香港龜友論壇

查看: 5066|回復: 26

三線旦龜 介紹

中文名:果核龜   英文名: Striped Mud Turtle拉丁文: Kinosternon baurii ,1891
屬性:水龜 旦龜科
食物:Marzuri水龜糧 蝦干 zoomed菜條糧 魚仔
器材:一個8吋既膠缸 一個細size既浮台
溫度:25-30度
姓名:小三
個人感受:在所有旦龜中體型最細小既旦龜之一,苗體時有點相似三龍骨龜,但果核龜成大後面甲是棕褐色,背甲平坦而寬闊,三條黃色線明顯淺色了,我覺得苗體最有觀賞價值,而成體後體型不大,可以考慮養多幾隻用來繁殖都可以,因為呢種龜繁殖比較容易。適合淺水區生活,原因係因為在水低行走覓食,可以與其他旦龜混養,但因搶食既原因,脾氣也很惡的。互動性也很高,只要經常與它交流就會追手指了。

初初回家既時候

上手既時候

在水中玩樂既時候

喂食既時候

多謝欣賞!!!
倒數的日記 第4天!!!!

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
山貓 + 1 多謝分享
火水. + 4 多謝分享

查看全部評分

大烽 發表於 2012-8-2 02:04
中文名:果核龜   英文名: Striped Mud Turtle拉丁文: Kinosternon baurii ,1891
屬性:水龜 旦龜科
姓名:小 ...

我想問..3線旦 和草龜既分別 是否只有紋路?
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:06
我想問..3線旦 和草龜既分別 是否只有紋路?

我唔係太明你想講既意思
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:08
我唔係太明你想講既意思

3線旦....和草龜既分別....我指

我見佢地個殼都係有3隻骨....好似樣...
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:09
3線旦....和草龜既分別....我指

我見佢地個殼都係有3隻骨....好似樣...

如果苗既時候係同三龍骨苗差唔多一樣 但三龍骨面部係橙紅色
而三線旦面部係黃色加上三龍骨既三條線明顥突出而明亮奪目
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:10
而三線旦面部係黃色加上三龍骨既三條線明顥突 ...

多謝大峰....大峰你真係好龜龜龜..................你唔好俾我有機會見到你D龜龜...我一定偷走晒佢
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:15
多謝大峰....大峰你真係好龜龜龜..................你唔好俾我有機會見到你D龜龜...我一定偷 ...

冇所謂架 你鐘意米囉去囉 最緊要比番錢我再入過就得嚕
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:17
冇所謂架 你鐘意米囉去囉 最緊要比番錢我再入過就得嚕

我俾1蚊你啦.,.,.每隻...

岩岩打錯字..係好多龜龜先岩-.- 唔係話你好龜
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:18
我俾1蚊你啦.,.,.每隻...

岩岩打錯字..係好多龜龜先岩-.- 唔係話你好龜

1蚊買到既 我會捉走你既心肝寶貝架
之後會點!? 你諗下 嘻嘻
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:21
1蚊買到既 我會捉走你既心肝寶貝架
之後會點!? 你諗下 嘻嘻

你捉啦....佢地成日走..我都捉得好辛苦//...捉完擺番落我個兜兜到OK嫁啦....你任務完成可走得
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:22
你捉啦....佢地成日走..我都捉得好辛苦//...捉完擺番落我個兜兜到OK嫁啦....你任務完成可走得 ...

係架 我既任務就完成架啦 我去都要去得安樂
聽日發佈黑旦同刀旦後 我會出去散下心 唔洗掛記我
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:24
係架 我既任務就完成架啦 我去都要去得安樂
聽日發佈黑旦同刀旦後 我會出去散下心 唔洗掛 ...

去旅行?  D龜龜點算...
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:25
去旅行?  D龜龜點算...

唔知呢 我會帶埋佢地去
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:26
唔知呢 我會帶埋佢地去

玩得開心D(唔掛得成日倒數啦) 得閒仲會唔會上黎?
回復

khip 發表於 2012-8-2 02:27
玩得開心D(唔掛得成日倒數啦) 得閒仲會唔會上黎?

今日唔知聽日事 今年明言
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:28
今日唔知聽日事 今年明言

哈哈...反正有機會就上下黎,睇下囡囡啦(我指D龜...你諗邊D就唔知啦..哈哈)

冇左你D詳細分享....學少好多野
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:10
而三線旦面部係黃色加上三龍骨既三條線明顥突 ...

嘿嘿,聽講仲有一個分別係果核眼下有黃紋,三龍骨冇………
回復

心寒 發表於 2012-8-2 02:32
嘿嘿,聽講仲有一個分別係果核眼下有黃紋,三龍骨冇………

呢層我重未學習到細緻既分別
因為近呢4個月黎都一直研究旦龜類 如果講到其他種品就要等我
深入研究所以龜種先答到你 師兄:我想問下白面旦同白唇旦既分別在那裡
其實我到依家都重係度研究緊 有D人話白面旦=白唇旦
但白面旦只有2條觸角 而白唇旦有4條觸角 價錢都天同地比
如果有興趣下次重深入研究
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:38
呢層我重未學習到細緻既分別
因為近呢4個月黎都一直研究旦龜類 如果講到其他種品就要等我
深入研 ...

他鄉遇故知!細佬我對旦龜都有頗大興趣,奈何論壇見比較多師兄酷愛箱龜,而研究旦龜真很少,睇黎細佬要多多向師兄學習了
回復

心寒 發表於 2012-8-2 02:44
他鄉遇故知!細佬我對旦龜都有頗大興趣,奈何論壇見比較多師兄酷愛箱龜,而研究旦龜真很少,睇黎細佬要多 ...

其實呢度有幾位師兄對旦龜深感興趣
但近排多人養旦龜多了 而有位師姐叫我介紹下 我就分享下比大家當參考比大家認識多D
回復