願意去林老師學校,向林老師道歉

第二,我唔知你爸爸媽媽有無係屋企講粗口,但係我父母就無試過係我面前講,我本身都有一個兒子,但係我亦從來無係佢面前講過粗口,我深信,好多父母都唔會係子女面前講粗口,特別係接受過較高教育嘅家長

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
lishuikuen + 2 一針見血

查看全部評分

回復

Puiki 發表於 2013-8-10 23:25
回復 KPS 的帖子

我個人覺得,林老師係明知有人拍緊片嘅時候,係唔應該用粗口辱罵警方,因為佢啲學生好容 ...

好簡單,如果依類型事件係第一次發生,我吾相信會甘多市民鬧警察,
你睇返條片,起碼二至三十人鬧警察,甘警察係咪都應該谂下係咪做错呢,
但成條片都塭吾到伛地有覺摆過,真係好奇怪
回復

回復 KPS 的帖子

我個人覺得,林老師係明知有人拍緊片嘅時候,係唔應該用粗口辱罵警方,因為佢啲學生好容 ...

好簡單,如果依類型事件係第一次發生,我吾相信會甘多市民鬧警察,
你睇返條片,起碼二至三十人鬧警察,甘警察係咪都應該谂下係咪做错呢,
回復

回復 KPS 的帖子

回復

回復 KPS 的帖子

回復

回復 KPS 的帖子

回復

大家....師兄師姐們請息怒呀)))))))))係每件事件上面每個人持不同睇法,我地可以嘗試去說服對方認同自己,但到對方仍然堅持已見時,勿勉強,唔好令討論變成爭論或罵戰啦,況且岩同錯爭辨黎對事情都無幫助,不如養事情中牽涉嘅所有人士回復正常生活啦

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
lishuikuen + 2 功德無量

查看全部評分

回復

回復 KPS 的帖子

而家先表明一下立場,而家係就"老師"呢個職業,係片中..只係見到一個潑婦自稱老師,辱罵當值警務人員,就呢樣野,比學生見到,都為覺得香港既警察=中國既公安.
因為作為一個老師,教既野學生都會好容易認為老師係岩既.
咁當然啦,謠言止於智者,有腦袋既都會知道誰是誰非.
回復

KPS 發表於 2013-8-10 23:38
你睇返條片,起碼二至三十人鬧警察, ...

我唔敢講警方無錯,但係你所講嘅事,係條片中係睇唔到,而且不論事情怎樣,我覺得當眾用粗口辱罵別人就係失去左一名老師應有對別人嘅尊重,唔好講佢係老師丫,就算其他人,我覺得都唔應該用粗口辱罵其他人,包括警務人員,警務人員係無義務比市民辱罵架
回復