香港龜友論壇

查看: 2252|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

嬲嬲嬲!!!!!!

樓主
吾知有冇人住天水圍呢?
響天水圍最大既公園裏面有個"龜魚池",有好多魚魚同龜!!以前
係有得響旁邊既小食亭買D糧餵佢地既!
吾知幾時開始就禁左~
但係都會有人偷偷地餵!
7月13號下午5點左右,我、家人同隻細龜就一齊去左曬太陽+偷
餵.....
點知.....遠遠比我地見到有個細路‘琴'左入去池邊,好危險
!佢兩個朋友響外面睇住!之後佢‘琴'返出黎,行去旁邊既草地..
跟住放底D野,攞左支粗樹枝狂打地下!!即刻估到咩事,家人立即喝止,佢吾理我地!之後我地話報警,佢兩個朋友先叫佢走,期間佢打斷左一支樹枝又再換過!!好嬲,我地走過去見到隻小草龜縮曬D手手腳腳同頭,即刻睇下佢有冇傷,好彩冇事~不過一直吾肯望岀黎!
後來我將細龜放響佢前面,佢先肯望下!
我拎起佢又縮返埋,本來想帶佢返屋企,但係佢一見到個"龜魚池",就好大反應,放左佢落地下,佢即刻跑,然後跳左落去!!
點解會有D甘既事發生嫁!
沙發
回復 MichaelL 的帖子

無時間諗甘多,救龜重要D!!
回復

板凳
回復 ki0110 的帖子

三個細路大約小五、小六甘既樣!!!!!
回復

地板
回復 602151 的帖子

有可能!!因為公園既保安不足,而且龜龜們其實可以輕易爬出黎,同樣人都好容易爬入去!!!
回復

回復 Uncledash 的帖子

無諗甘多,救龜要緊!!
冇錯,有無愛心,係天性,但係而家既社會實在係有太多太多呢種事!好有可能有人會「跟風」!!!
回復

回復 鬼仔 的帖子

係小學雞!!大約小五、小六!!
回復

回復 wel524 的帖子

所以有時間同$都會去'偷餵',不過D魚仲惡過D龜!!
回復

回復 wel524 的帖子

星期六有時間,但係日就....
回復

回復 Uncledash 的帖子

個日偷餵都見到D魚撞反左隻龜!只有將D食物拋到石邊,D龜龜先可以食到小小,因為佢地要落水先食到野,D魚會搶走!!!也試過見過條大魚為左搶野食而一口咬住隻龜個頭!好可怕!!
回復