香港龜友論壇

查看: 2988|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

紅面旦 介紹

樓主
中文名: 平殼動胸龜英文名: Flattened Muck Turtle
拉丁名: Kiinosternon depressum,1955
別名: 鋸齒動胸龜
屬性:水龜 旦龜科
姓名:紅運當頭
特點:面甲淡棕黃色,橢圓形,較寬,面甲平坦,低甲淡黃色,有少量既黑色斑紋。頭部淡灰色,密佈橙色既斑紋。四肢深橄欖色。呢種旦龜比較溫純,不會攻擊其他龜種。雖然係旦龜,但不能用深水飼養,因為經常在水低行走,如果離岸高呼吸時,會令龜龜長期會去到淺水區生活。
食物:Marzuri水龜糧 蝦干 zoomed菜條糧 魚仔
器材:一個8吋既膠缸 一個細size既浮台
溫度:25-30度
個人感受:自從三個月前開始計劃養龜後,我不斷在有關網頁睇一些有關龜龜既知識,在經過2星期既深思熟慮才決定開始踏入養龜之路,之後個時咩都唔識,就走左入水族鋪揀龜。初時只有少量龜種揀,我見剛剛有黑旦苗有2隻,所以決定買下來同個老板買一setting設備回家。我既養龜之路就係呢度開始,當時入左2隻黑旦,過2個星期又入左1隻刀旦苗,就咁開始中左旦龜毒。就咁不斷有旦龜加入我呢度。
而紅面旦比我吸引之處就係頭花會變紅,咁樣覺得好型,顏色又鮮艷。

初初帶回家既時候

經過半個月既時候

在水中望鏡頭同我玩既時候

喂食既時候

多謝欣賞!!!
倒數的日記 第6天!!!!

評分

參與人數 3威望 +6 收起 理由
火水. + 4 多謝分享
山貓 + 1 多謝分享
Ivan9999 + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
又一精彩介紹!師兄真系旦王之王
回復

板凳
Ivan9999 發表於 2012-8-2 01:25
又一精彩介紹!師兄真系旦王之王

多謝欣賞 希望可以幫到大家認識多D對旦龜既知識
回復

地板
so good,谢,剛想買旦
回復

師兄,我見幅圖有另一隻龜龜,請問係咪果核??
大家可混養嗎?本身我家有隻,成日瞄住我手指咬
但係又同魚仔和平共處,咁到底係惡定唔惡??
回復

心寒 發表於 2012-8-2 02:09
師兄,我見幅圖有另一隻龜龜,請問係咪果核??
大家可混養嗎?本身我家有隻,成日瞄住我手指咬
但係又同魚 ...

佢旁邊既係果核黎 我一直都係養埋一齊,有時放得少蝦干比佢地食 一隻唔夠搶就會發惡
都會咬手 但再放多條落去 佢就會停止攻擊另外個隻
其實果核都幾惡下
回復

回復 大烽 的帖子

對牙,我家嗰隻都係,成日咬我手,拎左佢上手都咬,但十分細膽,而且我見佢同魚仔相處不錯,正考慮緊買多隻旦,想多口問多句,紅面旦成體通常幾大??
回復

心寒 發表於 2012-8-2 02:23
回復 大烽 的帖子

對牙,我家嗰隻都係,成日咬我手,拎左佢上手都咬,但十分細膽,而且我見佢同魚仔相處不 ...

紅面旦最大去到15CM度 不麻煩 只要有心問
我識既都答到既
回復

大烽 發表於 2012-8-2 02:26
紅面旦最大去到15CM度 不麻煩 只要有心問
我識既都答到既

感激師兄>~<
回復