香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量?

Waiman c兄,我想請教你怎樣才可把濕度點可以降低?除咗用抽濕機!
回復

makleung 發表於 2012-8-9 23:08
Waiman c兄,我想請教你怎樣才可把濕度點可以降低?除咗用抽濕機!

我住NY呢度係全年干燥, 所降低濕度我真係唔識.
回復

回復 waiman 的帖子

我覺得我兩隻盾好似有少少隆背 , 所以想揾辦法改善我家有2隻盾
新手真心求教同討論>.<
(一) 點睇算唔算肥.....
(二) 生長紋實睇睇 , 應該係一條條線圍住個甲果D線?佢有咁多條線,點可以睇得出佢生新既紋生出黎
(三) 爬文見到有D人話自己隻龜有隆背既現像 , 佢就話日日喂M糧去解決 , 之後跟左佢既方法一排 , 我盾二個甲先在D比較白既紋出黎 (2隻盾六月一到九月一重左45g), 咁算好定唔好....
(四),有CHING話:「起釘主要原因係營養吸收唔晒而又無排出體外」,這是主要原因嗎 , 如果係既咁有幾好既餐單.龜龜吸收唔到,對改善都可能冇用..
(五)其實點先知佢7成飽.....
盾一

盾二

回復

climbv35907 發表於 2012-9-1 06:41

我覺得我兩隻盾好似有少少隆背 , 所以想揾辦法改善我家有2隻盾

1.睇手腳, 夠肥隻手圓Look Look, 羅白手咁.

2, 3.係睇底同面甲, 多左出黎D線, 新出時會多左, 或有多左比較淡色既紋, 呢D就係新既生長紋, 由於生長速度性過色素, 所以比較淡色, 過了一段時間色素追上了, 就會正常深色.

4.起釘係綜合原因, 主要係濕度和生長速度, 濕度會影響甲殼的硬度, 濕度不足之下甲殼硬度增加, 這時在生長之下, 因增長會推拉甲殼, 但舊甲殼太硬拉不動就會被新增的甲層推高形成隆背; 另外, 如在濕度適當之下, 但吃入的總食量過多, 或吃入的蛋白質總量過多, 令生長太過快速, 就會形快速和大面積拉長舊甲殼, 正常時是少少面積的拉, 和極低速的漸漸慢慢拉長舊甲殼, 而這時是在快速和大面積的拉, 但甲殼不是橡皮筋, 當然拉不動, 所以亦會被新增的甲層推高形成隆背.

5.每月一號給一餐喂到全飽, 以這一餐的吃入總量去計算, 當這次的吃入總量少於上一個月一號, 就保持用上一個月一號的食量為準. 如龜太多難以分開喂食算食量, 可干脆一餐喂100%全飽, 另一餐喂40-50%, 這就等於每餐喂70%飽了, 因為假如兩天都喂70%, 70%+70%=總吃入量是140, 一天100%加一天40%=總吃入量亦是140.

回復

見佢而家咁肥 , 好決定格2日先喂一餐。
每月一號給一餐喂到全飽既分量÷2就係=平時喂食既40-50%??
每月一號喂到全飽果餐主要比糧佢食定菜??
平時喂食既40-50% , 主要比糧佢D咩
我慘教過this post http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E8%B5%B7%E9%87%98
佢平時既餐單係
今日 M糧, 食後比少少 水果
聽日 波蘭糧, 食後比少少 菜
後日 M糧, 食後比少少 菜
大後日 波蘭糧, 食後比少少 水果

我學佢咁平時喂食既40-50% , 就跟上面個餐單可以?
回復

每月1號全飽果日就 , M糧一粒加一粒ZooMed沙漠型陸龜糧(草粒)加兩三粒命脈牧草粉

3號就 , 一粒M糧,再比小小水果   (一粒M糧應該有100%全飽???)
4號就 , 半粒ZooMed(草粒),再比小小菜 (半粒草粒有40-50%飽???)

6號就 ,  一粒M糧,再比小小菜
7號就, 半粒ZooMed(草粒),再比小水果

咁樣可以的嗎???????
回復

Thanks for sharing
回復

climbv35907 發表於 2012-9-3 02:50

每月1號全飽果日就 , M糧一粒加一粒ZooMed沙漠型陸龜糧(草粒)加兩三粒命脈 加牧草粉

每隻龜個体唔同, 好難講可唔可以. 最主要係面甲一有新生長紋, 就立即先減食量一半再慢慢觀察.
回復

waiman 發表於 2012-7-18 09:31
有好多好多龜, 就已經唔係新手啦.

濕度亦有好多方法解決啊.

好多咪前後3隻,1隻翻車熱死左啦。
回復

一直得三隻小龜,現在又說有好多好多龜,養龜都冇兩年,想用人D龜做實驗品。
回復

好多就是得3隻,佢D理論只係抄書,揾你地做實驗。
回復

ywwalex 發表於 2012-9-11 21:49
好多咪前後3隻,1隻翻車熱死左啦。

示小人行為. 笑翻,
回復

ywwalex 發表於 2012-9-11 21:58
一直得三隻小龜,現在又說有好多好多龜,養龜都冇兩年,想用人D龜做實驗品。 ...

又示好幻想了.  
回復

waiman 發表於 2012-9-12 11:22
示小人行為. 笑翻,

又示好幻想了.
回復

waiman 發表於 2012-9-12 11:23
又示好幻想了.

示小人行為. 笑翻
回復

原來你係光學師,難怪只識講燈吳識養龜。
回復

ywwalex 發表於 2012-9-11 23:19
原來你係光學師,難怪只識講燈吳識養龜。

又示好幻想, 與好自我高尚, 充份顯出很需要這種低級行為來自我安慰.
回復

光學師又示好幻想, 與好自我高尚, 充份顯出很需要這種低級行為來自我安慰.
回復

ywwalex 發表於 2012-9-12 00:04
光學師又示好幻想, 與好自我高尚, 充份顯出很需要這種低級行為來自我安慰. ...

這屬學虎不成反類犬.            
回復

示現了弱讀與自我安慰.
回復