香港龜友論壇

查看: 8264|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

刀背旦龜 介紹

樓主

中文名: 剃刀動胸龜      英文名: Razor-backed Muck Turtle拉丁名: Kinosternon carinatum,1855
別名: 屋頂龜
屬性:水龜 旦龜科
姓名: 細細粒
特點:刀背旦最大背甲可大至16cm左右,橢圓形,中央隆起較高,兩側面如屋頂咁陡峭,面甲淡灰色,有黑色放射紋在殼上。低甲淡黃色,有少量既黑斑紋,成體後低甲會變深棕黑色。頭部淡棕色,有一點褐色既小斑點,四肢淡橄欖色。
食物:Marzuri水龜糧 魚仔
器材:一個18吋x18吋x18吋既缸 一個大size既浮台 一個細size既浮台 一個假山 一個假山洞 1枝75w既暖管 1個射燈 uvb5.00 1枝uvb5.00既燈管
溫度:25-32度
個人感受:自從入左2隻黑旦就,對旦龜感了興趣,因為旦龜比較得意,比佢可愛動人既面孔深深吸引住。初初買回家時,它只有2蚊銀既大小,經過3個月半既照顧,由2蚊銀大至現在4cm。初初買回家果時都係咁細膽,同好怕羞,同依家一樣,但性格唔同左,就係惡左。佢現時同2隻黑旦一齊居住,因為呢2種龜都係屬於深水龜黎 但都係長時間係水低行走。有個問題其實我都搞不清,佢對蝦干同菜糧不感興趣,平時我自己既龜一睇到就衢過黎食,只有佢比較特別,可能佢仲係怕羞啦,需要比d時間佢。

初初買回家既時候

經過2個月既時候

居住環境!!!

哂龜既時候

同D兄弟姐妹們合照一張

在水中游走既時候

多謝欣賞!!!!
倒數的日記 第3天!!!!
沙發
我果隻刀旦都係咁.....淨係識食命脈...開口糧同幼龜糧.....
回復

板凳
回復

地板
chong11111 發表於 2012-8-2 12:12
我果隻刀旦都係咁.....淨係識食命脈...開口糧同幼龜糧.....

可能對D野有恐懼

佢自己一個缸果陣仲咩都唔食...要同隻斑龜一齊先肯食...  發表於 2012-8-2 13:49
回復

剃刀動胸龜 (剃刀)  0.0
回復

ching,thank your share,很給力,你對旦龜的精神令小弟十分感動
我看了你的故事,有了共鳴!
回復

我開始是因黑旦細小,十分可愛!
後來加多隻黑旦,又加多三隻刀旦
回復

第6張好肥 D肉肉B曬出尼
回復