香港龜友論壇

查看: 2292|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

有關龜苗無故拒食

樓主

我可以同你分享一吓我的經歷,但唔知岩唔岩你用:-
之前我隻龜苗仔由本來好地地嘅情況下突然拒食,拒食了二至三日後仲唔識陏動,在短短二三日間身體狀況塌下得很快!  帶了佢去睇醫生,得知爆虫! 爆虫只係其中一個令龜拒食的原因,仲有好多外來因素,如setting,食材等等,要多加觀察!

希望你隻龜苗只係一時冇胃口,試試比d龜鐘意的零食引下佢,祝佢早日開番口
回復

沙發
i, 原來你都有這些經歷和經驗! Dr YU話苗有事會好危,因為好多藥都唔岩用落苗身上,所以苗有事要立即處理!
冇好驚la!  d杜虫藥加埋落d貓糧到,由 Dr YU幫D龜灌食,咁你仲驚d咩?
回復

板凳
順帶講多少少,Dr YU話佢自己改良過 d 杜虫藥 來適合 d龜苗用,同市面d唔同wor!
回復

地板

回復 Cyranc 的帖子

係呀! 余醫生本身有養龜的經驗 + 專業,應該信賴得過。
佢同黃醫生都實話實說,苗仔咁細,就算用了藥都只有50%機會,唔用就死硬!
我自己病咗都冇去睇醫生,都係買成藥食就算,留番d $比佢去睇醫生! 要專業就要好多$$$$$$---
回復