香港龜友論壇

查看: 6683|回復: 113
打印 上一主題 下一主題

假如閣下比人挑釁(壇上)~你會反擊嗎?

樓主

前提:一個之前同我有過口角既C兄今日係另一C姐既post入面對我作出挑釁,雖然內容方面全都係佢腦海自制出嚟既虛無故事,但因據有不堪字眼令到幾位C兄C姐扯火埋一份,在此本人深感抱歉講一聲唔好意思。      同時,本來見到挑釁字句都費事理佢,但連旁觀者都仗義執言,我反而無晒聲氣咁,為左表明我只係唔想蹝氣同d無謂人嘈而唔係怕事,所以出post問一問大家意見,我應唔應該同呢個人嘈落去?
       口角事緣:4月份有一位神童linfafa因懷疑虐龜而遭到網友責罵,後來佢再post一編名為朋友站養(類似)既post大喊自己無辜,當係正常人思維既情況下係唔會有人信佢既時候突然有一個新A/C話信佢支持佢,當時我都有回覆呢個新A/C既C兄話佢知linfafa係一個咩人,但後嚟雖然佢係新手區自稱有養水龜,但連我在內有兩三位C兄/姐問過佢養咩龜,但一直都避而不談,從未提及過有關龜既問題,所以我覺得佢無養,加上佢係其他龜友們的膠言,所以我覺得呢個人一係好虛假,一係就係linfafa既化身。
         於是係我某一編:而家d小學教育簡直不知所謂
...既post入面佢又扮親切咁留言,所以我小小地咁串佢一下,於是罵戰從此開始
     罵戰內容由於貼圖方式唔清楚,我用文字方式表達)
1.對方:一堆字睇得好辛苦,下次試下分段同隔行
     我:咁小字都叫辛苦以前我考中史同文學成本書要背晒都未叫啦,其實我反而好奇你養梗咩龜呢,曾經係新手區見你話養梗水龜,但見左咁耐都未見過你D龜相既,而且你既留言同post都係同龜無關既,其實你係養梗咩龜呢

2.對方:而家d小學教育連分段同隔行都唔教,
簡直不知所謂...............(對之前問佢養咩龜既問題避而不談)
  我:而家d小學係有教分段同隔行既,隔行分段大致意思:「即給課文認識結構和概括段落大意/隔一行等於開始下一段,同一大意內容無需分段」,或者你可能睇得小說太多,每一句對話都係分開新一行,所以你唔係好慣一段式既文章吧

3.對方:同龜訓得咁接近,小心革蘭氏陰性菌, 沙門氏菌、亞利桑那菌和愛德華氏菌
  我:養寵物一定會有菌(不論任何種類),請你不要養寵物了,空氣中會有細菌,請你不要呼吸了,地球上都充滿細菌,請你不要在地球生存了,人身體入面都好似有菌,或者你可以選擇唔生存了

4.對方:
1.光害(UV燈)
2.熱害(熱燈)
3.臭害(大小二便)
4.毒害(細菌)
5.聲害(成日發出聲音)
睇你點訓...

我:不論係陸龜定水龜都會需要類似既設施,根據你既講法既然人要瞓教就唔用呢d設施,咁當初又何必養龜呢?既然你一直自稱有養水龜,但依你既講法同態度我真係替你班龜嘆息,另外如果真係有養龜既話都會有小小正確知識,1.uv燈既uv程度係對人體無害既,2.射燈會有夜用無光版,至於光害同熱害我相信一個正常人係只會將d燈對住d龜而唔係對住自己囉3.為左防止臭害請你不要去廁所,臭親自己唔梗要,請不要臭親隔離屋4.毒害,如對你另一回覆一樣,請不要在地球生存了 5.龜係會有日夜觀念,當夜晚無光既時候佢地會去瞓教,咁有如何有聲害呢,我真係好懷疑你既養龜經驗~~~~PS:我唔記得左你係唔識睇一段式文章添,睇唔明既可不用再回覆了

5.對方:
我都明白成30歲人仲要寄人籬下,
是好痛苦的事,想同隻烏龜訓都唔得,
要俾老母鬧,一D人權都無,
我係你就的起心肝,努力揾錢搬出去住,
到時咪可以唔冼睇你老母面色做人囉,
就算你訓埋烏龜缸都無人理你啦,係咪?......(開始幻想故事中)

我:弱智,一家人住在一起叫寄人離下嗎?我有講過我比媽咪閙嗎,我只係尊重佢老人家先要諗辦法令到我可以養龜而我母親唔會唔高興,什麼叫人權,獨行獨斷就叫人權了嗎?你既背景我無興趣知,但我的風光你一無所知亂批評,你不覺可笑嗎?不要再虛偽的扮親切留言實則係玩嘲諷了,你的文學功底同你嘅常識係我眼中係極度無聊同可笑,不要再比機會我反串你了,你可以上龜友網,你可以同唔同嘅會員交流,但我唔歡迎你,因為我討厭虛偽嘅人,你亦可以對我嘅貼視而不見,我無乞討你比意見我,真的不要在我的貼上留言讓我有機會再串你了。
   PS:不妨直接話你知我點解討厭你,因為除左你虛偽之外你令我覺得你同另一個神憎鬼厭嘅會員好似,甚至我覺得你就係佢,你一直話自己有養水龜,但從來唔見你有放龜相及講過一d有關龜嘅話題,之前有C兄問過你但你無答,之後我亦有提問過你有養咩龜,而你亦都只係留低一些同龜無關的廢話,你有理嘅請從我反串你嘅留言上搵論點去串返我,而唔係從你嘅幻想中猜度我嘅家庭關係從而留下膠言,你對你所謂養梗嘅龜全部避而不談,甚至你連一d養龜嘅基本知識都無,真的令我認唔住想到你就是那個自稱(她)的某某啊~~~同時再度為因(她)而死的龜默哀

6.今日最新:好心你30幾歲就成熟小小啦,
成日要老母同呀婆擔心??
賣電話唔過得世架...
你老母叫你娶老婆,
你就娶班烏龜返屋企,
搞到屋企狗屋咁...
好心你就生性啦.........(再度開始幻想故事中)
(其實仲有其他,不過唔係我既post就唔貼喇)

我:..............................................已經無氣同佢講咁多喇

就今日既挑釁字眼各位覺得我應唔應該反串佢呢,但呢d人根本唔會正常思考,我覺得同佢講咁多又會係蹝氣
單選投票, 共有 64 人參與投票
17.19% (11)
64.06% (41)
18.75% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
沙發
等食花生

x2  發表於 2013-6-8 01:28
回復

板凳
惡意中傷及提問人家母親如何教導..
本人極其厭惡拎人地屋企人黎講...
當時人得罪你..唔係人地屋企人得罪你..你拎人地屋企人出黎講就唔岩啦
此立場只代表本人意思.不喜勿插

x2  發表於 2013-6-17 19:12
絕對認同!  發表於 2013-6-17 02:43
認同~人人有媽媽生 要提就提自己媽媽  發表於 2013-6-7 23:42
回復

地板
回復

晒氣,貼咁大篇野出嚟有何目的?製造社會矛盾

x2  發表於 2013-6-7 17:11
回復

我剩係想介紹下佢用沙宣果隻去頭皮洗頭水
回復

skclan 發表於 2013-6-7 17:00
晒氣,貼咁大篇野出嚟有何目的?製造社會矛盾

矛盾已經比個位c兄激發左,我都係被動,就等如佢係其他龜友既post入面既留言我都一樣睇唔過眼,就算提及我既因無指名我都無開聲,但既然佢要公開罵戰就唔好話我製造社會矛盾,內容中我有錯既請指點我,睇我唔順眼既可一笑而過,製造社會矛盾,我未有咁既資格,只係想係聊天室發洩不滿啫
回復

我各得呢個係龜論壇,話題最好講番龜會好啲,唔應該出言中傷他人或屋企人,
你唔Like人地既post就唔好回復,做人要有禮貌,雖然係網上論壇,但希望大家言語自重會好啲囉!

以上是本人意思,不喜勿插

x2  發表於 2013-6-7 20:42

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Puiki + 2 一針見血

查看全部評分

回復

太無聊  我會當睇唔到  
香港有7百萬人  就當有10個人挑釁我  唔通我又會花時間應酬佢咩  又唔識佢  
佢要串就由佢囉好無謂
回復

ft2728 發表於 2013-6-7 17:13
我各得呢個係龜論壇,話題最好講番龜會好啲,唔應該出言中傷他人或屋企人,
你唔Like人地既post就唔好回復 ...

我都覺得講番龜就咩事都無,千其唔好講人地屋企人,做人要有番啲家教

x5  發表於 2013-6-17 19:13
x4  發表於 2013-6-7 23:43
X3  發表於 2013-6-7 21:30
x2  發表於 2013-6-7 20:43

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ft2728 + 1 啱聽

查看全部評分

回復

師兄, 贈你兩句: 你在意代表你介意;

人地冇禮貌唔代表你都要冇禮貌, 咁你同對方有咩分別?

版主講得岩  發表於 2013-6-8 01:13
我以為你話我,唔好意思  發表於 2013-6-7 18:03
回復

Fatal_Paladin 發表於 2013-6-7 17:21

人地冇禮貌唔代表你都要冇禮貌, 咁你同對方有咩分 ...

你講我?我起碼無稱呼佢媽媽做老母,又唔會用港女狗公去稱呼其他人

唔緊要, 唔洗唔好意思!  發表於 2013-6-7 18:38
我諗應該係對我講,p c兄唔好介意  發表於 2013-6-7 17:56
回復

一樣米養百樣人呢個世界咩人都有認真你就輸咗
回復

Fatal_Paladin 發表於 2013-6-7 17:21

人地冇禮貌唔代表你都要冇禮貌, 咁你同對方有咩分 ...

C兄你好,好老實講我係在意同介意,小事我可以由佢,但我希望你明白,現在係佢追住我嚟講,唔係我唔放過佢,係我(我忽然間有個好邪惡既想法)呢個post入面佢首先係14:37留言,見我無返應再係16:43留言,我先至串佢,跟住佢攞我屋企嚟講,我做唔到開懷同友善囉,我可以先好有禮貌,呢點我相信某幾位有同我交收過既龜友都可做証,但我會要求對方同樣有禮貌,最少要客氣,對住d無禮貌既人我真係禮貌唔到,唔好意思。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
lishuikuen + 1 一針見血

查看全部評分

回復

你講緊果個 account 並不是 linfafa 分身 lai
佢係一位"界女工程師" lai

點評點評點評@_@  發表於 2013-6-8 01:52
回復

認真你就輸了
回復

地獄火 發表於 2013-6-7 17:58
你講緊果個 account 並不是 linfafa 分身 lai
佢係一位"界女工程師" lai

工程師唔怪得知睇唔起我呢d賣電話架啦,等我仲以為賣電話真係唔可以過世,今日打去幾百個行家到同佢地講賣電話唔可以過世架,快d執左佢轉行啦,搞到先達今日好似走難咁,原本係佢太有料太有錢先睇唔起我呢d電話仔,不過講開又講,佢當時可能想界linfafa所以先咁支持佢喎
回復

twbb 發表於 2013-6-7 18:12
工程師唔怪得知睇唔起我呢d賣電話架啦,等我仲以為賣電話真係唔可以過世,今日打去幾百個行 ...

我好似都有幫 ar linfafa 口 wor
5 通我又想媾 ar linfafa
回復

睇下尼個壇既投訴區,就知e個世界多麼的大, 一樣米養百樣人, 有時無謂哂氣啦~除非你好得閒 雖然我真係幾忙, 不過我有時都會同人鬧交鬧幾個鐘, 正所謂'公道自在人心, 最緊要自己安心' 仲想鬧夠本, 建議移去投訴版, 可以慢慢鬧又唔會影响個壇運作, 响聊天室好快沉底, 投訴版十年不沉 如果無咩時間就唔好理d無謂人, 時間既競爭問題~
回復

地獄火 發表於 2013-6-7 18:16
我好似都有幫 ar linfafa 口 wor
5 通我又想媾 ar linfafa

火C兄你幫口邊句先?人地係linfafa搞到隻龜出晒血仲話自己無辜嘅情況下話支持,簡直係英雄救美,火C兄亦乎?
回復