香港龜友論壇

查看: 2590|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

梅花盒龜CITES問題

樓主
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=60991
非廣告

岩岩檢查發帖既時候,
好偶而見到佢講:「下年, 所有梅花將會升為一級保護( CITES 1) 」
想問下係唔係真既?
如果係的話,一早已經養緊既梅花盒龜點算?
有咩程序要申請?
沙發
有同樣疑惑,希望有多一點資料。
幫推一下
回復

板凳
我估:除非而家你有2仔証,否則都申請唔到1仔証!
回復

地板
真係吾知點講啦!
金錢龜話升一級,講左十夠幾年,到現在咪一樣二級,排隊都末到梅花啦!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
001a + 2 一針見血

查看全部評分

回復

冇乜確實資料, 吹水多喲噃!...
回復

窄窄地 發表於 2012-11-7 02:45

若果真的, 国內抄到風琴啦, 到現在還是1千幾佰人仔咩 ......
回復

窄窄地 發表於 2012-11-7 02:45

確實資料係賣好價d

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
askcwy + 1 Good

查看全部評分

回復

或者大家當我吹水.....大家知唔知CITES,係乜,又係點定呢?
或者咁講,排隊都未到金錢Cuora trifasciata
而一级,唔一定貴,大陸黎講, 四趾陸龜係中國一级,只係CITES 2 ,香港幾錢?
係大陸衰一係你有計比錢, 一係坐3幾年
另外一些CITES 1 的孔雀龜,鋸背,亦唔見得升到好犀利

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
piukan + 1 認同

查看全部評分

回復

識英文的自己去睇, CITES 官方文件,睇下係咪我吹水,當然係重有變數, 但各歐州學者都巳表明將近肯定, 有鬼佬朋友自己問下
70.Viet Nam Cuora galbinifrons Indochinese box turtle
Transfer from Appendix II to Appendix I

http://www.cites.org/eng/cop/16/prop/raw/index.php
回復

回復 杉原悠 的帖子

咁呀…但香港本身無咩龜隻生產,
會唔會因為咁價錢上升呢?
回復

我相信3,4年後會同而家三龍骨差唔多
回復

杉原悠 發表於 2012-11-8 03:54
識英文的自己去睇, CITES 官方文件,睇下係咪我吹水,當然係重有變數, 但各歐州學者都巳表明將近肯定, 有鬼佬 ...

資料確有用, 拭目以待......Thank's

締約方會議第十六次會議
2013年3月3日至14日,曼谷(泰國)

第一次臨時名單建議修訂附錄 I 和 II

2012年10月5日(2012年10月16日更新)
注:這是第一次臨時名單的建議修訂附錄I和II。這是不是一個正式的記錄,會進一步檢討和修改,是必要的,之前發布的正式名單的建議,在未來的日子裡。

所有的建議將在未來的日子中,他們收到了PDF格式的語言和形式發布。這些建議將被重新格式化和編號,並提出在一個新的分類為了以後的最終排序的列表。
回復