香港龜友論壇

樓主: SnappingTurtle

投選魚街中你認為最好既爬店!!!!!!!

其他未去過。。不過爬蟲地帶就冇乜服務
回復

因為工作關係,我幾乎每日都會經過魚街
包括奇珍,幾乎每日都會望兩眼先會走
其實我好想睇下裹面有咩品種既龜
但無奈女朋友在旁,無辦法睇
你地都知睇岩一隻龜要幾耐架啦。
佢又驚呢樣驚個樣haha
所以我未幫親過,但介紹過朋友去買
到以家為止,我幾個朋友都係好評
我見d龜都係活潑大食,健唔健康唔係獸醫唔會講
但真係周圍爬。
回復

經過魚街都會睇龜龜,咁多間奇珍屋係最奇嘅一間,店舖好細之餘仲無其他店一樣裝修,感覺好舊,但有另類親切感,間店古古怪怪但個店主仲怪,外觀好有「男人味」有別一般老細款之餘,仲要對客愛理不理成日掛住同fd吹水,次次行過都見佢高朋滿座吹唔停,好似唔憂做,唔擔心人偷野賺錢買花戴咁,仲有樣怪係掟低個十歲以下嘅細路一個睇舖自己走左去咁都得,果個細路可能係佢個仔,老氣橫秋到賣野似個大人唔似細路,十幾年前三隻寶寶就係响奇珍屋買,果時間店就係只得個細路,佢好好人把口仲好識sell 野,結果諗住買兩隻變左買三隻,仲要龜糧其他雜物全部一次過埋單,見到個細路真係傻眼,心諗有無人告過店主虐兒或者顧用十六歲以下小童犯法?第一次同個細路deal,似回到從前香港七十年代,結果買番黎嘅龜龜好健康好強壯好活潑,推介嘅物品好好用,品牌用到依家,轉過但最後都係轉用番,覺得係最好,果個細路依家應該變左大人出黎做野,因店舖古怪另類,每次去魚街都會去裝一下有無靚龜或另類爬蟲,有次見無左間舖以為佢嘅另類生意手法做唔住執左感覺好失落,點知過無耐又出現番,真係延續佢另類做生意手法,見佢出番黎都好開心,間舖陪左我好多歲月,雖然無咩幫襯齋睇,但好似已成了魚街標記之一,個人嘅落腳點,集體回憶,多年老舖。
回復

奇珍屋每次經過魚街,我都會入去睇吓龜吓混桔,簡中問吓嘢無幫親,需然長毛個樣好似好惡好寸咁,但唔好比佢外表嚇Q到,你無幫親問親嘢佢都答你,上個月8點左右係佢門口度睇Q咗好耐D龜仔,長毛老細係鋪入面整嘢,我叫佢出嚟攞咗隻紅腿象龜仔比我睇,佢攞咗隻龜仔比我,叫我係門口度慢慢睇,即刻返入鋪整嘢,背住我都無Q理度我,佢又唔驚我會係門口度帶埋隻龜仔著草,後來比咗550買咗隻紅腿象龜仔,跟住問吓佢紅腿象龜大唔大食,佢話叫得象龜更係大食,真係比佢吹Q漲,係鋪入面D龜仔好多時都幾拾隻咁比人定咗,佢好似有做埋批發龜仔,不過佢賣D龜仔都好健康活潑,價錢又合理.
回復

根本揀唔落手!!!!
回復

除左識奇珍屋,其他都唔記得咩名
回復

各位:除了旺角和元朗區;請問哪區有售比較稀有两棲/爬蟲的店呀?
回復

作為一個新手,感受到稀鰭同香港爬道的熱情服務及耐心解答。基本上都係去呢兩間買野
魚佬都好,但次次去都好多人,店員好忙@@"
回復

奇珍可能係魚街最早有陸龜的店舖之一,十幾年前已經比佢啲陸龜吸引,睇多幾次就買了第一隻盾臂,跟住一年內就同佢買豹買星 total 6隻,全部健康,一星期前就再同佢入刀貝蛋和阿根廷側勁,雖然自己心中都揀定邊隻,但都叫佢幫多揀,竟然又比佢揀到我心水喎!回家入缸即開口食嘢,講唔出奇珍除了物種多外還有咩好,但想買龜都會同佢買,昨天想同佢入隻蛇頸,點知賣剩一隻有背傷,結果決定去熱帶雨林買隻卡鑽苗,老婆在元朗爬店睇中卡鑽,奈何太貴放棄, 上星期見到又驚苗難養都無買,結果昨天忍不住入手了
回復

奇珍個老細都幾好人,我買過兩次龜,兩次都贈我一句:我D龜一定靚。不過最印象深刻嘅係成間舖都係煙味…
回復

奇珍屋,細心留意下,只有奇珍屋啲龜,唔食野嗰陣會跑來跑去好生猛,其他店舖嗰啲一律瞓覺
回復