香港龜友論壇

查看: 4485|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

我最愛的包包

樓主

第一次見佢, 係上年三月, 初次見面已經覺得佢個樣好傻。
2012年6月23日正式嚟到我屋企, 成為我屋企的新成員。
雖然只係同佢相處咗八個月, 但當中充滿好多開心的回憶, 或者因為佢係我第一隻養的龜仔啦。

包包名字的由來, 係因為人人都話四指似菠蘿包, 我曾經將佢放喺個菠蘿包隔離, 又真係好似喎...
包包平時最鐘意伸長條頸挨落地下, 好似死咗咁瞓覺, 有時嚇到我阿媽以為佢真係死咗....

冬天時, 因為驚佢凍, 所以幫佢喺個缸側邊加咗兩邊網,
到新年時, 天氣開始轉, 我都已經諗住幫佢拆咗啲網佢, 我實在係太唔小心啦...
點知上星期就發現佢啲手手腳腳唔多靈活, 仲有啲腫腫地,
但屋企人又覺得冇咩野, 話可能肥咗啦....

直到星期五(22/2), 就發現佢呼吸有困難, 仲個口噴泡泡,
星期日(24/2)帶佢去睇醫生, 懷疑佢係肺炎, 要留院,
但包包入院前仲周圍走, 又肯食野, 但醫生話佢有水腫已經好嚴重。

星期一晚(25/2)放工去睇佢, 見佢精神咗好多, 喺醫院同佢玩咗十幾分鐘, 活潑到爆,
我又超級掛住佢, 所以接咗佢返屋企。

返到屋企, 同佢執好間屋, 沖完涼, 見佢好舒服咁瞓咗...
第二朝再同佢沖涼, 餵佢食野, 都冇咩異樣,
到我換完衫準備返工, 望吓佢, 見佢罕有地伸長條頸, 眼仔碌碌咁望住我, 我成個心都痛埋...
到十一點幾, 個心好唔舒服, 打俾媽咪, 叫佢返屋企睇包包,
點知返到去, 包包已經唔喺度啦.....

包包能夠喺自己屋企離開, 我能夠照顧到佢最尾, 其實都冇咩遺憾。

2013年2月26日, 包包, 媽媽永遠愛你, 永遠記住你帶俾我的歡樂, 希望將來在天家可以再與你相聚......

沙發
R.I.P.
回復

板凳
R.I.P;有過回憶;好好
回復

地板
RIP
塊面係天生定點???
回復

r . i .p
回復

我信龜是有靈性的。我試過兩次要出門好耐,病龜寄養朋友家/爬鋪,佢地都是捱左好耐,到我返香港第一時間接返屋企,返到屋企開眼望一望我,跟住第二朝就 bye bye....  兩次都係咁巧合。不到我不信......

回復

rip.......
回復

慢慢爬 發表於 2013-2-27 22:50
RIP
塊面係天生定點???

你係咪問肺炎呀??????

應該係個缸太焗, 空氣唔流通, 令到佢有肺炎......
回復

肺炎會令佢面脹??
唔好再用缸養啦
回復

hongie 發表於 2013-2-27 22:58
我信龜是有靈性的。我試過兩次要出門好耐,病龜寄養朋友家/爬鋪,佢地都是捱左好耐,到我返香港第一時間接 ...

同埋佢地真係識認人既.
初初得我一個照顧佢, 同我去長旅行, 佢就日日都唔肯食野,
等我返嚟先慢慢食返。

幸好, 喺我去旅行之後, 媽咪開始肯幫我照顧佢,
所以包包後期已經好痴我媽咪, 仲識得扭計!!! 真係超搞笑~
回復

慢慢爬 發表於 2013-2-27 23:02
肺炎會令佢面脹??
唔好再用缸養啦

唔係面脹呀, 係手腳脹.
塊面冇脹呀~
回復

rip
本新無加暖燈? 成日拎佢出黎?
回復

慢慢爬 發表於 2013-2-27 22:50
RIP
塊面係天生定點???

你真係問塊面係咪天生????

塊面天生係咁GA, 有咩問題????
回復

泥頭佬 發表於 2013-2-27 23:06
rip
本新無加暖燈? 成日拎佢出黎?

本身有加暖燈既.
冬天已經少咗拎佢出嚟啦.
不過有人話咁細隻都唔適宜放佢出嚟玩.
回復

R.I.P  
回復

keroppi 發表於 2013-2-27 23:09
本身有加暖燈既.
冬天已經少咗拎佢出嚟啦.
不過有人話咁細隻都唔適宜放佢出嚟玩. ...

當然吾適宜啦 ,  突别係天氣凍TIM
我隻盾宜加2歲幾 , 我想少放佢出黎 , 除左出街曬太陽~
我反宜想睇下你個箱d setting~~方便既up上黎睇下~
既然隻龜死左 , 當佢既付出比你吸收經驗 , 爬下文 , 下次睇岩先再養過~
回復

其實包包走了妳都有擇任,妳沒有比最好的環境佢,希望取個經驗,下次再沒有這個問題.
回復

R.I.P................
回復

君臨天下 發表於 2013-2-28 01:11
其實包包走了妳都有擇任,妳沒有比最好的環境佢,希望取個經驗,下次再沒有這個問題. ...

我知道我要負上好大責任, 所以我在再養下一隻龜前,
會好好了解唔同龜的唔同需要, 希望唔會再有相同事情發生。
回復

包包,rest in peace!龜好有靈性架!我隻草龜B青椒要等我放工返來先安心去另一個世界。
回復