香港龜友論壇

查看: 20035|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

過冬器材總覽

樓主

冬季將至,又係考驗各龜友,爬友既時侯啦
近來經常見到好多人問有關過冬器材問題,因此做個總覽比大家參考,希望幫到大家。

燈膽類 講到保溫,發熱膽可以話係最廣泛為人使用既器材,大約分以下幾種。

紅膽 - 紅外線熱燈,由於紅光係唔會打擾到爬蟲既正常生活,所以係適合日與夜通用既燈膽,升溫能力非常優秀,屬於集中式加熱型燈膽,由於升溫力集中,如使用較大爬箱的話有需要顧及冷熱點溫差會否過大呢個問題。紅膽用途好廣,由戶外放養,半放養,到室內爬箱飼養都好適合使用,而且價錢都唔貴。缺點方面就係,紅光雖然唔打擾爬蟲,但就會打擾到人,而且神主牌咁既顏色亦唔係人人接受到。
陶瓷膽 - 另一種升溫能力非常好既燈膽,如果紅膽係集中型,咁陶瓷膽就係擴散型加熱膽,熱力輸出穩定,雖然冇熱點,卻能令箱內溫度平均地提升,非常適合爬箱及木箱使用。更因為陶瓷膽只會發熱唔會發光,所以無論人或爬蟲都唔會被影響。但針冇兩頭利,亦因為擴散輸出熱力,如果飼養環境係好開揚既地方(例如:放養,半放養等.. ),就會因熱力唔夠集中而令升溫力大減,而且佢唔會發光,會好易令人失去戒心,誤以為係未開既情況下觸摸燈膽而被灼傷。
藍膽 - 其實藍膽嚴格上唔能夠稱為過冬器材,因為佢既升溫能力接近零。但因為近排見有唔少龜友提出過問有關使用藍膽過冬既問題,所以特別響度加上藍膽既介紹。藍膽係晚上使用既燈膽,主要係給爬蟲營做月光既感覺,由於只係模擬熱帶地區晚上既溫度,所以產生既熱量好少,係絕對不能用作過冬保溫之用。
p.s. 雖然放出既熱量好少,但支燈膽本身都係好熱既,小心會灼傷。
升溫器材 - 除左燈膽,其實還有令外一些升溫用既器材,但當中並唔係每樣都適合所有爬蟲的。
加熱墊 - 放於爬箱底下,直接於爬箱底部加熱的器材,主要係模擬沙漠中被太陽加熱既地面,適合蛇類,蜥蜴類使用。
p.s. 個人唔建議給陸龜使用加熱墊,首先對陸龜黎講地面升溫對佢地響保暖方面係冇幫助既(下圖說明得好清楚),陸龜係要吸入溫暖既空氣才能升溫的。再者,陸龜(由其幼龜)長期處於高溫既地面的話係好易令佢脫水的。
加熱石 - 模擬被太陽晒熱左既石頭,放於爬箱內,適合蛇類及蜥蜴類使用。
加熱山洞 - 給爬蟲制做一個恆溫既山洞,加熱時洞內唔會有熱點,可令爬蟲長時間留在洞內且不會被灼傷,適合蛇類,蜥蜴類,陸龜類使用。
暖管 - 放於水中使用,令水恆溫既器材,適合所有水龜及熱帶魚之用。
其他輔助器材 雖然唔係直接加溫,但過冬冇左佢都幾頭痕 ~
溫控器 - 主人總唔能夠24小時都陪你既龜龜過冬,溫度幾時過熱幾時會過凍大家都唔能預知,有左電子溫控就一勞永逸啦。想要幾暖就有幾暖 ~

希望各位用心選擇適合你既器材面對黎緊既冬季,但請緊記幾好既器材都絕對不及飼養者既用心及愛心有用!!

copyright 2010 by jaysui

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
啊橙 + 20 原創內容

查看全部評分

沙發
買個100w陶瓷膽+溫控夠唔夠用成個冬天,?個箱80*45*45
回復

板凳
Kin_wai 發表於 2011-6-18 11:51
買個100w陶瓷膽+溫控夠唔夠用成個冬天,?個箱80*45*45

個人經驗就唔夠,150W好D
回復

地板
回復 jaysui 的帖子

師兄,

請問邊隻溫控掣好及去邊度買會平呢??

謝謝!!
回復

好掛住呢個post
回復

jimmybyc 發表於 2011-6-20 15:46
好掛住呢個post

多謝支持 ~
回復

ching...請問用左暖管仲需唔需要用暖燈架.....?
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-5 11:32
ching...請問用左暖管仲需唔需要用暖燈架.....?

都要架,燈for隻龜上陸地時用
回復

jaysui 發表於 2011-7-5 12:05
都要架,燈for隻龜上陸地時用

oh...明白...咁係唔係基本上有呢2樣野就可以過冬天架喇..!?

我有支暖管買左..但個牌子好似唔係咁好...想問應該用咩牌子既暖管同暖燈會比較有保證d架...
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-5 12:26
oh...明白...咁係唔係基本上有呢2樣野就可以過冬天架喇..!?

我有支暖管買左..但個牌子好似唔係咁好...想 ...

我成日驚d暖管太熱熱親 d龜 -0-
回復

ManManLi 發表於 2011-7-5 12:37
我成日驚d暖管太熱熱親 d龜 -0-

但係冬天唔用會凍親佢地..T^T""
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-5 12:38
但係冬天唔用會凍親佢地..T^T""

所以我果陣冬天開暖管成日都好似有強逼性咁睇睇d水溫...
回復

ManManLi 發表於 2011-7-5 12:51
所以我果陣冬天開暖管成日都好似有強逼性咁睇睇d水溫...

哈哈...刀係架...會擔心支暖管會唔會突然升溫@0@""
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-5 12:53
哈哈...刀係架...會擔心支暖管會唔會突然升溫@0@""

我試過開26度, 佢升到29/30 , 嚇死我...
回復

ManManLi 發表於 2011-7-5 12:54
我試過開26度, 佢升到29/30 , 嚇死我...

係囉..上次見有個CHING話..支管去到40度....所以1定要買支有保證D既暖管...
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-5 12:26

我有支暖管買左..但個牌子好似唔係咁好...想 ...

有保證既暖管我首推(富華) FLUVAL,係貴d但有防撞保護,又有溫控唔怕過熱過凍。
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b17431434?u=lukehui

回復

jaysui 發表於 2011-7-5 19:59
有保證既暖管我首推(富華) FLUVAL,係貴d但有防撞保護,又有溫控唔怕過熱過凍。
http://hk.f1.page.aucti ...

知道..thanks ching..^^ 等我去魚街搵下先...
回復

CHING...唔好意思呀..我想請問1下...如果角蛙用暖墊得唔得架..!?
張暖墊會唔會好似D暖管咁樣自動恆溫架..!?
THANKS ~~
回復

siukiubabi 發表於 2011-8-12 10:31
CHING...唔好意思呀..我想請問1下...如果角蛙用暖墊得唔得架..!?
張暖墊會唔會好似D暖管咁樣自動恆溫架..!? ...

得,冇問題,好好既選擇tim ~
但要用有得教溫度大細既暖墊,同開始時留意溫度變化,唔係變左溫水煮蛙就唔好啦 ~
回復

jaysui 發表於 2011-8-12 11:35
得,冇問題,好好既選擇tim ~
但要用有得教溫度大細既暖墊,同開始時留意溫度變化,唔係變左溫水煮蛙就唔 ...

咁我應該買邊隻會好D呀..!? 佢係唔係會自動知道咁上下溫度就熄左..凍返先會再自動開架..!?
D暖墊長開唔熄有冇問題架..!?因為屋企開冷氣呀...
會唔會有危險架..!?
回復