香港龜友論壇

查看: 2945|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

10月8日有流星雨睇, 有無人會去睇+影相??

樓主
雖然果晚聽講未必睇得到....
沙發
回復 siusun 的帖子

咩地方睇最正
回復

板凳
回復 matt_zero 的帖子

石澳唔知得唔得, 我都打聽下先, 反正之後果3日無乜戶外工作搞.
回復

地板
幾點? 我想睇!
回復

剛SEARCH 好似好早就有....
台灣時間夜晚七點幾開始

回復

吾知筲箕灣睇到嗎, 多年之前的流星雨在天台就見到. 好正.....今次都想睇下.
回復

哈哈  下個星期今快   約定人去沙灘睇
回復

SEARCH 左11年添, 唔好意思

【明報專訊】本港再有機會看到流星雨,廣州五羊天象館預告,本港將在10月8日晚上約8點,可看到天龍座流星雨,屆時或有超過100顆流星劃破夜空。本港天文組織天文滙主席彭栩怡說,當晚是「殘月」,月色較暗,相信觀測環境或會不錯。
天象館表示,是次流星雨最佳觀賞時間是10月8日日落後60分鐘至深夜12時。彭栩怡說,今次流星雨的級數,只在「平均之上」,比8月中英仙座流星雨和11月獅子座流星雨等都較弱。
彭指出,是次流星雨主要在北面天空出現。平日適宜觀星的蒲台島等地,難避開機場光害,新界等地亦受內地光害影響或礙觀測。
天象館說,地球將在10月6日至10日穿越天龍座流星群的軌道,而在這段期間,日本、北韓、南韓和中國等地將看到流星雨。
是次流星群是來自一顆叫「21P」的彗星,最早由法國天文學家賈可比尼在水瓶座發現。1933年和1946年的10月9日,每小時數萬顆天龍座流星暴雨,曾劃破蒼穹,至於上次天龍座流星雨經過近日點(即有機會發生流星雨),則是今年2月12日。

http://hk.news.yahoo.com/%E4%B8% ... B%A8-211627232.html
回復

回復

回復 siusun 的帖子

CHING,搵唔搵到今年既資料?? 想同女友睇....
回復