香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: twbb
打印 上一主題 下一主題

請問除左睇余醫生仲有無人可以幫到我手??

回復 twbb 的帖子

診所個護士話reptoboost剛浸到殼邊就夠~
平時乾養 我會比燈曬住保暖 所以就比少少水浸到腳仔就夠~
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-3 15:56
回復 twbb 的帖子

診所個護士話reptoboost剛浸到殼邊就夠~

唔該晒,我已約余醫生5號喇,不過我之前試過幫佢浸reptoboost為左水無咁快凍所以加燈,但竟然將水由30度煲到去35度,差d嚇死我,之後都係係主缸加燈算喇
回復

小巴加油 !
回復

回復 twbb 的帖子

我而家餵食都會加燈 等佢地暖啲 不過我開好細 費時佢地太熱~
食完沖身果時 我會溝啲暖水同佢地沖 沖完即刻放入龜缸曬燈~
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-3 17:09
回復 twbb 的帖子

我而家餵食都會加燈 等佢地暖啲 不過我開好細 費時佢地太熱~

你比起我真係細心好多,我餵食時會將水溫較到32度之後由佢地食15分鐘再落返缸,如果個餐有加鈣粉或維他命粉先會幫佢地沖身,但都係就咁用隔夜水沖,細心程度真係比唔上你
回復

回復 twbb 的帖子

慘痛經歷換黎既細心喔
自從 "妹妹" 病左 我先開始注意呢啲問題咋><~
而家我連開風扇 都會背住啲風黎坐;間房開冷氣 都會掩埋啲道門~
免得佢地又病病

回復

龜龜ying 發表於 2013-6-3 18:35
回復 twbb 的帖子

慘痛經歷換黎既細心喔

點解開風扇要背住坐呢?呢樣我唔係好明
回復

回復 twbb 的帖子

我怕佢吹風又會冷親喔 始終 "妹妹" 又未好返晒...
可能係我敏感左啲啫 好怕佢又有事。。
回復

咁其實係唔係應該妹妹背住風扇先啱?其實我都怕佢地焗所以加左把細風扇幫佢地通風,但中鋒哥話其實用抽氣方式抽走缸內熱氣好過用吹既,不過我把風扇仔抽氣唔得所以都係繼續吹
回復

回復 twbb 的帖子

盞燈開細啲 個缸會唔會冇咁熱呀??
我諗兜口兜面吹住卦~尤其是幫佢地沖完身怕冷親喔~
回復

小龜龜的病情可以惡化得好快好快! 你盡快同佢去睇,唔好等星期三 la,佢依家危在旦夕,只浸reptoboost 係唔得架,佢唔係虊,唔治本!
我自已今日去咗睇黃醫了,唔等余醫生 la,生命在你手呀!
回復

colala 發表於 2013-6-3 20:31
小龜龜的病情可以惡化得好快好快! 你盡快同佢去睇,唔好等星期三 la,佢依家危在旦夕,只浸reptoboost 係唔 ...

其實本來黃醫生同余醫生我兩個都唔識,睇邊個都係無所謂,個一來余醫生正評比黃醫生好,黃醫生唔得嘅話我實在無多餘錢睇多次,其次都只係差一日,真係等唔到都算係命喇

明白曬  發表於 2013-6-3 20:42
回復

twbb 發表於 2013-6-3 20:39
其實本來黃醫生同余醫生我兩個都唔識,睇邊個都係無所謂,個一來余醫生正評比黃醫生好,黃醫生唔得嘅話我 ...

最好等余醫生現在睇龜龜的造化但身為龜龜的主人都沒信心叫龜龜甚樣辦如果龜龜知道因沒錢醫牠龜龜更加沒生存意治
回復