香港龜友論壇

查看: 2921|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

成日訓??help~ (已打針+肯食野了) : )

樓主
巴西龜是粗生粗養的動物

基本上一兩隻龜,定時餵食,換水,健康唔會出問題

你個setting 如何?
回復

沙發
小草 發表於 2012-10-17 21:09
睇左醫生,話佢眼無事,耳仔無事,無感冒……
只係話我屋企setting 差,無燈俾佢長照。
其實好難晌屋企長開 ...

連醫生都話打抗生素針

唔係我教壞人

但係雙眼明顯腫晒,打唔開喎,你睇邊個醫生?

其實長開熱燈唔怕,好安全,50-75watt 熱燈,照7-8小時,晚上開暖管保暖

你做好setting ,餵下活魚仔,蝦乾引開口先,肯食就比龜糧,跟住就會開眼,會冇事

醫生又冇叫你浸reptiboost? 你而家可以浸,魚佬有售,每日浸兩次,用暖水混和入面附的小匙( 一匙份量),每次浸20分鐘,浸的同時可餵食

觀察一星期先

如果兩星期後冇好轉,甚至更差,你去土瓜灣動物醫院dr terry yu ,佢醫好我隻大眼龜 ( 巴西龜)

龜龜唔開口就冇食物維生,dr terry yu會教你forced feed

(用針筒灌食)

回復

板凳
小草 發表於 2012-10-17 23:33
回復 敏carmanlui 的帖子

我睇元朗城x獸醫。

你照住我講的去做啦

肯食就冇問題,兩星期後惡化,可以睇dr terry yu,唔好拖,再拖就會上天堂

回復

地板
小草 發表於 2012-10-24 21:03
回復 敏carmanlui 的帖子

佢今日肯食野啦

開左眼,肯進食,已經是康復了

龜龜因為病過,一段時間冇進食,身體衰弱,而家要餵多d

每日餵兩次啦,谷番肥

回復